Apabila kita berusaha untuk menurunkan tekanan darah, diet rendah garam, diet sihat hati mungkin sama berkesan dengan ubat dari hospital. Inilah kesimpulan kajian baru yang baru-baru ini diterbitkan dalam Journal of the American College of Cardiology .

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik mengatakan bahawa diet yang rendah garam, sihat jantung mungkin sama berkesan dengan ubat untuk menurunkan tekanan darah.

Penyelidik mencadangkan bahawa orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau hipertensi dapat melihat pengurangan tekanan darah sistolik yang sama atau lebih besar selepas mengikuti Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi (DASH) dan diet rendah garam sebagai orang yang mengambil ubat antihipertensi.

Kajian penulis bersama Stephen Juraschek yang bekerja di Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel di Sekolah Perubatan Harvard di Boston, MA, serta Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins di Baltimore, MD – dan rakan sekerja mengatakan bahawa penemuan mereka menunjukkan bahawa perubahan dalam diet harus menjadi pelabuhan pertama bagi orang dewasa dengan peningkatan risiko tekanan darah tinggi.

Tekanan darah adalah daya darah yang menolak ke dinding arteri. Ia diukur dalam milimeter merkuri (mm Hg), dan dinilai menggunakan dua nombor: sistolik (nombor teratas) dan diastolik (nombor bawah).

Tekanan darah sistolik merujuk kepada daya darah yang menolak terhadap dinding arteri apabila jantung berdegup, sementara tekanan darah diastol merujuk kepada tekanan darah di antara degupan jantung.

Tekanan darah tinggi berlaku apabila daya ini menjadi terlalu tinggi. Sekiranya tidak terkawal, ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Perubahan gaya hidup, seperti meningkatkan senaman dan mengamalkan diet yang sihat, dianggap sebagai kunci untuk menurunkan tekanan darah, tetapi sesetengah individu juga boleh diberi ubat antihipertensi.

Kajian baru, bagaimanapun, menunjukkan bahawa diet DASH – dalam kombinasi dengan pengambilan garam yang rendah – dapat menghapuskan keperluan ubat untuk beberapa orang dewasa dengan hipertensi.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

 Tekanan darah dan diet tekanan darah

Kajian ini melibatkan 412 orang dewasa berumur antara 23 dan 76 tahun. Pada dasar kajian, semua peserta mempunyai tekanan darah sistolik 120-159 mm Hg dan tekanan darah diastolik 80-95 mm Hg. Tiada subjek menggunakan ubat antihipertensi.

Berdasarkan tekanan darah sistolik mereka, subjek diperuntukkan kepada satu daripada empat kumpulan. Ini adalah: 120-129 mm Hg, 130-139 mm Hg, 140-149 mm Hg, dan 150 mm Hg atau lebih tinggi.

Di bawah garis panduan baru yang dikeluarkan awal bulan ini, mempunyai tekanan darah sistolik 120-129 mm Hg dan tekanan darah diastolik di bawah 80 mm Hg dikategorikan sebagai hipertensi “tinggi”.

Tekanan darah sistolik 130-139 mm Hg atau tekanan darah diastolik 80-89 mm Hg dikelaskan sebagai hipertensi peringkat 1, sementara tekanan darah sistolik 140 mm Hg atau lebih tinggi atau tekanan darah diastolik 90 mm Hg atau lebih tinggi dikategorikan sebagai hipertensi peringkat 2.

Selama 12 minggu, semua peserta secara rawak ditugaskan untuk diet DASH atau diet kawalan, yang dapat dibandingkan dengan diet Barat yang standard.

Diet DASH – disokong oleh National Heart, Lung, dan Institut Darah – adalah pelan makan yang terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang, kacang, ikan, ayam, dan produk tenusu rendah lemak. Makanan ini menghadkan makanan yang tinggi lemak tepu dan gula.

Selama lebih dari 4 minggu sepanjang kajian, subjek juga diberikan secara rawak ke tiga tahap pengambilan natrium yang berbeza: 50 milimol per hari (rendah), 100 milimol per hari (sederhana), atau 150 milimol per hari (tinggi).

Untuk konteks, 100 milimol natrium sehari adalah bersamaan dengan 2,300 miligram natrium, atau hanya di bawah satu sudu teh garam. Ini adalah pengambilan natrium harian maksimum yang disarankan di bawah Garis Panduan Pemakanan 2015-2020 untuk rakyat Amerika.

 Keputusan ‘Cemerlang’

Pasukan mendapati bahawa individu yang mempunyai tekanan darah sistolik dasar dari 150 mm Hg atau lebih tinggi melihat tekanan darah sistolik mereka jatuh pada purata 11 mm Hg selepas 4 minggu diet DASH, berbanding dengan diet kawalan.

Peserta dengan tekanan darah sistolik garis bawah di bawah 130 mm Hg mengalami pengurangan 4 mm Hg dalam tekanan darah sistolik dengan 4 minggu diet DASH.

Menggabungkan diet DASH dengan pengambilan natrium yang rendah, bagaimanapun, kelihatan menghasilkan keputusan yang lebih baik.

Individu yang mempunyai tekanan darah sistolik asas kurang dari 130 mm Hg melihat pengurangan 5 mm Hg dalam tekanan darah sistolik selepas mengikuti diet DASH dan pengambilan natrium yang rendah selama 4 minggu, berbanding dengan diet kawalan yang mempunyai tahap tinggi- pengambilan natrium.

Orang dewasa yang tekanan darah sistoliknya ialah 130-139 mm Hg pada asas kajian mengalami pengurangan purata 7 mm Hg dalam tekanan darah sistolik dengan natrium rendah, diet DASH.

Bagi subjek yang mempunyai tekanan darah sistolik dasar 140-149 mm Hg, tekanan darah sistolik menurun sebanyak purata 10 mm Hg selepas 4 minggu dari diet DASH gabungan dan pelan garam rendah.

Walau bagaimanapun, hasil yang paling mengejutkan didapati bagi orang dewasa yang tekanan darah sistolik basinya adalah 150 mm Hg atau lebih tinggi. Mereka mengalami pengurangan tekanan darah sistolik rata-rata 21 mm Hg dengan natrium rendah, diet DASH, berbanding dengan yang mengikuti natrium tinggi, diet kawalan.

 Juraschek memuji penemuan ini sebagai “cemerlang;” ia menunjukkan bahawa orang yang mempunyai risiko tinggi hipertensi teruk mendapat ganjaran yang paling besar daripada diet DASH yang digabungkan dengan natrium rendah.

Para penyelidik mendapati bahawa kajian lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada pelan pemakanan seperti ini dapat membantu menurunkan tekanan darah untuk orang yang mempunyai tekanan darah sistolik 160 mm Hg atau lebih tinggi, kerana mereka tidak termasuk dalam kajian ini.

Namun, Juraschek percaya bahawa “keputusan mereka menambah bukti bahawa campur tangan diet adalah berkesan – atau lebih berkesan daripada – ubat antihipertensi pada mereka yang berisiko tinggi untuk tekanan darah tinggi, dan harus menjadi pilihan rawatan rutin pertama bagi individu tersebut . ”

Apa yang kita amati dari campur tangan diet gabungan adalah pengurangan tekanan darah sistolik setinggi, jika tidak lebih besar, yang dicapai dengan ubat preskripsi. Ini adalah mesej penting kepada pesakit bahawa mereka boleh mendapatkan banyak jarak tempuh daripada mematuhi untuk diet sihat dan rendah natrium. ”

Penulis kajian kanan Dr. Lawrence Appel, Sekolah Perubatan Johns Hopkins University