Selera makan

 1. Ubat-ubatan
 2. Tambahan
 3. Petua dan cara
 4. Ringkasan

Perangsang selera makan adalah ubat-ubatan, suplemen, atau bahan-bahan lain yang meningkatkan rasa lapar seseorang. Perangsang selera makan juga dikenali sebagai orexigenik. Sesetengah pengeluar secara khusus memasarkan ubat mereka untuk meningkatkan selera makan. Lain-lain hanya mempunyai kesan sampingan ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Vitamin, mineral, dan herba juga boleh bertindak sebagai orexigenik, seperti perubahan gaya hidup dan pelan diet.

Walaupun ramai yang menganggap peningkatan selera makan menjadi negatif, sesetengah orang mungkin perlu merangsang keinginan mereka untuk makan.

Keadaan kesihatan tertentu – seperti kanser, keadaan psikologi, dan penuaan – boleh membawa kepada penurunan berat badan yang tidak sengaja disebabkan oleh penurunan selera makan. Kehilangan berat badan yang terlalu banyak boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang dan meningkatkan risiko penyakit.

Dalam artikel ini, kami menyenaraikan beberapa perangsang nafsu makan, dari ubat-ubatan dan makanan tambahan kepada perubahan gaya hidup.

Ubat-ubatan

Pentadbiran Makanan dan Ubat (FDA) telah meluluskan tiga ubat berikut untuk digunakan sebagai perangsang nafsu makan:

Megestrol asetat

seorang wanita yang mengambil perangsang nafsu makan dengan surroundings
Terdapat beberapa ubat yang diluluskan untuk digunakan sebagai perangsang nafsu makan.

Megestrol adalah ubat berasaskan progesteron yang doktor di hospital boleh menetapkan untuk meningkatkan selera makan pada orang yang mempunyai anoreksia, kanser, HIV, atau AIDS.

Ia juga boleh merawat kanser payudara dan kanser endometrium. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk cecair atau kapsul.

Kesan sampingan megestrol asetat termasuk gangguan perut, perubahan disposition, dan masalah tidur. Reaksi serius termasuk bengkak disebabkan pembentukan cecair dalam tisu, permulaan atau kemerosotan diabetes, dan pembekuan darah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Oxandrolone

Oxandrolone adalah steroid oral yang membantu orang ramai mendapat berat badan selepas pembedahan, trauma, atau jangkitan kronik.

Kesan sampingan yang paling umum dari oxandrolone termasuk:

 • jerawat
 • perubahan keinginan seksual
 • suara mendalam
 • pertumbuhan rambut yang berlebihan
 • kitaran haid yang tidak teratur
 • perubahan feeling
 • perut tidak selesa

Ia juga boleh menyebabkan enzim hati yang tinggi (yang kembali normal apabila seseorang berhenti mengambil ubat) dan pengurangan lipoprotein ketumpatan tinggi, atau “baik,” tahap kolesterol.

Dronabinol

Dronabinol adalah cannabinoid yang doktor boleh menetapkan untuk membantu mengubati anoreksia yang berkaitan dengan Helps.

Ia juga boleh meningkatkan selera makan pada orang yang menghidap kanser, serta mengurangkan rasa mual dan muntah akibat rawatan kemoterapi.

Dronabinol boleh didapati sebagai kapsul lisan. Antara kesan sampingan yang paling umum ialah:

 • kekeliruan
 • pening
 • mengantuk
 • halusinasi
 • disposition rendah

Ubat lain

Walaupun megestrol asetat, oxandrolone, dan dronabinol adalah satu-satunya ubat yang diluluskan oleh FDA sebagai perangsang nafsu makan, ubat-ubatan lain mempunyai kesan sampingan peningkatan nafsu makan.

Sesetengah doktor boleh menetapkan mereka label luar, atau untuk tujuan utama mereka, atas alasan ini. Ini termasuk :

 • antidepresan seperti mirtazapine
 • kortikosteroid seperti prednison dan dexamethasone

Makanan kesihatan tambahan

Omega 3 tambahan asid lemak
Beberapa suplemen, seperti omega-3, boleh membantu meningkatkan selera makan.

Supplement dan mineral tertentu, termasuk zink dan vitamin B-1, boleh meningkatkan selera makan. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berfungsi jika orang mempunyai kekurangan nutrien ini.

Suplemen lain, seperti asid lemak omega-3, boleh meningkatkan selera makan.

Juga, banyak penyokong naturopati mendakwa bahawa herba pahit dapat meningkatkan keinginan seseorang untuk makan.

Zink

Kekurangan zink boleh menyebabkan gejala seperti hilang selera dan fungsi imun yang lemah. Ia juga boleh menyebabkan perubahan dalam persepsi rasa, penyembuhan lambat, dan keguguran rambut.

Penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa mengambil suplemen zink boleh merangsang selera makan pada orang yang mengalami kekurangan zink.

Supplement B-1

Juga dikenali sebagai tiamin, kebaikan vitamin B-1 adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Kekurangan supplement B-1 biasanya menyebabkan kehilangan selera makan, kehilangan berat badan, kekeliruan, dan gejala neurologi lain.

Omega-3 asid lemak

Asid lemak omega-3 adalah lemak penting dalam diet plan manusia.

Beberapa kajian mencadangkan bahawa lemak omega-3 berasaskan marin boleh meningkatkan selera makan dan keinginan seseorang untuk dimakan. Minyak ikan dan ikan berlemak seperti salmon adalah sumber asid lemak omega-3 yang sangat baik.

Vegetarian dan vegan mungkin mencuba suplemen omega-3 berasaskan alga.

Herba pahit

Penyokong naturopathy boleh mengesyorkan herba rasa pahit, atau “pahit,” kepada orang yang ingin meningkatkan nafsu makan atau pencernaannya. Ramai orang di seluruh dunia biasanya menggunakan herba ini “untuk menyokong aktiviti pencernaan atas.”

Contohnya termasuk gentian dan wormwood. Orang yang ingin tahu herba pahit untuk merangsang nafsu makan mereka akan melihat pakar dalam ubat naturopati.

Apa yang menyebabkan kehilangan selera makan?

Apa yang menyebabkan kehilangan selera makan?
Pelbagai keadaan boleh menyebabkan kehilangan selera makan, termasuk beberapa penyakit serius. Sambungan