KONGSI

Ubat herba

Ubat herba adalah bentuk cecair pekat mengandungi satu atau lebih herba. Untuk membuatnya, seseorang mesti merapikan bahagian herba selama beberapa minggu dalam alkohol atau cuka. Proses merendam mengekstrak komponen aktif herba. Alkohol sering menjadi cecair pilihan, kerana ia boleh mengeluarkan komponen, seperti resin dan alkaloid, yang tidak larut dalam air.

Orang biasanya mengambil tinctures secara lisan dengan menggunakan penitis untuk meletakkan cecair di bawah lidah mereka.

Bergantung kepada jenis herba yang terlibat, tinctures boleh merangkumi pelbagai bahagian tumbuhan. Sebahagian daripada bahagian yang paling biasa dalam bentuk herba termasuk:

 • daun kering
 • kulit
 • beri
 • akar
 • daun segar

Seseorang boleh membeli barang berwarna dalam talian, di kedai kesihatan dan kesejahteraan, dan di beberapa kedai runcit atau kedai ubat.

Amerika Syarikat Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA) tidak mengawal penciptaan atau penggunaan herba tinctures. Seseorang harus bercakap dengan doktor mereka di hospital sebelum menggunakan ubat, terutama jika mereka mengambil ubat.

Resipi

ubat herba
Seseorang perlu berhati-hati semasa menyediakan tincture herba di rumah.

Tincture herba mungkin tidak selamat untuk diproses di rumah. Sebahagian tumbuhan tertentu boleh menjadi toksik dan berbahaya kepada manusia apabila digunakan secara topikal atau dicerna.

Seseorang harus memahami sepenuhnya bahagian mana tumbuhan yang selamat sebelum cuba membuat tincture mereka sendiri.

Kaedah umum untuk mencipta warna termasuk langkah asas berikut:

 • Kumpulkan bahagian ramuan herba yang berguna, mungkin beri, daun, akar, kulit, atau semua ini, dan keluarkan bahagian-bahagian yang tidak diingini.
 • Basuh dan gosokkan dengan herba.
 • Letakkannya ke dalam balang kedap udara.
 • Tuangkan alkohol atau cuka ke dalam balang dan ketikannya. Untuk herba segar, gunakan nisbah 1-1 tanam-alkohol. Untuk herba kering, gunakan nisbah 1-4.

Kepekatan alkohol bergantung kepada bahan-bahan larut air tumbuhan. Mereka yang mempunyai lebih banyak komponen larut air memerlukan alkohol dengan bukti 80-100, manakala mereka yang mempunyai komponen yang larut dalam air memerlukan 180 alkohol.

Tutup balang selama 6 atau lebih minggu untuk memberi masa alkohol untuk menyerap komponen aktif herba. Goncangkannya sekali-sekala.

Selepas membuka balang, ketatkan bahagian tumbuhan dari cecair. Pastikan labelkan balang dengan beberapa maklumat asas mengenai tincture, seperti:

 • nama umum atau Latin dari herba yang digunakan
 • bahagian tumbuhan dan sama ada ia segar atau kering
 • jenis alkohol dan kepekatannya
 • tarikh penciptaan
 • arahan mengenai cara menggunakan warna

Bagaimana nak guna

Untuk menggunakan tincture, isikan penuding atau picagari kecil dengan cecair dan titiskannya ke dalam mulut, tepat di bawah lidah. Pegang cecair di mulut selama beberapa saat sebelum menelan.

Bilas mulut dengan teliti dengan air untuk menghilangkan rasa pahit. Dosis yang tepat seseorang harus diambil bergantung pada usia mereka, tetapi yang terbaik adalah tidak mengambil lebih dari 2 drops penuh penuh. Jangan memberi kesan kepada kanak-kanak.

Kami menyenaraikan enam butiran yang paling biasa, sering terdapat secara komersial, di bawah.

Propolis

Lebah menghasilkan bahan yang dipanggil propolis. Walaupun tiada penyelidikan yang luas, beberapa bukti menunjukkan bahawa propolis boleh membantu merawat alahan dan gangguan kulit.

Sebagai contoh, satu kajian semula 2017 mengkaji potensi manfaat kesihatan propolis, madu, dan royal jelly.

Penulis mencadangkan bahawa propolis mungkin berguna untuk penyembuhan luka dan jerawat. Ia juga mempunyai sifat yang boleh membantu mengurangkan tindak balas kulit alergi.

Bukti tambahan menunjukkan bahawa propolis boleh membantu mengekalkan kesihatan vagina dengan mencegah jangkitan yis dan merawat vaginosis bakteria.

Elderberry

Elderberry mengandungi antioksidan yang dipanggil anthocyanin. Penyelidikan menunjukkan bahawa antosianin dapat membantu mengurangkan keradangan. Tahan elderberry mungkin dapat meniru kesannya.

Ganja

ganja berwarna herba
Sesetengah penyelidik percaya bahawa ganja mempunyai potensi untuk merawat kesakitan, sawan, dan loya.

Ganja berwarna boleh menawarkan beberapa manfaat kesihatan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelidik telah mengenal pasti potensi untuk ganja untuk merawat kesakitan, sawan, dan loya.

Menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS , FDA hanya meluluskan tiga komponen ganja untuk digunakan dalam ubat: dronabinol, nabilone, dan cannabidiol, yang biasa dikenali sebagai CBD.

Walau bagaimanapun, FDA juga menyatakan bahawa adalah haram bagi pengeluar untuk membuat suplemen ganja.

Seseorang harus menyemak dengan undang-undang negeri dan tempatan mereka sebelum cuba membuat ganja mereka sendiri.

Kunyit

Kunyit mengandungi kurkumin, sejenis anti-radang dan antioksidan. Ramai orang di seluruh dunia menggunakan kunyit sebagai rempah dalam makanan.

Sesetengah orang mungkin menggunakan tincture kunyit untuk membantu meredakan keradangan. Pemeriksaan yang sistematik 2017 menunjukkan bahawa curcumin mempunyai kesan positif terhadap sakit lutut osteoarthritis, yang berkaitan dengan keradangan.

Walau bagaimanapun, kajian itu juga menunjukkan bahawa kurkumin kurang berkesan dalam melegakan kesakitan daripada ibuprofen.

Benzoin

Benzoin boleh membantu merawat masalah kulit topikal.

Benzoin adalah minyak penting yang boleh membantu merawat masalah kulit topikal.

Dalam kajian semula kajian yang menyiasat beberapa minyak penting, para penyelidik mengenal pasti benzoin sebagai berpotensi berkesan dalam merawat masalah luka kecil dan kulit.

Secara sejarah, orang telah menggunakan benzoin tinctures di bawah pembalut untuk membantu menyembuhkan luka dan melindungi kulit.

Benzoin hanya selamat untuk kegunaan topikal – jangan memakannya.

Echinacea

Echinacea adalah tambahan herba biasa dan berwarna yang digunakan oleh ramai orang untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh mereka. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak menyokong sepenuhnya penggunaannya untuk memerangi jangkitan.

Satu kajian mengkaji 24 kajian yang menyiasat potensi echinacea untuk merawat selesema biasa. Kajian itu menyimpulkan bahawa echinacea tidak memberi faedah dalam hal ini.

Risiko dan kesan sampingan

Tincture herbal, seperti suplemen herba, mempunyai beberapa kesan sampingan yang berpotensi. Ramai orang menganggap bahawa herba, semula jadi, dan selamat adalah sinonim. Hanya kerana ubat adalah “herba” atau “semulajadi” tidak semestinya bermakna ia selamat atau berkesan.

Artikel 2014 melihat kemungkinan implikasi keselamatan suplemen herba dan tinctures. Penulis mendapati bahawa, walaupun terdapat salah faham tentang ubat-ubatan herba, ia boleh mempunyai beberapa kesan sampingan.

Sebelum membuat dan menggunakan sebatian herba, seseorang harus mempertimbangkan:

 • kemungkinan interaksi dengan ubat-ubatan semasa
 • cara yang selamat untuk menggunakan tincture, kerana sesetengah mungkin toksik
 • potensi reaksi alahan

Sebelum mencuba membuat ubat herba di rumah, ambil perhatian bahawa sesetengah tumbuh-tumbuhan mempunyai bahagian toksik. Ramai orang lebih suka membeli tinctures sebaliknya.

Seseorang sepatutnya berpengetahuan tentang tumbuhan dan memahami potensi keracunan dan pendedahan kepada racun perosak sebelum cuba membuat kulit.

Kesimpulan

Terdapat penyelidikan minimum terhadap penggunaan ubat herba.

Sesetengah keputusan menunjukkan bahawa suplemen herba boleh membantu menangani masalah kesihatan tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat risiko yang berkaitan dengan makanan tambahan dan tincture ini, termasuk keracunan dan reaksi dengan ubat lain.

Seseorang perlu berunding dengan doktor mereka sebelum mengambil ubat herba dan meneliti tanaman secara meluas sebelum membuat sendiri.

Jenis-jenis tincture yang disebutkan di atas boleh didapati di beberapa kedai makanan kesihatan dan dalam talian.

KONGSI
Artikel sebelum ini3 ubat biasa boleh mengurangkan gejala-gejala kesihatan mental yang teruk
Artikel seterusnyaFaedah kesihatan kacang hijau kepada manusia
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.