Apa itu Tinnitus?

Terdapat lebih daripada 10 juta orang yang menderita tinnitus. Mengapa ada deringan di telinga saya? anda mungkin bertanya. Tinnitus menyebabkan seseorang mendengar bunyi yang sebenarnya tidak ada secara luaran. Bunyi luaran ini tidak dapat didengar oleh doktor dan oleh itu sangat sukar untuk diukur. Sebaliknya, tinitus yang objektif dapat didengar oleh doktor dan biasanya merupakan tanda adanya aneurisma atau keadaan kesihatan yang menjadi punca.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Mengapa ada deringan di telinga saya?

Seseorang yang menghidap tinitus mungkin mendengar suara samar atau kuat. Dilaporkan bahawa banyak suara terdengar serupa dengan cengkerik, angin, lampu pendarfluor, dan bunyi air paip yang menitis. Tinnitus bukanlah penyakit tetapi penyebabnya dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan yang menjadi penyebab. Data yang ada menunjukkan bahawa pesakit mendengar suara yang dikaitkan dengan rangkaian corak yang tersimpan dalam memori pendengaran mereka, yang berkaitan dengan emosi mereka. Gejala boleh merangkumi ketidakselesaan, insomnia, kemurungan, dan keletihan fizikal.

tinnitus

Sebab-sebab Tinnitus

Keadaan telinga seperti penyakit Meniere atau kecederaan yang mempengaruhi saraf kranial yang berkaitan boleh menyebabkan tinnitus – deringan di telinga. Beberapa orang dengan tinnitus melaporkan bahawa terdapat sensasi penyumbatan di telinga tengah, biasanya bermaksud bahawa mungkin ada masalah dengan rantai ossikular atau tekanan telinga.

Penyakit kardiovaskular, tekanan darah tinggi, dan diabetes berkorelasi dengan tinnitus awal. Kecederaan kepala dan schwannoma vestibular kemungkinan korelasi neurologi dengan tinnitus. Jangkitan seperti, meningitis dan gangguan gigi seperti penyakit sendi temporomandibular boleh menyebabkan tinnitus.

Ubat, seperti aspirin pada dos yang lebih tinggi, boleh menyebabkan tinnitus. Masalah ini dapat diatasi apabila ubat dihentikan. Ubat lain termasuk diuretik dan antibiotik tertentu.

Kehilangan pendengaran – berkaitan dengan usia dan terdedah kepada bunyi kuat dari masa ke masa, adalah penyebab utama tinitus. Otak mungkin mengisi frekuensi bunyi yang tidak ada yang sebelumnya hilang akibat kehilangan pendengaran. Siapa yang paling berisiko? Dilaporkan mereka yang berada di militer dengan terdengar suara bising, pekerja produksi filem, dan pemuzik memiliki peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan tinitus. Pada masa ini, terdapat data terhad mengenai laluan biologi kehilangan pendengaran dan tinitus.

Menguruskan Tinnitus

Kemungkinan besar, doktor akan memeriksa saluran telinga dan memeriksa bahan asing dan tanda-tanda jangkitan atau kekotoran. Ujian pendengaran juga boleh dilakukan, di mana seorang pesakit diminta untuk mengenal pasti bunyi yang mereka dengar dan amplitud suara itu atau berdering di telinga, dengan nada yang ditunjukkan oleh doktor.

X-ray atau MRI biasanya tidak diperlukan untuk tinnitus. Sekiranya tinitus dikaitkan dengan gangguan pendengaran, alat pendengaran disyorkan. Pada masa ini, tidak ada ubat untuk rawatan tinnitus, ubat-ubatan yang menolong penyebab tinnitus ada. Anti-depresan dan ubat-ubatan anti-kecemasan boleh digunakan. Dapatkan nasihat perubatan jika anda mengalami gejala kegelisahan, kemurungan, atau penyakit lain yang berkaitan dengan kesihatan mental.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Terapi kognitif melibatkan memahami tinnitus dan mengubah cara seseorang memikirkannya. Dengan berbuat demikian, gejala deringan di telinga dapat dikurangkan. Pengurusan tekanan dan peningkatan tidur juga dapat membantu melegakan simptom tinnitus.

Terapi tingkah laku membantu individu dengan tinnitus mengawal tingkah laku mereka. Ini adalah yang paling berkesan untuk tinnitus yang melampau. Teknik ini pada dasarnya membantu pesakit meminimumkan perhatian mereka terhadap tinitus. Teknik santai, menganalisis pencetus emosi, menentukan reaksi terhadap tinnitus, dan sebagainya. Rawatan ini bukan ubat “semalaman” untuk tinitus, melainkan memerlukan usaha berterusan dan bertekad dengan bantuan pasukan kesihatan.

Terapi bunyi juga dapat membantu pesakit tinnitus. Terdapat strategi unik untuk mengatasi bunyi luaran. Masking adalah teknik yang mendedahkan pesakit pada kebisingan dalaman yang sama, pada volume yang sangat tinggi, untuk menutupi intensiti tinnitus dalaman mereka. Terdapat banyak jenis teknik masking. Seseorang dapat memperkenalkan bunyi yang sama dari tinnitus dalaman mereka, bunyi yang berbeza, menggunakan muzik jika tidak ada suara dalaman mereka, atau menggunakan suara putih.

Bunyi ambien seperti, bunyi putih atau suara semula jadi dapat mengurangkan intensiti tinnitus pesakit.

Satu kajian melihat pelbagai aplikasi moden yang menyediakan pengurusan tinitus melalui terapi suara. Aplikasi yang paling disenaraikan untuk pengurusan tinnitus merangkumi white noise bebas , myNoise , Tinnitus Therapy Lite, Oticon Tinnitus Sound and Relax Melodies: Sleep Bounds . Terapi bunyi tidak mahal. Sebenarnya, mana-mana alat yang dapat mengeluarkan suara dan merangsang emosi dan reaksi positif boleh digunakan dalam pengurusan tinnitus. Contohnya, kipas elektrik, memberikan bunyi putih yang sangat baik, seperti radio, dan televisyen. Terapi bunyi lain termasuk gangguan, neuromodulasi, dan pembiasaan.

Makanan berkhasiat sama, jika tidak lebih penting untuk memperbaiki gejala tinnitus. Masalah seperti hipertensi dan diabetes dapat bertambah baik dengan bantuan diet yang sihat.

Jenis tinnitus lain

Keamatan suara di telinga dapat berubah jika tubuh bergerak dengan cara tertentu, seperti memutar mata atau mengepalkan rahang. Ini ditakrifkan sebagai tinnitus somatik. Data menunjukkan bahawa tinnitus jenis ini paling banyak terdapat ketika seseorang bangun.

Apabila aliran darah melaju di saluran darah ia dapat mengganggu aliran darah yang sudah lancar atau laminar. Saluran darah dan arteri dekat dengan telinga yang terganggu oleh kejadian seperti ini boleh menyebabkan tinnitus berdenyut. Jenis tinitus ini dikenal pasti oleh doktor. Beberapa sebab termasuk fistula arteriovenous, tumor vaskularisasi, arteriosklerosis, dan hipertensi intrakranial. Rawatan mungkin bergantung pada pemeriksaan otologi dan CT atau MRI. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat mengenai diagnosis dan rawatan tinnitus berdenyut.

Keadaan kesihatan yang menjadi punca dan pendedahan persekitaran boleh memburukkan lagi tinitus. Cuba hadkan pendedahan anda pada suara yang kuat sebanyak mungkin. Penting untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan senaman teratur dan kesejahteraan umum sekerap mungkin. Sekiranya anda bimbang berbincang dengan doktor anda tentang mendapatkan bantuan daripada pakar anear, hidung dan tekak mengenai nasihat perubatan mengenai pendengaran anda.

Rujukan:

Han, BI, Lee, HW, Kim, TY, Lim, JS, & Shin, KS (2009). Tinnitus: ciri, sebab, mekanisme, dan rawatan. Jurnal neurologi klinikal (Seoul, Korea) , 5 (1), 11–19. https://doi.org/10.3988/jcn.2009.5.1.11

Grossan M, Peterson DC. Tinnitus. [Dikemas kini 2020 16 Ogos]. Dalam: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): Penerbitan StatPearls; 2020 Jan-. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430809/

Hofmann, E., Behr, R., Neumann-Haefelin, T., & Schwager, K. (2013). Tinnitus berdenyut: pengimejan dan diagnosis pembezaan. Deutsches Arzteblatt antarabangsa , 110 (26), 451–458. https://doi.org/10.3238/arztebl.2013.0451

Sereda, M., Smith, S., Newton, K., & Stockdale, D. (2019). Aplikasi Mudah Alih untuk Pengurusan Tinnitus: Tinjauan Pengguna, Penilaian Kualiti, dan Analisis Kandungan. JMIR mHealth dan uHealth , 7 (1), e10353. https://doi.org/10.2196/10353

Pegge, S., Steens, S., Kunst, H., & Meijer, F. (2017). Tulsitus Pulsatile: Diagnosis Pembezaan dan Peningkatan Radiologi. Laporan radiologi semasa , 5 (1), 5. https://doi.org/10.1007/s40134-017-0199-7