Typhus

Typhus adalah istilah untuk sekumpulan jangkitan bakteria yang jarang dijangkiti orang setelah digigit oleh serangga yang dijangkiti. Sub-spesies bakteria yang berlainan Rickettsia menyebabkan pelbagai jenis tifus.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pada masa lalu, kepialu membunuh berjuta-juta orang. Hari ini, penyakit ini jarang berlaku kerana peningkatan dalam penjagaan kesihatan dan sanitasi. Walaupun begitu, orang yang tinggal dalam jarak dekat dan keadaan sesak tetap lebih terdedah kepada demam kepialu.

Artikel ini menggariskan sebab dan gejala tifus. Kami juga membincangkan faktor risiko terkena demam tifus, serta pilihan rawatan yang ada.

Typhus adalah jangkitan bakteria yang dapat ditanggung seseorang ketika mereka bersentuhan dengan serangga yang dijangkiti. Serangga tersebut menjangkiti jangkitan dengan menggigit orang atau haiwan yang dijangkiti. Serangga menyebarkan jangkitan dengan menggigit orang atau haiwan lain.

Serangga yang berlainan menyebarkan pelbagai jenis tifus. Contohnya merangkumi:

 • Chiggers : Ini membawa typhus scrub, yang paling biasa di Asia Tenggara.
 • Kutu badan : Seseorang boleh dijangkiti wabak penyakit selepas gigitan kutu badan yang dijangkiti.
 • Kutu : Seseorang boleh dijangkiti tifus tikus setelah bersentuhan dengan haiwan yang membawa kutu yang dijangkiti.

Dalam kebanyakan kes, gejala bermula dalam 1 hingga 2 minggu setelah terkena serangga yang dijangkiti. Ini menyukarkan untuk mengesan punca asal jangkitan.

Gejala kepialu termasuk:

Jenis kepialu yang berlainan juga menyebabkan gejala tertentu. Orang yang menghidap typhus scrub mungkin melihat kudis gelap atau gigitan pada kulit dan mungkin mengalami kelenjar getah bening yang bengkak. Orang yang menghidap demam tifus mungkin mengalami kehilangan selera makan.

Pada sesetengah orang, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, gejala demam kepialu muncul kembali beberapa bulan atau bertahun-tahun selepas jangkitan awal. Doktor memanggil penyakit Brill-Zinsser ini . Seseorang yang mempunyai simptom kepialu selepas jangkitan sebelumnya harus memberitahu doktor mereka.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Seseorang cenderung menghidap tifus sekiranya:

 • mereka pergi ke kawasan di mana jangkitan typhus lebih kerap berlaku
 • mereka menghabiskan masa dalam keadaan yang sangat sesak, terutama di dekat haiwan atau orang-orang dengan kebersihan yang buruk
 • mereka bersentuhan dengan kutu, baik dari binatang peliharaan atau dari binatang liar, seperti tikus
 • mereka mengidap kutu badan
 • mereka baru-baru ini mendaki atau berkhemah di kawasan yang mempunyai sikat tinggi di mana chigger mungkin tinggal

Orang yang mengalami simptom kepialu dan mempunyai satu atau lebih faktor risiko penyakit ini harus berjumpa doktor di hospital.

Penting untuk memberitahu doktor mengenai semua gejala dan sebarang faktor risiko khusus untuk demam tifus. Penyakit ini meniru gejala penyakit virus lain, seperti selesema biasa. Tanpa maklumat mengenai faktor risiko seseorang, doktor mungkin salah mendiagnosis keadaannya.

Saat ini tidak ada vaksin untuk mencegah tifus, dan tidak ada cara lain untuk menjamin pencegahannya. Walau bagaimanapun, langkah-langkah berikut dapat mengurangkan risiko dijangkiti typhus, terutama ketika melakukan perjalanan:

 • Memakai pakaian yang berbeza : Orang harus mengelakkan memakai pakaian yang sama setiap hari. Perkara ini sangat penting ketika tinggal di tempat yang dekat, atau ketika terkena serangga yang membawa tifus.
 • Membersihkan pakaian : Seseorang harus mencuci pakaian yang bersentuhan dengan kutu, kutu, atau chigger. Penting untuk mencuci pakaian dengan air sekurang-kurangnya 130 ° F. Sebagai alternatif, orang boleh menutup pakaian dalam beg plastik sekurang-kurangnya 2 minggu.
 • Memakai pakaian yang sesuai : Memakai lengan panjang dan kaus kaki ketika berkhemah dapat membantu mencegah gigitan chigger.
 • Mengelakkan sikat lebat : Orang harus mengelakkan kawasan berus berat, yang lebih cenderung menjadi penahan chigger.

Jangkitan typhus jarang berlaku, bahkan di kalangan orang yang melakukan perjalanan ke kawasan di mana penyakit ini lebih banyak berlaku.

Gejala selsema atau selsema biasanya menandakan penyakit virus. Walau bagaimanapun, seseorang yang baru-baru ini melakukan perjalanan atau yang percaya bahawa mereka berisiko mendapat demam kepialu harus segera berjumpa doktor. Adalah penting untuk berjumpa doktor dalam kes berikut:

 • orang yang mengalami simptom adalah bayi, orang tua, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah
 • simptom selesema atau selesema tidak hilang dengan sendirinya
 • rawatan antibiotik untuk demam kepialu tidak membaiki simptom dalam beberapa hari
 • simptom baru timbul setelah mengambil antibiotik

Walaupun kedengarannya serupa, tifus dan kepialu adalah penyakit yang berbeza.

Seperti tifus, kepialu adalah jangkitan bakteria. Orang terkena demam kepialu daripada bersentuhan dengan sejenis bakteria salmonella yang terdapat dalam makanan dan air yang tercemar. Orang juga mungkin terkena demam kepialu dari kotoran orang dan haiwan yang membawa penyakit ini.

Walaupun umum terjadi di negara-negara membangun dengan sanitasi yang buruk, demam kepialu jarang terjadi di negara-negara berpendapatan tinggi, seperti Amerika Syarikat.

Faktor-faktor berikut dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan kepialu:

 • kerap mencuci tangan
 • sanitasi makanan yang betul
 • hanya menggunakan air bersih dan suci

Typhus pernah menjadi wabak yang menakutkan dan kemungkinan hukuman mati. Hari ini, keadaan hidup yang lebih baik dan sanitasi yang lebih baik telah membasmi kepialu di kebanyakan dunia. Tifus tetap jarang berlaku, bahkan di kawasan di mana jangkitan paling kerap berlaku.

Selama seseorang mendapat rawatan antibiotik segera, tipus biasanya tidak mengancam nyawa. Namun, tanpa rawatan seperti itu, tifus masih boleh membawa maut.

Orang harus berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami gejala tifus dan mempunyai satu atau lebih faktor risiko untuk mendapat jangkitan. Adalah penting untuk memberitahu doktor mengenai semua gejala dan kemungkinan faktor risiko.