Buah Pinggang

Ujian fungsi buah pinggang adalah prosedur mudah yang menggunakan sama ada darah atau air kencing untuk membantu mengenal pasti masalah dalam buah pinggang bocor dan rosak. Terdapat beberapa jenis ujian fungsi buah pinggang yang menyiasat pelbagai aspek fungsi buah pinggang. Ujian fungsi buah pinggang mungkin memeriksa jika buah pinggang menapis bahan buangan terlalu perlahan. Satu lagi jenis ujian boleh melihat jika buah pinggang membocorkan protein ke dalam air kencing.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Doktor di hospital yang berfikir seseorang mungkin mempunyai masalah dengan buah pinggang mereka boleh mengarahkan ujian fungsi buah pinggang, tetapi ujian biasa boleh membantu semua orang dewasa.

Sebagai Nota Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan , 1 dari 3 orang dewasa di Amerika Syarikat berisiko untuk penyakit buah pinggang, dan ramai orang dengan bentuk awal penyakit ini tidak mempunyai gejala. Adalah penting untuk mendiagnosis dan merawat keadaan lebih awal sebelum ia boleh melakukan sebarang kerosakan kekal.

Dalam artikel ini, pelajari pelbagai ujian fungsi buah pinggang dan hasilnya.

Gambaran keseluruhan

Doktor menerangkan ujian fungsi buah pinggang kepada pesakit.
Seorang doktor boleh mengesyorkan ujian fungsi buah pinggang untuk membantu mendiagnosis keadaan buah pinggang.

Ujian fungsi buah pinggang menyasarkan sama ada darah atau air kencing dan mengukur aspek-aspek yang berbeza dari fungsi buah pinggang.

Seringkali, doktor akan mengarahkan lebih daripada satu ujian pada satu masa untuk mendapatkan gambaran yang lebih meluas tentang fungsi buah pinggang keseluruhan.

Ginjal atau buah pinggang memainkan peranan yang penting dalam menjaga kesihatan tubuh. Tugas utamanya ialah menapis bahan buangan dari darah dan menghantarnya keluar dari badan ke dalam air kencing.

Kerosakan buah pinggang boleh menghalang buah pinggang daripada menapis sisa dengan betul, meninggalkannya untuk kekal di dalam badan dan menyebabkan gejala berbahaya.

Ujian yang kerap dapat membantu mengenal pasti masalah-masalah seperti penyakit ginjal pada peringkat awal, sehingga memungkinkan untuk menghentikan pembentukan penyakit.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Doktor juga boleh mengarahkan ujian lain untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang buah pinggang, seperti ujian pencitraan atau biopsi.

Baca terus untuk mengetahui pelbagai jenis ujian fungsi buah pinggang.

Ujian air kencing

Ujian air kencing mungkin memerlukan sampel air kencing kecil atau semua air kencing seseorang yang terhasil dalam tempoh 24 jam.

Urinalisis

Urinalisis adalah ujian air kencing yang luas yang membantu para doktor mengenalpasti masalah mendasar atau menentukan ujian mana yang akan digunakan seterusnya. Urinalisis boleh membantu mengenal pasti banyak zarah yang tidak diingini dalam air kencing, seperti:

  • darah
  • nanah
  • bakteria
  • gula
  • protein

Jika ujian kembali positif untuk satu atau lebih zarah-zarah ini, ia mungkin menandakan satu masalah asas, seperti:

Ujian nisbah mikroalbuminuria atau albumin-ke-creatine

Kedua-dua ujian memerlukan sampel air kencing kecil. Ianya membantu mengenal pasti tahap albumin dalam air kencing.

Albumin adalah protein penting dalam darah. Jika penapis buah pinggang terlalu banyak albumin dalam air kencing, ia mungkin menjadi tanda bahawa mereka tidak melakukan tugas mereka dengan betul.

Hasil albumin urin sebanyak 30 miligram per gram (mg / g) atau kurang adalah normal. Apa-apa yang lebih tinggi daripada ini mungkin tanda penyakit buah pinggang.

Microalbuminuria adalah ujian yang jauh lebih sensitif, yang dapat mengesan sejumlah kecil protein dalam air kencing.

Orang yang berisiko tinggi untuk penyakit buah pinggang mungkin perlu mengambil ujian mikroalbuminuria walaupun ujian protein air kencing yang lain kembali negatif.

Ujian kelulusan Creatine

Ujian kelulusan creatine adalah ujian darah dan air kencing. Ia melibatkan mengumpul semua air kencing seseorang dalam 24 jam, serta mengambil sampel darah kecil.

Creatine adalah produk sisa dalam tubuh yang berlaku secara semulajadi dari penggunaan harian dalam otot.

Doktor membandingkan jumlah creatine dalam sampel air kencing ke tahap creatine dalam darah. Perbandingan ini menunjukkan berapa banyak pembaziran buah pinggang yang ditapis, yang mungkin merupakan petunjuk kesihatan keseluruhan mereka.

Ujian darah

Untuk ujian darah, doktor atau jururawat akan memasukkan jarum ke dalam lengan seseorang untuk membuat sampel darah kecil. Orang itu mungkin perlu terlebih dahulu terlebih dahulu atau melakukan ujian perkara pertama pada waktu pagi.

Ujian creatine serum

Tahap creatine serum yang tinggi adalah gejala penyakit ginjal yang berpotensi.

Tahap creatine serum yang terlalu tinggi mungkin merupakan tanda bahawa buah pinggang mengalami masalah dalam melakukan tugas mereka. Doktor juga akan membuat ujian creatine serum sebagai sebahagian daripada ujian kelayakan creatine.

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan mencatat bahawa kadar creatine serum di atas 1.2 untuk wanita atau 1.4 untuk lelaki mungkin menandakan awal bahawa buah pinggang tidak berfungsi pada tahap optimum. Angka-angka ini mungkin meningkat lagi apabila penyakit buah pinggang berlangsung.

Doktor juga boleh mengira kadar penapisan glomerular (GFR) seseorang menggunakan ujian ini untuk mengesahkan diagnosis atau mengarahkan lebih banyak ujian untuk memeriksa hasilnya.

Ujian GFR mengambil keputusan ujian kreatin serum dan menyesuaikannya untuk beberapa faktor lain, seperti umur, jantina, dan bangsa. Nilai GFR tipikal adalah 60 atau lebih tinggi. GFR sekitar 60 atau ke bawah adalah tanda masalah buah pinggang. Sambungan