KONGSI

Tonsillectomy – prosedur dan pemulihan

Tonsillectomy – Amandel, yang membentuk cincin pelindung di bahagian belakang mulut dan rongga hidung, adalah sebahagian daripada sistem imun. Sebuah tonsillectomy adalah prosedur pembedahan untuk mengeluarkan tonsil, yang kadang-kadang perlu untuk merawat penyakit yang menyebabkannya.

Amandel membantu menangkap kuman, seperti virus dan bakteria, dan mencegah mereka masuk ke dalam badan melalui hidung dan mulut.

Terdapat tiga jenis tonsil:

 • Tulang Palatin, yang berada di bahagian atas tekak.
 • Adenoids atau tonsilla pharyngealis , yang duduk di dalam rongga hidung.
 • Lingual tonsil atau tonsilla lingualis , yang berada di tekak di bawah tonsil palatina.

Tonsil berubah saiz dari masa ke masa dan biasanya pada kanak-kanak terbesar mereka sebelum menjadi lebih kecil pada remaja dan orang dewasa yang lebih tua. Kanak-kanak sangat terdedah kepada komplikasi, seperti masalah pernafasan, apabila tonsil mereka tumbuh terlalu besar.

Sebuah tonsillectomy biasanya menghilangkan tonsil palatina. Dalam artikel ini, kita dapat menjelaskan alasan yang mungkin untuk tonsillectomy dan membincangkan prosedur dan pemulihan.

Apa itu tonsilektomi?

prosedur tonsillectomy <br> Kredit imej: Welleschik, 2001 </ br>
Tonsillectomies boleh membantu merawat masalah pernafasan.
Kredit imej: Welleschik, 2001

Tonsillectomy adalah prosedur pembedahan di mana seorang pakar bedah menghilangkan tonsil palatina dari bahagian atas tekak seseorang.

Selama bertahun-tahun, doktor di hospital melakukan tonsillectomies sebagai rawatan untuk tonsilitis kronik. Baru-baru ini, mereka telah mula menggunakan tonsillectomies untuk membantu merawat masalah pernafasan, terutama pada kanak-kanak.

Bagi kanak-kanak dan orang dewasa, sebab-sebab yang paling mungkin untuk memerlukan tonsillectomy termasuk:

 • tonsilitis bakteria yang berulang atau kronik
 • tidur apnea
 • dengkuran merengsa
 • masalah bernafas akibat bengkak atau amandel yang diperbesar
 • kanser
 • pendarahan pada tonsil

Amalan menggunakan tonsillectomies untuk merawat tonsilitis kronik telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kebimbangan yang semakin meningkat bahawa ia boleh menyebabkan lebih banyak masalah daripada menyelesaikannya. Juga, ia tidak membantu mengubati tonsillitis apabila virus bertanggungjawab untuk jangkitan.

Kajian 2018 yang melibatkan lebih daripada sejuta orang melihat kesan jangka panjang mempunyai tonsillectomy, adenoidectomy, atau kedua-duanya sebagai kanak-kanak. Kajian itu menyimpulkan bahawa pembedahan ini bertanggungjawab untuk meningkat dua hingga tiga kali ganda dalam jumlah penyakit saluran pernafasan atas di kemudian hari.

Selain itu, para penyelidik mendapati bahawa tonsilektomi mempunyai sedikit kesan terhadap keadaan yang sepatutnya dirawat.

Tidak semua kajian sama-sama negatif. Sebagai contoh, satu kajian pada tahun 2015 menyimpulkan bahawa orang dewasa yang menerima tonsillectomy menyaksikan peningkatan keseluruhan dalam kesihatan dan kualiti hidup. Walau bagaimanapun, kajian ini terhad kepada kurang daripada 100 peserta.

Prosedur

Seseorang yang mempunyai tonsillectomy sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama dengan prosedurnya. Walau bagaimanapun, mereka masih perlu membuat beberapa persiapan terlebih dahulu.

Ini termasuk tidak mengambil ubat anti-inflamasi, seperti ibuprofen, sehingga 2 minggu sebelum prosedur dan berpuasa malam sebelum ianya dilakukan.

Seseorang harus berbincang dengan doktor mereka mengenai ubat-ubatan dan vitamin lain yang mereka ambil. Mereka juga harus membuat pengaturan bagi seseorang untuk membawa mereka pulang dan membantu menjaga mereka untuk sepanjang hari.

Prosedur itu sendiri mengambil masa kira-kira 30 minit. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk mengeluarkan tonsil, dan kaedah yang paling umum termasuk:

 • memotong tonsil menggunakan pisau bedah
 • menggunakan getaran ultrasonik untuk mengurangkan tonsil
 • membunuh tonsil menggunakan haba

Pesakit akan menerima anestesi am sebelum prosedur, yang akan memastikan bahawa mereka sedang tidur dan tidak merasa sakit.

Pemulihan

Overdosis kafein dapat dibantu dengan air
Minum banyak cecair boleh membantu pemulihan.

Tidak lama selepas prosedur, pesakit akan bangun di bilik pemulihan. Di sini, pakar penjagaan kesihatan akan memantau tanda-tanda penting seseorang, termasuk tekanan darah dan kadar denyutan mereka. Apabila orang itu stabil, mereka akan membenarkannya pulant ke rumah dengan pelan penjagaan terperinci.

Pesakit itu memerlukan orang lain, seperti kawan atau ahli keluarga, untuk membawa mereka pulang. Mereka juga mungkin memerlukan bantuan dan pemantauan untuk sepanjang hari.

Doktor biasanya akan menetapkan atau mengesyorkan ubat-ubatan sakit berdasarkan kepada keperluan seseorang. Selain ubat-ubatan, berikut mungkin membantu pemulihan:

 • minum banyak cecair
 • makan makanan yang hambar yang terdiri daripada makanan yang mudah ditelan, seperti pisang masam atau epal
 • beristirahat sebanyak mungkin

Komplikasi

Tonsillectomies adalah prosedur umum, tetapi mereka masih membawa risiko tertentu. Sesetengah komplikasi yang mungkin berlaku semasa atau selepas tonsilektomi termasuk:

 • reaksi kepada anestetik
 • pendarahan di tapak pembedahan
 • bengkak
 • jangkitan
 • demam
 • dehidrasi
 • masalah pernafasan

Kesimpulan

Tonsilektomi adalah prosedur umum yang digunakan oleh doktor untuk merawat jangkitan kanser tonsil atau komplikasi lain, seperti masalah bernafas atau dengkuran.

Prosedur ini biasanya selamat, tetapi penyelidikan yang lebih baru menunjukkan bahawa tonsillectomies mungkin mempunyai jangka panjang, kesan buruk terhadap kesihatan.

Sebelum bersetuju dengan tonsillectomy untuk diri mereka sendiri atau kanak-kanak, orang harus membincangkan sebarang kebimbangan dengan doktor.

KONGSI
Artikel sebelum iniSerangan jantung semakin biasa pada wanita muda
Artikel seterusnyaApakah tanda-tanda ketosis?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.