KONGSI

Buah Pinggang

Ujian fungsi buah pinggang adalah prosedur mudah yang menggunakan sama ada darah atau air kencing untuk membantu mengenal pasti masalah dalam buah pinggang bocor dan rosak. Terdapat beberapa jenis ujian fungsi buah pinggang yang menyiasat pelbagai aspek fungsi buah pinggang. Ujian fungsi buah pinggang mungkin memeriksa jika buah pinggang menapis bahan buangan terlalu perlahan. Satu lagi jenis ujian boleh melihat jika buah pinggang membocorkan protein ke dalam air kencing.

Doktor di hospital yang berfikir seseorang mungkin mempunyai masalah dengan buah pinggang mereka boleh mengarahkan ujian fungsi buah pinggang, tetapi ujian biasa boleh membantu semua orang dewasa.

Sebagai Nota Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan , 1 dari 3 orang dewasa di Amerika Syarikat berisiko untuk penyakit buah pinggang, dan ramai orang dengan bentuk awal penyakit ini tidak mempunyai gejala. Adalah penting untuk mendiagnosis dan merawat keadaan lebih awal sebelum ia boleh melakukan sebarang kerosakan kekal.

Dalam artikel ini, pelajari pelbagai ujian fungsi buah pinggang dan hasilnya.

Gambaran keseluruhan

Doktor menerangkan ujian fungsi buah pinggang kepada pesakit.
Seorang doktor boleh mengesyorkan ujian fungsi buah pinggang untuk membantu mendiagnosis keadaan buah pinggang.

Ujian fungsi buah pinggang menyasarkan sama ada darah atau air kencing dan mengukur aspek-aspek yang berbeza dari fungsi buah pinggang.

Seringkali, doktor akan mengarahkan lebih daripada satu ujian pada satu masa untuk mendapatkan gambaran yang lebih meluas tentang fungsi buah pinggang keseluruhan.

Ginjal atau buah pinggang memainkan peranan yang penting dalam menjaga kesihatan tubuh. Tugas utamanya ialah menapis bahan buangan dari darah dan menghantarnya keluar dari badan ke dalam air kencing.

Kerosakan buah pinggang boleh menghalang buah pinggang daripada menapis sisa dengan betul, meninggalkannya untuk kekal di dalam badan dan menyebabkan gejala berbahaya.

Ujian yang kerap dapat membantu mengenal pasti masalah-masalah seperti penyakit ginjal pada peringkat awal, sehingga memungkinkan untuk menghentikan pembentukan penyakit.

Doktor juga boleh mengarahkan ujian lain untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang buah pinggang, seperti ujian pencitraan atau biopsi.

Baca terus untuk mengetahui pelbagai jenis ujian fungsi buah pinggang.

Ujian air kencing

Ujian air kencing mungkin memerlukan sampel air kencing kecil atau semua air kencing seseorang yang terhasil dalam tempoh 24 jam.

Urinalisis

Urinalisis adalah ujian air kencing yang luas yang membantu para doktor mengenalpasti masalah mendasar atau menentukan ujian mana yang akan digunakan seterusnya. Urinalisis boleh membantu mengenal pasti banyak zarah yang tidak diingini dalam air kencing, seperti:

  • darah
  • nanah
  • bakteria
  • gula
  • protein

Jika ujian kembali positif untuk satu atau lebih zarah-zarah ini, ia mungkin menandakan satu masalah asas, seperti:

Ujian nisbah mikroalbuminuria atau albumin-ke-creatine

Kedua-dua ujian memerlukan sampel air kencing kecil. Ianya membantu mengenal pasti tahap albumin dalam air kencing.

Albumin adalah protein penting dalam darah. Jika penapis buah pinggang terlalu banyak albumin dalam air kencing, ia mungkin menjadi tanda bahawa mereka tidak melakukan tugas mereka dengan betul.

Hasil albumin urin sebanyak 30 miligram per gram (mg / g) atau kurang adalah normal. Apa-apa yang lebih tinggi daripada ini mungkin tanda penyakit buah pinggang.

Microalbuminuria adalah ujian yang jauh lebih sensitif, yang dapat mengesan sejumlah kecil protein dalam air kencing.

Orang yang berisiko tinggi untuk penyakit buah pinggang mungkin perlu mengambil ujian mikroalbuminuria walaupun ujian protein air kencing yang lain kembali negatif.

Ujian kelulusan Creatine

Ujian kelulusan creatine adalah ujian darah dan air kencing. Ia melibatkan mengumpul semua air kencing seseorang dalam 24 jam, serta mengambil sampel darah kecil.

Creatine adalah produk sisa dalam tubuh yang berlaku secara semulajadi dari penggunaan harian dalam otot.

Doktor membandingkan jumlah creatine dalam sampel air kencing ke tahap creatine dalam darah. Perbandingan ini menunjukkan berapa banyak pembaziran buah pinggang yang ditapis, yang mungkin merupakan petunjuk kesihatan keseluruhan mereka.

Ujian darah

Untuk ujian darah, doktor atau jururawat akan memasukkan jarum ke dalam lengan seseorang untuk membuat sampel darah kecil. Orang itu mungkin perlu terlebih dahulu terlebih dahulu atau melakukan ujian perkara pertama pada waktu pagi.

Ujian creatine serum

Tahap creatine serum yang tinggi adalah gejala penyakit ginjal yang berpotensi.

Tahap creatine serum yang terlalu tinggi mungkin merupakan tanda bahawa buah pinggang mengalami masalah dalam melakukan tugas mereka. Doktor juga akan membuat ujian creatine serum sebagai sebahagian daripada ujian kelayakan creatine.

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan mencatat bahawa kadar creatine serum di atas 1.2 untuk wanita atau 1.4 untuk lelaki mungkin menandakan awal bahawa buah pinggang tidak berfungsi pada tahap optimum. Angka-angka ini mungkin meningkat lagi apabila penyakit buah pinggang berlangsung.

Doktor juga boleh mengira kadar penapisan glomerular (GFR) seseorang menggunakan ujian ini untuk mengesahkan diagnosis atau mengarahkan lebih banyak ujian untuk memeriksa hasilnya.

Ujian GFR mengambil keputusan ujian kreatin serum dan menyesuaikannya untuk beberapa faktor lain, seperti umur, jantina, dan bangsa. Nilai GFR tipikal adalah 60 atau lebih tinggi. GFR sekitar 60 atau ke bawah adalah tanda masalah buah pinggang.

Ujian nitrogen urea darah

Pemeriksaan darah urea nitrogen (BUN) untuk produk sisa lain dalam darah, seperti urea nitrogen.

Nitrogen Urea berlaku sebagai protein dari makanan yang rosak, dan tahap tinggi boleh menjadi tanda bahawa buah pinggang tidak menapis produk sisa ini dengan berkesan.

Tahap BUN yang tipikal jatuh antara 7 dan 20 miligram setiap desiliter. Nilai yang lebih tinggi boleh menjadi tanda keadaan mendasar yang mempengaruhi buah pinggang.

Dengan itu, banyak perkara lain boleh mempengaruhi tahap BUN, seperti ubat-ubatan atau antibiotik. Diet yang sangat tinggi dalam diet protein juga boleh menjejaskan tahap.

Doktor biasanya akan membandingkan hasil ini dengan keputusan ujian kreatin untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang seberapa baik buah pinggang menapis sisa ini.

Ujian pengimejan buah pinggang

Ujian pengimejan boleh membantu doktor mengenal pasti sebarang perubahan fizikal pada buah pinggang, seperti kecederaan atau terdapat batu didalamnya.

Ultrasounds

Ujian ultrasound menggunakan gelombang bunyi yang tidak berbahaya untuk mengambil gambar. Doktor boleh memerintahkan ultrasound untuk mencari perubahan dalam bentuk atau kedudukan buah pinggang. Mereka juga boleh meminta ultrasound untuk memeriksa tumor atau penyumbatan, contohnya, batu buah pinggang.

Imbasan CT

Pemeriksaan CT menggunakan siri gambar X-ray untuk membuat gambar 3D buah pinggang yang lebih mendalam. Ia boleh membantu mengenal pasti sebarang perubahan struktur atau perubahan bentuk pada buah pinggang.

Kadang-kadang imbasan memerlukan menyuntik pesakit dengan pewarna, yang boleh menjadi masalah bagi mereka yang mungkin mengalami penyakit buah pinggang.

Biopsi

Seorang juruteknik makmal boleh menguji sampel tisu buah pinggang.

Dalam sesetengah kes, doktor mungkin mahu melakukan biopsi buah pinggang. Ini adalah proses yang melibatkan memasukkan jarum kecil ke dalam buah pinggang untuk menghilangkan tisu buah pinggang. Doktor akan menghantar tisu ke makmal untuk ujian.

Doktor boleh memerintahkan biopsi apabila mereka perlu mengenal pasti penyakit tertentu dan melihat bagaimana ia dapat bertindak balas terhadap rawatan. Mereka juga boleh menggunakan biopsi untuk menentukan perkembangan penyakit buah pinggang.

Keputusan buah pinggang

Hasil positif pada beberapa ujian adalah tanda-tanda bahawa terdapat penyebab dalam masalah buah pinggang.

Keputusan setiap ujian ini membantu para doktor mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang kesihatan buah pinggang keseluruhan seseorang. Ujian juga boleh mengenal pasti penanda penyakit buah pinggang dan membenarkan pesanan lebih banyak ujian.

Sebaik sahaja mereka telah mengenal pasti bahawa terdapat masalah dalam buah pinggang, doktor akan berusaha untuk mendiagnosis masalah tersebut dengan teliti dan mengembangkan pelan rawatan.

Banyak kemungkinan keadaan mendasar boleh mengakibatkan kehilangan fungsi buah pinggang. Diagnosis menyeluruh merupakan kunci untuk mencari rawatan yang betul dalam setiap kes.

Kesimpulan

Ujian fungsi buah pinggang adalah bahagian penting dalam mendiagnosis dan mengubati gangguan yang mempengaruhi buah pinggang. Walaupun seseorang itu belum mempunyai gejala, sesetengah orang mungkin perlu menjalani ujian biasa.

Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Buah Pinggang mengesyorkan bahawa seseorang yang berisiko tinggi untuk masalah buah pinggang menerima ujian fungsi buah pinggang yang teratur. Orang yang berisiko tinggi termasuk mereka yang mempunyai:

Ujian fungsi buah pinggang yang kerap boleh membantu mengenal pasti masalah-masalah di buah pinggang lebih awal dan apabila prospeknya lebih baik.

Dengan mengikuti pelan rawatan, orang dapat membantu mencegah perkembangan keadaan. Bekerja terus dengan doktor adalah cara terbaik untuk memantau dan menguruskan apa-apa tanda kerosakan buah pinggang atau keadaan asas. Sesetengah orang berpendapat bahawa daun sup adalah ubat kepada penyakit buah pinggang paling mujarab. Ianya dikatakan dapat mencuci buah pinggang dan merawatnya dari rosak.

KONGSI
Artikel sebelum iniCara menghilangkan henna: 7 kaedah mudah
Artikel seterusnyaApa yang perlu diketahui tentang sakit tulang rusuk semasa kehamilan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.