KONGSI

Syampu Rambut

Syampu: Penjagaan rambut adalah pilihan yang sangat peribadi. Tidak ada sebab perubatan untuk tidak mencuci rambut sama sekali. Oleh itu keputusan tentang bagaimana kerap mencuci rambut bergantung pada jenis rambut seseorang, tekstur kulit kepala, bagaimana rambut berminyak, dan keutamaan peribadi. Bagi sesetengah orang, terlalu kerap mencuci boleh menyebabkan rambut rosak dan kulit kepala yang kering dan gatal. Bagi yang lain, jarang mencuci boleh membuat rambut kelihatan berminyak dan tidak bermaya.

Mengapa syampu rambut anda?

syampu rambut
Mencuci rambut mungkin berdasarkan keutamaan peribadi.

Mencuci rambut adalah seperti mencuci kulit. Air boleh mengeluarkan kotoran dan serpihan yang paling jelas, tetapi mungkin tidak dapat menghilangkan bau atau deposit berminyak. Syampu membantu air mengeluarkan kotoran, serpihan, dan bau, seperti asap atau peluh dengan berkesan.

Syampu juga boleh mengeluarkan minyak. Rambut mendapat minyak dari kelenjar sebum yang mensekresikan minyak yang disebut sebum, yang menjadikan rambut kelihatan lembap.

Rambut yang berpeluh kurang cenderung untuk memecahkan atau kelihatan kering dan keriting. Tetapi kelembapan terlalu banyak boleh membuat rambut kelihatan berminyak, berbau, dan kotor. Selepas beberapa hari tanpa mencuci, minyak cenderung untuk membina kulit kepala yang paling hampir, menjadikan rambut di sekeliling muka kelihatan kotor. Kebanyakan syampu direka untuk mengurangkan kelebihan minyak, yang membantu rambut kelihatan bersih lebih lama.

Bagaimana syampu berfungsi

Syampu membersihkan rambut dengan bahan kimia yang dipanggil surfactants. Ini adalah sabun yang mengeluarkan serpihan permukaan dari kulit kepala dan rambut. Banyak syampu juga mengandungi sebatian yang dipanggil sulfat, yang menghasilkan sebatian kaya yang menghilangkan minyak dari rambut. Ini boleh membantu rambut kelihatan bersih, tetapi ia juga boleh merosakkan rambut.

Mengekalkan sekurang-kurangnya beberapa minyak pada rambut adalah penting untuk melindungi rambut dari kerosakan. Sesetengah orang memilih untuk menggunakan syampu bebas-sulfat atau pelembab untuk mengekalkan kesihatan rambut, walaupun ada sedikit bukti bahawa pencuci rambut bebas sulfat kurang agresif daripada produk biasa.

Orang lain memilih untuk mengurangkan seberapa kerap mencuci rambut mereka. Sesetengah orang juga memilih untuk bergantung pada syampu sama sekali.

Berapa kerap untuk syampu rambut anda

Bagi kebanyakan orang, mencuci rambut tidak perlu untuk kesihatan yang baik. Hanya membilas rambut dengan air beberapa kali seminggu akan mengeluarkan kotoran-kotoran yang paling jelas. Keputusan mengenai berapa kerap membasuh rambut adalah kosmetik berdasarkan keutamaan peribadi.

Tekstur rambut

Membilas rambut dengan air antara mencuci mungkin disyorkan untuk orang yang mempunyai rambut yang sangat kering.

Orang dengan rambut yang sangat kering tidak perlu mencuci rambut setiap hari, atau bahkan setiap hari lain. Sebaliknya, membasuh rambut lebih jarang akan membantu memelihara minyak semulajadi di kulit kepala dan menjaga rambut dengan baik dilembapkan.

Membasuh rambut mereka hanya sekali seminggu mungkin cukup untuk orang yang mempunyai rambut yang sangat kering.

Membilas rambut dengan air di antara pembasuhan boleh membuatnya kelihatan segar tanpa menghilangkan rambut dari kelembapannya.

Rambut lebih cenderung kering apabila ia:

 • tebal
 • keriting
 • penuaan atau kelabu
 • dirawat dengan bahan kimia, seperti pewarna atau pelali kimia

Rambut yang sangat berminyak mungkin kelihatan berminyak beberapa jam selepas dicuci, terutamanya pada musim panas atau selepas senaman. Orang dengan rambut yang sangat berminyak boleh memilih untuk mencuci rambut setiap hari.

Menggunakan syampu sulfat boleh memanjangkan masa antara mencuci. Rambut berminyak apabila ia:

 • sangat halus
 • lurus

Orang yang mengalami perubahan hormon, seperti akil baligh, mungkin juga mendapati bahawa rambut mereka mendapat lebih banyak daripada biasa.

Kebanyakan orang jatuh di antara keterlaluan ini dan boleh mencuci rambut 2 hingga 5 kali seminggu berdasarkan keutamaan peribadi mereka.

Keadaan kulit kepala

Keadaan kulit kepala seseorang juga akan menjejaskan keadaan rambut mereka. Orang dengan kulit kepala yang sangat kering cenderung untuk tidak menghasilkan banya sebum. Membasuh rambut lebih kerap dapat membantu kulit kepala tetap sihat, mencegah gatal-gatal dan mengelupas, dan menjaga rambut lembut dan berkilat.

Orang dengan kulit kepala yang sangat berminyak boleh mengalami jerawat pada kulit kepala atau di sepanjang garis rambut dan mungkin perlu mencuci rambut lebih kerap untuk memastikan rambut mereka kelihatan bersih.

Pilihan gaya rambut

Kebanyakan keputusan mengenai kerap membasuh rambut bergantung pada pilihan gaya peribadi. Sesetengah orang tidak suka rambut mereka kelihatan atau merasa sedikit berminyak. Orang lain mendapati bahawa rambut mereka lebih terurus beberapa hari selepas dibasuh.

Orang yang suka gaya rambut rumit atau yang mempunyai rambut yang sangat panjang mungkin juga lebih suka untuk syampu kurang kerap, kerana syampu kurang kerap bermakna kurang menghabiskan masa menggayakan rambut.

Berminyak atau kering?

Menilai sama ada rambut berminyak atau kering boleh membantu seseorang memutuskan berapa kerap untuk syampu. Seseorang boleh membantu menentukan jenis rambut mereka dengan bertanya:

 • Bilakah rambut kelihatan lebih baik? Rambut berminyak cenderung untuk kelihatan hebat pada hari syampu. Rambut biasa mungkin kelihatan lebih baik pada hari berikutnya, sementara rambut kering mungkin tidak kelihatan paling baik sehingga beberapa hari selepas syampu.
 • Adakah rambut pecah dengan mudah? Rambut kering sering kali mudah pecah dan mungkin berpecah. Rambut Oilier cenderung lebih elastik.
 • Bagaimana rambut kelihatan? Hanya melihat rambut boleh memberikan beberapa pandangan. Rambut kering mungkin kelihatan rapuh atau tidak bermaya apabila dibasuh, manakala rambut berminyak mungkin rata dan berminyak hanya sehari selepas dicuci.

Adakah mencuci yang diperlukan secara perubatan?

Produk tar dan syampu ubat-ubatan disyorkan untuk orang yang mempunyai psoriasis kulit kepala.

Bagi kebanyakan orang, tidak ada keperluan perubatan untuk syampu sama sekali, seperti membilas dengan air boleh mengeluarkan kotoran dan kelemumur. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan kesihatan boleh mendapat manfaat daripada mencuci biasa.

Orang yang mengalami jangkitan parasit pada kulit kepala, terutamanya kutu, mungkin perlu menggunakan syampu khas untuk menyingkirkan pepijat.

Psoriasis kulit kepala mungkin bertambah baik dengan penggunaan syampu khas, terutamanya produk tar atau syampu berubat. Orang yang mempunyai kulit dan keadaan kulit kepala tertentu perlu membincangkan cara penjagaan rambut mereka yang ideal dengan pakar dermatologi.

Sebaliknya, beberapa keadaan perubatan mungkin menjadi semakin teruk dengan mencuci yang kerap. Hidangan harian boleh merengsa ekzema, kulit yang sangat kering, dan kelemumur.

Alternatif lain untuk mencuci

Syampu bukan satu-satunya cara untuk membantu kulit kepala kelihatan atau berasa bersih. Beberapa alternatif termasuk:

 • Syampu kering : Syampu kering adalah serbuk, semburan fragranced yang menyerap minyak. Ia boleh memanjangkan masa antara syampu, terutama untuk orang yang mempunyai rambut halus atau berminyak. Walau bagaimanapun, syampu kering tidak mengeluarkan kotoran. Jika digunakan beberapa hari berturut-turut, ia juga boleh menyebabkan pengumpulan serbuk yang merengsa kulit kepala.
 • Syampu bebas-detergen : Syampu tanpa detergen, kadang-kadang dipanggil “no-poos,” adalah syampu yang bebas daripada sulfat dan detergen keras. Ia perlahan-lahan menghilangkan rambut tetapi tidak melepaskan minyaknya. Ini adalah pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai rambut kering atau kerinting, atau mereka yang suka mencuci rambut setiap hari tetapi yang tidak mahu menyebabkan kerosakan.
 • Mencuci keadaan kondisioner : Basuh-basuh, kadang-kadang dipanggil mencuci basuh, adalah apabila seseorang menggunakan perapi atau perapi pembersihan khas dan bukannya syampu. Bagi orang yang biasa dengan rambut kering, pembersih kondisioner boleh menggantikan sepenuhnya syampu biasa, terutamanya jika mereka tidak menggunakan produk penggayaan berat.

Kesimpulan

Tidak ada masa yang betul bahawa seseorang harus mencuci rambut setiap hari atau setiap minggu. Jangkaan tentang bagaimana rambut harus dilihat dan berapa kerap seseorang mencuci rambut mereka juga bervariasi dengan budaya, umur, dan dari dekad hingga sedekad.

Berapa kerap seseorang membasuh rambut mereka adalah keputusan peribadi umumnya dan bukannya satu yang mungkin menjejaskan kesihatan keseluruhan.

Ada berbagai jenis produk dari syampu santan, lidah buaya hingga ke herba ada di pasaran. Pastikan ianya sesuai dengan rambut anda supaya ia tidak merosakkan rambut.

KONGSI
Artikel sebelum iniLidah putih: Apa yang menyebabkannya dan rawatan lanjut
Artikel seterusnyaSindrom Piriformis: Gejala, diagnosis, dan rawatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.