Selsema

Pukulan flu mengandungi banyak ramuan dalam kuantiti yang sangat kecil. Mereka selalunya termasuk virus selesema yang dinyahaktifkan. Setiap bahan bekerjasama untuk memastikan vaksin itu selamat dan berkesan. Virus influenza sentiasa berubah, yang bermaksud bahawa vaksin selsema dikemas kini setiap tahun. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan bahawa semua orang yang berumur 6 bulan (dengan beberapa pengecualian) harus mempunyai vaksin selsema setiap tahun.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Bentuk vaksin selesema yang berbeza boleh mempunyai bahan yang sedikit berbeza. Sebagai contoh:

 • Suntikan biasanya mengandungi sejumlah kecil virus yang tidak disahkan (oleh itu tidak berbahaya).
 • Semburan hidung mengandungi virus hidup yang telah lemah dan oleh itu tidak membahayakan. CDC tidak mengesyorkan penggunaan semburan hidung untuk musim selesema 2017-2018.

Apakah dalam pukulan flu dan mengapa?

Ubat suntikan vaksin dalam botol yang diambil oleh jarum suntik dalam tangan bersarung.
Banyak vaksin mengandungi bahan-bahan yang sama, termasuk sejumlah kecil virus atau bakteria yang diberi vaksin.

Banyak vaksin untuk selesema dan virus lain mengandungi bahan yang sama. Tujuan setiap ramuan adalah untuk membuat vaksin berkesan atau memastikan ia selamat.

Banyak kajian sepanjang tahun telah menunjukkan bahawa vaksin flu selamat. CDC mengatakan bahawa ia adalah cara terbaik untuk mengelakkan diri daripada mendapat selesema dan menyebarkannya kepada orang lain.

Senarai berikut melihat tujuh ramuan dalam vaksin, termasuk tembakan flu, dan mengapa vaksin memerlukannya:

1. Virus influenza

Vaksin selsema mengandungi sejumlah kecil virus yang ia dilindungi. Kehadiran virus-virus ini dalam vaksin memicu mekanisme pertahanan semula jadi tubuh untuk menghasilkan antibodi untuk melawan mereka. Ini bermakna bahawa tubuh dengan cepat mengenali mereka apabila terdedah kepada penyakit itu dalam “kehidupan sebenar.”

Virus influenza yang berlainan yang terkandung dalam pukulan flu adalah:

 • virus influenza A H1N1 memanggil ketegangan Michigan
 • Virus Influenza A H3N2 menegaskan ketegangan Hong Kong
 • Satu atau dua virus influenza B dipanggil strain Brisbane dan Phuket

Tembakan selesema tradisional adalah trivalen (tiga komponen) vaksin kerana ia melindungi terhadap tiga virus: dua virus influenza A (H1N1 dan H3N2), dan satu virus influenza B.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Seseorang juga boleh mendapat vaksin empat-komponen (quadrivalent), yang melindungi terhadap virus B tambahan.

2. Formaldehid

Formaldehid adalah toksik dan berpotensi membunuh dalam dos yang tinggi. Walau bagaimanapun, ia berada dalam jumlah kecil dalam vaksin selesema yang tidak berbahaya.

Peranan formaldehid dalam pukulan flu adalah untuk menyahaktifkan racun daripada virus dan bakteria yang boleh mencemarkan vaksin semasa pengeluaran, serta virus yang secara semulajadi hadir dalam vaksin.

Formaldehid biasanya terdapat dalam tubuh manusia dan merupakan hasil fungsi pencernaan yang sihat.

3. Garam Aluminium

Aluminium telah digunakan dalam vaksin selama lebih dari 70 tahun .

Garam aluminium adalah adjuvants, yang bermaksud bahawa mereka membantu badan untuk membangunkan tindak balas imun yang lebih kuat terhadap virus dalam vaksin. Kerana mereka merangsang tindak balas badan, ini bermakna bahawa vaksin itu boleh mengandungi sejumlah kecil virus.

Sama seperti formaldehid, dan kebanyakan ramuan dalam pukulan flu, jumlah aluminium yang hadir dalam vaksin sangat kecil.

Kompaun ini tidak selalu terdapat dalam vaksin selesema, yang sebahagiannya bebas daripada aluminium.

4. Thimerosal

Orang yang diberi pukulan suntikan di tangan.
Thimerosal tidak terdapat dalam semua vaksin flu.

Thimerosal adalah pengawet yang menyimpan vaksin bebas daripada pencemaran oleh bakteria dan kulat. Tanpa ini, pertumbuhan bakteria dan kulat adalah perkara biasa apabila jarum suntik terdapat dalam botol pelbagai dos (botol yang mengandungi lebih daripada satu dos).

Thimerosal diperbuat daripada merkuri organik yang dikenali sebagai etilmerkury, sebatian selamat yang biasanya hanya tinggal dalam darah selama beberapa hari.

Ia berbeza dengan merkuri standard yang boleh menyebabkan penyakit dalam dos yang besar, dan dari raksa yang terdapat dalam makanan laut (dipanggil metilmercury), yang boleh tinggal di dalam badan selama bertahun-tahun.

Tangkapan flu burung hanya akan mengandungi thimerosal apabila mereka berada dalam botol pelbagai dos. Botol dosis tunggal, jarum suntikan yang telah dipenuhi, dan semburan hidung tidak perlu memasukkan pengawet ini kerana pencemaran tidak menjadi masalah.

5. Protein telur ayam

Protein dari telur ayam membantu virus tumbuh sebelum mereka masuk ke vaksin.

Virus influenza yang digunakan dalam vaksin biasanya ditanam di dalam telur ayam yang disenyawakan, di mana virus membuat salinannya sendiri. Selepas itu, virus dipisahkan dari telur dan dimasukkan ke dalam vaksin; ini bermakna bahawa vaksin yang telah siap mengandungi sejumlah kecil protein telur.

CDC mengatakan bahawa pukulan flu biasanya selamat bagi orang yang mempunyai alahan telur, tetapi mereka yang mempunyai alahan telur mesti menyebutnya kepada doktor sebelum menerima pukulan. Seseorang yang mempunyai alahan telur yang teruk mungkin memerlukan pemantauan oleh doktor berikutan suntikan.

Tembakan selesema telur juga tersedia.

6. Gelatin

Gelatin hadir dalam tembakan flu sebagai penstabil. Penstabil menyimpan vaksin berkesan dari titik pengeluaran hingga saat penggunaan.

Penstabil juga membantu melindungi vaksin daripada kesan haba yang merosakkan atau pengeringan beku.

Kebanyakan vaksin flu menggunakan gelatin berasaskan daging babi sebagai penstabil.

7. Antibiotik

Antibiotik hadir dalam vaksin selsema untuk memastikan bakteria tidak berkembang semasa pengeluaran dan penyimpanan vaksin.

Vaksin tidak mengandungi antibiotik yang boleh menyebabkan reaksi yang teruk, seperti penisilin. Sebaliknya, vaksin mengandungi antibiotik lain, seperti gentamicin atau neomycin. Neomycin juga merupakan ramuan dalam banyak ubat-ubatan topikal, seperti losyen, salap, dan titisan mata.

Faedah vaksin selesema

Mempunyai vaksin selsema mempunyai beberapa faedah, termasuk:

 • Mengelakkan seseorang dan orang-orang di sekeliling mereka daripada sakit dengan selesema.
 • Mengurangkan risiko hospitalisasi daripada selesema, terutamanya di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua.
 • Melindungi kumpulan yang lemah, termasuk bayi dan bayi, orang tua, dan orang yang mempunyai penyakit kronik.
 • Melindungi wanita semasa dan selepas kehamilan, dengan mengurangkan risiko jangkitan pernafasan akut yang berkaitan dengan flu, dan mengurangkan risiko bayi mendapat selesema.
 • Mencegah komplikasi pada orang yang mempunyai penyakit kronik. Vaksin tersebut mengurangkan kadar masalah jantung utama pada orang dengan penyakit jantung dan kadar kemasukan ke hospital pada orang yang mempunyai penyakit paru-paru kronik dan diabetes.

Siapa yang harus mengelakkan tembakan flu?

Doktor menegaskan pesakit wanita kanan yang mendapat vaksin
Mereka yang merasa tidak sihat harus melambatkan penularan flu sehingga mereka merasa sihat lagi.

CDC mengesyorkan bahawa semua orang berumur lebih dari 6 bulan harus menerima vaksin selesema setiap tahun, walaupun mereka juga menyediakan garis panduan tentang siapa yang harus mengelakkan vaksin atau mengambil tindakan pencegahan.

Umur, kesihatan semasa dan masa lalu, dan alahan terhadap vaksin selsema atau komponennya adalah faktor yang perlu dipertimbangkan.

Orang-orang berikut harus mengelakkan atau berhati-hati dengan vaksin selesema:

 • kanak-kanak di bawah umur 6 bulan
 • orang yang mengalami alahan yang teruk kepada mana-mana bahan yang ditembak selsema, seperti gelatin, antibiotik, atau telur
 • orang yang mengalami reaksi alergi yang teruk dari pukulan flu sebelumnya
 • orang yang mempunyai Sindrom Guillain-BarrĂ©
 • orang yang tidak berasa sihat

Kesan sampingan tembakan flu

Vaksin flu tidak boleh menyebabkan selesema kerana ia dibuat dengan tidak aktif (“mati”) atau virus lemah, yang tidak berjangkit, atau dengan varian buatan makmal sintetik.

Walau bagaimanapun, pukulan flu boleh menyebabkan simptom seperti selesema ringan yang boleh berlangsung selama beberapa hari, seperti:

Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang paling biasa adalah sedikit kesakitan atau kemerahan di lengan di tapak suntikan.

Dalam keadaan yang jarang berlaku, vaksin selesema boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti reaksi alergi. Ini biasanya berlaku dalam beberapa minit hingga beberapa jam selepas vaksinasi dan boleh dirawat.