KONGSI

Parkinson

Penyakit Parkinson adalah gangguan otak yang menyebabkan masalah koordinasi, termasuk gegaran dan halangan. Seseorang mungkin mempunyai semua atau hanya gejala yang berkaitan dengan Parkinson. Walaupun semua orang dengan Parkinson mengalami penyakit ini secara berbeza, ia dipecahkan kepada beberapa peringkat bergantung kepada gejala. Dalam artikel ini, kita melihat tanda-tanda dan gejala yang biasanya terdapat di setiap peringkat penyakit.

Apakah tahap Parkinson?

Penyakit Parkinson dipecahkan kepada lima peringkat. Setiap peringkat memberikan perubahan atau gejala baru yang mungkin dihadapi oleh seseorang.

Membahagikan penyakit secara berperingkat-peringkat membantu para doktor di hospital dan penjaga memahami dan menangani beberapa cabaran yang sedang dihadapi oleh seseorang ketika penyakit itu berlangsung.

Peringkat 1

Lima tahap Parkinson mengukur tahap gejala.

Semasa peringkat awal penyakit Parkinson, gejala biasanya tidak teruk. Seseorang boleh melakukan tugas sehari-hari dengan isu-isu yang minimum, begitu banyak tanda-tanda dan gejala tahap 1 dapat dilepaskan.

Sesetengah tanda dan gejala tahap ini termasuk perubahan dalam:

 • postur
 • ekspresi muka
 • berjalan kaki

Di samping itu, seseorang mungkin mengalami gegaran ringan di satu sisi badan. Doktor mungkin menetapkan ubat pada tahap ini yang akan membantu mengawal gejala.

Peringkat 2

Tremors, gemetar, dan kekejangan mempengaruhi kedua-dua belah badan di peringkat 2 penyakit dan lebih ketara.

Kekakuan yang meningkat sering cukup untuk menunda tugas. Seseorang mungkin sukar untuk mengekalkan kehidupan bebas, mengikut umur mereka dan faktor-faktor lain.

Masalah berjalan kaki, ucapan, dan postur selalunya lebih ketara di peringkat 2 Parkinson.

Peringkat 3

Penyakit Parkinson tahap 3 atau pertengahan disifatkan sebagai peningkatan dalam gejala. Seseorang akan mengalami kebanyakan atau semua gejala peringkat 2, ditambah:

 • masalah dengan keseimbangan
 • pergerakan perlahan
 • refleks perlahan

Seseorang yang mempunyai tahap 3 Parkinson mesti sedar akan kemungkinan peningkatan yang jatuh akibat masalah koordinasi. Berpakaian dan tugas penjagaan diri mungkin menjadi lebih sukar.

Rawatan pada peringkat ini sering melibatkan kedua-dua ubat dan terapi pekerjaan atau fizikal. Sesetengah orang bertindak dengan baik untuk rawatan, sementara yang lain mungkin tidak mengalami peningkatan.

Peringkat 4

Semasa peringkat 4 Parkinson, aktiviti harian mungkin mencabar atau bahkan mustahil. Kemungkinan seseorang akan memerlukan beberapa bentuk penjagaan harian, kerana kehidupan bebas biasanya tidak mungkin.

Orang pada peringkat ini mungkin dapat berdiri sendiri tetapi mungkin memerlukan walker atau alat bantuan lain untuk berjalan.

Peringkat 5

Peringkat 5 adalah tahap penyakit Parkinson yang terakhir dan paling melemahkan. Seseorang tidak akan dapat berdiri atau bergerak kerana kekakuan. Bergantung pada usia dan kesihatan mereka, mereka mungkin tidur atau menggunakan kerusi roda untuk mobiliti.

Tidak seperti peringkat terdahulu, seseorang memerlukan pembantu penjagaan berterusan. Pembantu akan membantu orang melakukan aktiviti harian dan mencegah situasi berbahaya atau kemalangan yang berlaku.

Di peringkat 5, seseorang juga mungkin mengalami:

 • halusinasi
 • khayalan
 • demensia
 • tindak balas yang lemah terhadap ubat
 • kekeliruan

 Tanda dan gejala

Penyakit Parkinson boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk berdiri atau mengimbangi.

Gejala utama penyakit Parkinson termasuk:

 • pergerakan perlahan atau bradykinesia
 • bergetar dan gegaran tak terkawal
 • anggota badan yang sengit
 • masalah dengan keseimbangan
 • masalah berdiri

Ia sangat biasa bagi orang untuk memberi tumpuan kepada gejala fizikal atau motor Parkinson. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala bukan motor yang berkaitan dengan penyakit ini.

Simptom bukan motor termasuk:

Biasanya untuk simptom Parkinson hanya sedikit mengganggu atau tidak selesa pada mulanya tetapi untuk mendapatkan lebih teruk kerana kemajuan penyakit.

Penarafan skala

Seorang doktor akan sering merujuk skala apabila membincangkan Parkinson dengan individu. Skala ini digunakan untuk membantu menentukan perkembangan penyakit.

Tahap-tahap, seperti yang disebutkan di atas, ikuti bagaimana orang merosot, atau bagaimana gejala-gejala mereka bertambah buruk. Kebanyakan skala berdasarkan simptom motor, tetapi skala lain menumpukan pada gejala bukan motor.

Terdapat dua jenis skelsa yang biasa digunakan oleh doktor:

 • Skala Penilaian Penyakit Parkinson Bersepadu (UPDRS)
 • Peringkat Hoehn dan Yahr

Skala Penilaian Penyakit Parkinson Bersepadu (UPDRS)

UPDRS adalah alat yang komprehensif yang digunakan untuk melihat pelbagai gejala. Antara gejala yang ditaksirnya termasuk:

 • berfungsi mental
 • mood
 • interaksi sosial
 • pergerakan

Melihat pelbagai gejala membantu doktor mendapatkan idea yang lebih baik tentang bagaimana Parkinson menjejaskan kehidupan seharian seseorang, bukan hanya kemahiran motor mereka.

Peringkat Hoehn dan Yahr

Peringkat Hoehn dan Yahr adalah skala yang agak sederhana. Ia memberi tumpuan kepada perkembangan gejala motor.

Gejala motor dinilai pada skala 1 hingga 5 mata. Skala ini sangat mirip dengan lima peringkat Parkinson:

 • 1-2 mata adalah peringkat awal
 • 2-3 mata adalah tahap pertengahan
 • 4-5 mata dianggap peringkat lanjutan

 Bagaimana perkembangan Parkinson?

Penyelidikan ke arah perkembangan Parkinson masih berterusan.

Pada masa ini, doktor dan penyelidik menggunakan teori yang dikenali sebagai hipotesis Braak. Hipotesis atau teori adalah bahawa Parkinson bermula dalam beberapa bahagian sistem saraf pusat, termasuk:

 • sistem saraf enterik
 • medulla
 • mentol pencium

Mentol mentah menjejaskan rasa bau, jadi penyelidik melihat bagaimana menggunakan bau sebagai tanda pengesanan awal penyakit.

Hipotesis Braak selanjutnya menerangkan bahawa Parkinson hanya meluas ke nigra dan korteks substantia otak, yang memberi kesan kepada pergerakan, apabila penyakit itu telah berkembang. Bidang-bidang ini bertanggungjawab untuk gejala motor dan bukan motor yang lain di peringkat akhir.

Kesimpulan

Pada masa ini, tiada ubat yang diketahui untuk penyakit Parkinson. Sebaik sahaja Parkinson didiagnosis, gejala-gejala sering boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan terapi, terutamanya pada peringkat awal.

Apabila penyakit itu berlangsung, pesakit mungkin mengalami kualiti hidup yang berkurang jika fungsi normal mereka, seperti menelan dan makan, mula terjejas.

Walaupun Parkinson tidak mengancam nyawa, orang mungkin mengalami komplikasi yang mengancam nyawa, seperti tercekik pada makanan atau jatuh.

KONGSI
Artikel sebelum iniLapan penyebab sakit puting
Artikel seterusnyaDadah anti-merokok biasa boleh meningkatkan strok, risiko serangan jantung
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.