Tahi mata: Bagaimana merawat pada bayi baru lahir

309
KONGSI

Tahi mata pada bayi baru lahir

Tahi mata adalah perkara biasa pada bayi baru lahir dan biasanya disebabkan oleh saluran air mata yang tersumbat. Seseorang sering boleh merawat bayi dengan saluran air mata yang tersumbat di rumah. Walau bagaimanapun, tahi mata yang berlaku bersama-sama dengan gejala lain di kawasan mata, seperti kemerahan, bengkak, atau kelembutan, mungkin tanda jangkitan atau masalah mata yang lain. Bayi yang baru lahir dengan gejala ini perlu melihat doktor.

Dalam artikel ini, kita membincangkan sama ada pembuangan mata adalah normal dan menerangkan bagaimana untuk merawatnya di rumah. Kami juga merawat rawatan perubatan, sebab-sebab lain, komplikasi, dan bila melihat doktor.

Adakah ia normal?

Ibu dengan bayi baru lahir dengan saluran air mata yang tersumbat berbaring di atas katil
Tahi mata adalah kejadian biasa pada bayi baru lahir dan bayi muda.

Tahi mata pada bayi yang baru lahir adalah perkara biasa dan jarang menyebabkan kebimbangan.

Punca mata yang biasa adalah saluran air mata yang tersumbat. Doktor kadang-kadang merujuk kepada keadaan ini sebagai halangan dacryostenosis atau nasolacrimal.

Air mata terbentuk di kelenjar lacrimal, yang terletak tepat di atas mata. Cecair air mata membantu membersihkan dan melincirkan permukaan mata.

Saluran air mata, atau saluran nasolakrimal, adalah saluran kecil yang duduk di sudut mata berhampiran hidung. Apabila seseorang berkelip, kelopak mata menyapu cecair air mata ke dalam saluran ini, yang mengalirkannya ke dalam hidung.

Jika saluran air mata menjadi tersumbat, cecair air mata mungkin tidak lagi dapat mengalir dari permukaan mata. Penyumbatan boleh menyebabkan mata yang sangat berair, dan pelepasan melekit boleh terbentuk di sudut.

Menurut American Academy of Ophthalmology , hampir 20 peratus bayi baru lahir mempunyai saluran air mata yang tersumbat. Keadaan ini boleh berlaku kerana akhir salur air mata tidak terbuka dengan betul apabila bayi dilahirkan. Saluran air mata yang disekat boleh menjejaskan satu atau kedua-dua mata bayi.

Rawatan di rumah

Jika tahi mata disebabkan oleh saluran air mata yang tersumbat, ia biasanya akan diselesaikan tanpa rawatan dalam tempoh 4 hingga 6 bulan.

Ibu bapa atau pengasuh sering boleh merawat bayi baru lahir dengan saluran air mata yang tersumbat di rumah. Sebelum menyentuh kawasan berhampiran dengan mata kanak-kanak, adalah penting untuk mencuci tangan dengan sabun dan air suam untuk mengelakkan jangkitan. Berhati-hati untuk bilas tangan dengan teliti selepas membersihkannya untuk mengelakkan daripada mendapat sabun di mata bayi.

Untuk membersihkan pelepasan, celupkan kain kasa yang bersih atau kain lembut di dalam beberapa air suam suam kemudian perlahan-lahan mengelap sudut mata. Jika saluran air mata yang tersumbat memberi kesan kepada kedua-dua mata, sentiasa gunakan kawasan baru kain atau kasa untuk membersihkan mata yang lain.

Angin, cuaca sejuk, dan cahaya matahari yang kuat boleh membuat gejala lebih buruk, jadi ia dapat membantu melindungi mata bayi yang baru lahir dari unsur-unsur ini.

Seorang doktor juga boleh mengesyorkan perlahan-lahan mengurutkan saluran air mata yang disekat untuk membantunya terbuka, dan mereka akan menunjukkan cara untuk melakukannya dengan selamat.

Untuk mengurut saluran air mata:

 1. Rapi tekan hujung jari telunjuk ke dalam jambatan dalam hidung yang baru lahir, di tepi saluran air mata yang tersumbat.
 2. Buat 2 atau 3 pukulan ke bawah dengan jari di sepanjang hidung. Ini harus lembut tetapi tegas.
 3. Lakukan urutan dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada sebelah petang.

Jika bahagian hidung yang baru lahir menjadi merah atau bengkak, hentikan urut dengan segera dan hubungi doktor.

Rawatan perubatan

Titis mata
Seorang doktor boleh menggunakan titis mata anestetik sebelum merawat saluran air mata yang terkena kronik.

Dalam bayi yang baru lahir, saluran air kencing yang disekat cenderung untuk membuka diri mereka sendiri dalam masa beberapa bulan selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, jika penyumbatan itu tidak diselesaikan pada usia 1 tahun , seorang doktor boleh mengesyorkan rawatan perubatan yang dikenali sebagai saluran nasolacrimal.

Prosedur ini melibatkan memasukkan siasatan kecil ke dalam saluran air mata bayi. Dengan menggunakan probe yang beransur-ansur meningkatkan saiz, seorang doktor akan dapat membuka salur air mata. Mereka kemudiannya akan menggunakan penyelesaian salin untuk membuang apa-apa serpihan yang tinggal.

Kadang-kadang, doktor juga boleh memasukkan tiub kecil, atau stent, ke dalam saluran untuk memastikan ia terbuka.

Sebelum menjalankan prosedur ini, doktor boleh memberikan titisan mata anestetik bayi atau meletakkannya di bawah anestetik umum cahaya. Melakukannya akan menghalang kanak-kanak dari merasakan kesakitan atau kesusahan.

Probing biasanya berjaya membuka saluran air mata. Bagi kanak-kanak yang mengalami masalah penyumbatan yang teruk, doktor mungkin mencadangkan prosedur pembedahan yang lebih rumit yang dipanggil dacryocystorhinostomy untuk membersihkan dan membuka saluran air mata.

Sebab-sebab lain

Tahi mata pada bayi baru lahir juga boleh menjadi tanda konjunktivitis , atau penyakit mata yg menular. Konjungtivitis adalah keradangan konjunktiva, yang merupakan membran nipis yang melindungi bahagian depan mata. Tidak seperti saluran air mata yang tersumbat, konjungtivitis sering menyebabkan bahagian putih mata menjadi merah.

Gejala konjunktivitis pada bayi yang baru lahir boleh termasuk :

 • saliran atau pelepasan yang berkembang antara 1 hingga 14 hari selepas kelahiran
 • bengkak, merah, atau kelopak lembut
 • mata merah, jengkel

Konjungtivitis pada bayi yang baru lahir kadang-kadang boleh berlaku di samping saluran air mata yang tersumbat. Walau bagaimanapun, wanita hamil juga boleh menyebarkan jangkitan bakteria atau virus kepada bayi semasa melahirkan, yang boleh membawa kepada konjungtivitis.

Jika konjungtivitis disebabkan oleh jangkitan, ia boleh menjadi serius, dan bayi yang baru lahir perlu melihat doktor secara langsung.

Jika jangkitan menyebabkan mata meletus, doktor mungkin menetapkan antibiotik topikal, lisan, atau intravena.

Memohon kain hangat ke mata yang dijangkiti boleh membantu merengsakan dan mengurangkan bengkak.

Kerengsaan kimia juga boleh menyebabkan konjunktivitis pada bayi baru lahir. Pakar penjagaan kesihatan sering memberi titisan mata antibakteria kepada bayi baru lahir untuk mencegah jangkitan. Titik mata ini kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan yang boleh mengakibatkan gejala konjungtivitis.

Komplikasi

Saluran air mata yang disekat kadang-kadang boleh mengakibatkan jangkitan yang dipanggil dacryocystitis. Gejala dacryocystitis mungkin termasuk:

 • pelepasan tebal berlebihan dari mata
 • kemerahan di sudut mata
 • benjolan lembut atau bengkak pada bahagian hidung
 • demam

Jika bayi baru lahir mempunyai gejala-gejala ini, ibu bapa atau penjaga harus membawa mereka untuk berjumpa doktor.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang perlu melihat pakar pediatrik jika saluran air mata kanak-kanak tidak jelas selepas beberapa bulan.
Seseorang harus melihat seorang pakar pediatrik jika saluran air mata kanak-kanak tidak jelas selepas beberapa bulan.

Bayi yang baru lahir dengan mata atau mata yang sangat berair perlu melihat pakar pediatrik atau doktor mata yang pakar dalam kanak-kanak, yang dipanggil pakar mata kanak-kanak. Profesional penjagaan kesihatan ini boleh mendiagnosis penyebab pelepasan dan memeriksa tanda-tanda jangkitan.

Ia juga penting untuk mendapatkan nasihat perubatan untuk bayi jika salur air mata mereka tetap dihalang selepas 6 hingga 8 bulan.

Bayi yang baru lahir dengan tanda-tanda jangkitan mata perlu segera berjumpa dengan doktor. Tanda-tanda jangkitan mata boleh termasuk:

 • mata merah, sakit, atau bengkak
 • kelopak mata bengkak
 • nanah kuning atau hijau atau pelepasan
 • benjolan atau bengkak pada bahagian dalam mata

Ringkasan

Tahi mata pada bayi yang baru lahir adalah biasa dan sering disebabkan oleh saluran air mata yang tersumbat. Penyumbatan biasanya akan dibersihkan dengan sendirinya dalam masa 4 hingga 6 bulan.

Walau bagaimanapun, bayi yang baru lahir dengan mata merah, pelepasan mata, atau air yang berlebihan dari mata perlu melihat doktor untuk mendiagnosis sebab dan untuk mengelakkan jangkitan mata.

Ibu bapa dan penjaga boleh merawat bayi dengan saluran air mata yang tersumbat di rumah dengan menyingkirkan pelepasan dan perlahan-lahan memijat kawasan itu dua kali sehari. Seorang doktor boleh menunjukkan bagaimana untuk melakukan ini.

Kemerahan, bengkak, atau kesakitan di kawasan mata boleh menunjukkan jangkitan mata. Beritahu doktor dengan segera jika bayi mempunyai tanda-tanda ini.

KONGSI
Artikel sebelum ini7 minyak penting untuk kesesakan sinus
Artikel seterusnyaCOQ10: Apakah faedah dan manfaat kesihatan darinya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.