KONGSI

Daripada mengurangkan risiko kanser kulit pada separuh untuk menyokong sistem imun, diet yang kaya dengan tomato dan buah menghasilkan banyak manfaat kesihatan. Kini, para penyelidik mendapati bahawa makanan ini boleh memulihkan fungsi paru-paru pada bekas perokok dan penurunan fungsi paru-paru yang perlahan dalam semua orang dewasa.

Diet yang kaya dengan tomato boleh melambatkan merokok dan penurunan fungsi paru-paru yang berkaitan dengan usia.

The Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health di Baltimore, MD, menjalankan kajian itu. Penemuan ini diterbitkan dalam Jurnal Pernafasan Eropah .

Sekitar 36.5 juta orang dewasa di Amerika Syarikat merokok rokok, menurut Pusat Penyakit dan Pencegahan Penyakit (CDC), dan amalan tersebut menyebabkan lebih daripada 480,000 kematian setahun.

Setiap tahun, kira-kira 55.4 peratus daripada semua perokok dewasa cuba untuk berhenti merokok. Penghentian merokok secara mendadak mengurangkan risiko penyakit, termasuk penyakit paru-paru seperti penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) dan kanser paru-paru, serta kematian awal.

Kesihatan paru-paru selepas berhenti merokok telah menjadi topik yang mendapat minat di kalangan bekas perokok dan pengamal kesihatan profesional.

Paru-paru mula sembuh sebaik sahaja merokok berhenti. Walaupun sambutan bermula dengan cepat, pembaikan paru-paru adalah tambahan dan boleh mengambil masa bertahun-tahun. Selain itu, berhenti merokok secara sendirian tidak sepenuhnya memadamkan risiko membangunkan penyakit paru-paru yang berkaitan dengan merokok.

 Faktor lain yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa paru-paru matang sepenuhnya pada 20-25 tahun. Selepas 35 tahun, fungsi paru-paru mula menurun, dan pernafasan menjadi lebih sukar.

Singkatnya: diafragma melemahkan, yang mengurangkan keupayaan untuk bernafas masuk dan keluar; otot yang menjaga saluran pernafasan terbuka kehilangan keanjalan; alveoli kehilangan bentuknya; dan kawasan otak yang mengatur pernafasan menghantar isyarat yang lebih lemah kepada paru-paru.

Penyelidikan sebelumnya yang diterbitkan oleh The BMJ telah menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan risiko COPD pada semasa dan bekas perokok. Malah, setiap hidangan tambahan setiap hari dikaitkan dengan risiko 4-8 peratus lebih rendah.

Kajian baru berjalan satu langkah lagi untuk menunjukkan bahawa memakan makanan tinggi buah-buahan dan sayur-sayuran – terutama tomato dan epal – memperlahankan penurunan fungsi paru-paru di kalangan perokok selama tempoh 10 tahun.

 Kerosakan paru-paru yang lebih perlahan di kalangan semua orang dewasa

Berbanding dengan orang dewasa yang menggunakan kurang daripada satu hidangan buah atau satu tomato sehari, mereka yang makan lebih daripada tiga bahagian buah atau lebih daripada dua tomato mengalami penurunan fungsi paru-paru yang lebih perlahan.

Para saintis menanyakan soalan tentang makanan dan buah-buahan yang diproses dan buah-buahan seperti sos tomato, tetapi kesan perlindungannya hanya kelihatan di kalangan mereka yang memakan buah-buahan dan sayuran segar.

Temuan ini menunjukkan bahawa terdapat komponen tertentu dalam tomato segar dan epal yang membantu untuk memperbaiki kerosakan paru-paru yang disebabkan oleh merokok.

Lebih-lebih lagi, kemerosotan yang lebih perlahan dalam fungsi paru-paru diperhatikan dalam semua orang dewasa dalam kajian yang makan makanan kaya dengan tomato – termasuk mereka yang tidak pernah merokok.

“Kajian ini,” kata pengarang kajian utama, Vanessa Garcia-Larsen, yang bekerja sebagai penolong profesor di Departemen Kesehatan Antarabangsa Bloomberg, “menunjukkan bahwa diet dapat membantu memperbaiki kerusakan paru-paru pada orang yang berhenti merokok. Diet yang kaya buah boleh melambatkan proses penuaan semula jadi paru-paru walaupun anda tidak pernah merokok. ”

“Penemuan itu,” tambahnya, “menyokong keperluan cadangan diet, terutama bagi orang yang berisiko mendapat penyakit pernafasan seperti COPD.”

 Diet boleh membantu memerangi COPD

Garcia-Larsen dan pasukannya menilai diet dan melakukan ujian fungsi paru-paru, termasuk spirometri, di kalangan lebih kurang 650 orang dewasa dari Jerman, Norway, dan United Kingdom pada tahun 2002 dan sekali lagi 10 tahun kemudian.

Hubungan antara diet dan fungsi paru-paru adalah paling ketara di kalangan perokok. Apabila jumlah udara yang mereka dapat dihirup diukur, bekas perokok yang menggunakan tomato dan makanan kaya buah-buahan mempunyai lebih kurang 80 mililiter penurunan fungsi paru-paru selama 10 tahun. Ini menunjukkan bahawa nutrien khusus boleh memainkan peranan dalam penyembuhan kerosakan yang disebabkan oleh merokok.

Kajian kami menunjukkan bahawa makan lebih banyak buah-buahan secara berkala dapat membantu merendahkan kemerosotan ketika orang dewasa, dan bahkan dapat membantu memperbaiki kerusakan akibat merokok. Diet dapat menjadi salah satu cara untuk memerangi peningkatan diagnosis COPD di seluruh dunia.”

Vanessa Garcia-Larsen

Kajian ini dikawal untuk faktor-faktor seperti umur, jantina, ketinggian, indeks jisim badan ( BMI ), pengambilan jumlah tenaga, dan aktiviti fizikal untuk memastikan hasilnya tidak condong.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai luka mastektomi
Artikel seterusnyaMakan keju setiap hari boleh membantu melindungi kesihatan jantung
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.