KONGSI

Vertigo

Vertigo, atau perasaan berputar dan pening, boleh menghadkan aktiviti seseorang dan membuat mereka merasa sakit. Walaupun ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat vertigo, ia tidak selalu perlu, terutamanya apabila rawatan semulajadi boleh berfungsi sama sekali tanpa kesan sampingan. Vertigo adalah rasa pening dan berputar, yang berlaku dengan atau tanpa pergerakan. Ia disebabkan apabila otak merasakan badan tidak seimbang walaupun tidak.

Apabila merasa pening, seseorang harus duduk dengan segera untuk mengurangkan kemungkinan kecederaan jika jatuh.

Biasanya, masalah kesihatan ini adalah gejala keadaan perubatan asas atau beberapa keadaan yang berbeza. Kadang-kadang, gangguan penyakit ini hanya akan berlaku sekali, tetapi bagi orang lain, ia akan berlaku semula sehingga penyebabnya dapat ditentukan.

Fakta ringkas mengenai vertigo:

 • Gejala boleh berlangsung di mana saja dari beberapa minit hingga beberapa jam dan boleh datang dan pergi.
 • Rawatan untuk penyakit ini akan bergantung kepada punca.
 • Ubat dapat meredakan gejala pening, mual, dan penyakit bergerak.

Gejala

Sakit kepala, loya, penglihatan berganda, atau perubahan pendengaran.

Di samping menyebabkan seseorang berasa tidak seimbang atau berputar, penyakit ini boleh membawa kepada gejala berikut:

vertigo

Apakah sebabnya?

Vertigo paroxysmal kedudukan atau BPPV adalah jenis masalah kesihatan yang paling biasa. Peningkatan deposit di telinga dalam menyebabkan BPPV.

Telinga dalam adalah bertanggungjawab untuk keseimbangan badan. Dengan BPPV, pergerakan tertentu boleh menyebabkan pening dan sensasi berputar untuk masa yang singkat.

BPPV adalah keadaan biasa. Kebanyakan orang mempunyai kelaziman sebanyak 2.4 peratus seumur hidup , menurut penyelidik dari University of British Columbia. Juga, BPPV mengulang 50 peratus masa , menurut laporan 2014 yang diterbitkan dalam jurnal Advances in Otolaryngology .

Keadaan lain yang boleh menyebabkannya termasuk:

 • Virus sejuk : Selesema biasa boleh menyebabkan keradangan telinga. Jenis vertigo selalunya tunduk dalam beberapa hari tetapi boleh kembali.
 • Cedera kepala atau leher : Vertigo adalah gejala biasa yang boleh mengikuti kecederaan kepala atau leher. Vertigo yang berkaitan dengan kecederaan leher atau kepala cenderung untuk diselesaikan tetapi boleh melemahkan dan berterusan.
 • Strok : Menurut Persatuan Strok Amerika, seseorang yang mengalami strok mungkin mengalami vertigo, termasuk gejala pening dan ketidakseimbangan yang teruk. Strok akan menyebabkan pening dan ketidakseimbangan daripada hanya satu.
 • Neuritis vestibular atau VN : VN adalah suatu keadaan yang memberi kesan kepada saraf vestibulokoklear di telinga dalam. Saraf ini bertanggungjawab untuk keseimbangan dan isyarat kedudukan kepala yang diterima di dalam otak. Apabila saraf meradang, otak tidak menafsirkan keseimbangan dan kedudukan kepala.
 • Penyakit Meniere: Meniere adalah keadaan yang mempengaruhi pendengaran dalam satu telinga. Ia menyebabkan gejala vertigo, tinnitus atau berdering di telinga, kehilangan pendengaran, dan perasaan “kenyang” di telinga. Sesetengah orang dengan penyakit Meniere mempunyai vertigo yang teruk, menyebabkan kehilangan keseimbangan dan jatuh.

Rawatan untuk vertigo

Kebanyakan masa, masalah penyakit ini dapat diselesaikan tanpa rawatan, kerana otak dapat mengimbangi perubahan pada telinga dalam untuk memulihkan keseimbangan seseorang.

Ubat-ubatan, seperti steroid, dapat mengurangkan radang telinga dalam, dan pil air dapat mengurangkan pembentukan cecair.

Bagi orang yang mempunyai gangguan yang berulang, terapi fizikal yang dipanggil pemulihan vestibular boleh membantu. Rehabilitasi vestibular menggalakkan sistem saraf pusat untuk mengimbangi masalah telinga dalam.

Pemulihan rumah untuk vertigo

Vertigo boleh diuruskan secara semulajadi dengan pelbagai ubat dirumah.

Teknik Manuver Epley

Manuver Epley sering disyorkan oleh ahli kiropraktik atau terapi fizikal sebagai cara merawatnya di rumah.

Salah satu cara yang paling biasa untuk menguruskannya ialah dengan teknik yang dikenali sebagai manuver Epley. Ini melibatkan satu set langkah yang dilakukan sebelum tidur setiap malam sehingga gejala itu dapat diselesaikan sekurang-kurangnya 24 jam.

Laporan dari Institut Kualiti dan Kecekapan Penjagaan Kesihatan mengatakan 52 daripada setiap 100 orang yang menggunakan alat bantuan Epley mendapat bantuan daripada gejala ini.

Sekiranya gejala vertigo berlaku dari sebelah kiri dan telinga kiri, manuver Epley boleh dilakukan dengan:

 • duduk di pinggir katil dan menghidupkan kepala 45 darjah ke kiri
 • berbaring dengan cepat dan menghadap kepala di atas katil di sudut 45 darjah
 • mengekalkan kedudukan selama 30 minit
 • menghidupkan kepala separuh – 90 darjah – ke kanan tanpa menaikkannya selama 30 saat
 • menghidupkan kepala dan seluruh badan ke sebelah kanan, melihat ke bawah selama 30 saat
 • perlahan-lahan duduk tetapi tetap duduk selama sekurang-kurangnya beberapa minit

Sekiranya vertigo bermula di sebelah kanan di telinga kanan, arahan-arahan ini perlu dilakukan sebaliknya.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba adalah herba Cina yang dikenali untuk menyelesaikan gejala vertigo. Ia berfungsi dengan menguruskan aliran darah ke otak untuk melegakan masalah pening dan mengimbangi.

Satu kajian yang dilaporkan dalam Jurnal Antarabangsa Otolaryngology mendapati Ginkgo biloba adalah sama berkesan dengan ubat betahistine dalam menguruskan vertigo.

Teh halia

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Acupuncture dan Tuina Science mendapati akar halia boleh mengurangkan kesan vertigo lebih baik daripada reposisi manual, seperti manuver Epley, sahaja.

Akar halia boleh diminum secawan air mendidih selama 5 minit. Madu boleh membantu dengan rasa pahit. Minum teh halia dua kali sehari boleh membantu pening, mual, dan gejala vertigo yang lain.

Almond

Badam adalah sumber vitamin A, B, dan E. Minum almond setiap hari dapat membantu dengan gejala vertigo.

Bagaimana cara membantu buah badam tidak diketahui, tetapi kandungan vitamin mungkin dapat menentang penyebab vertigo.

Tinggal terhidrasi

Dehidrasi boleh menyebabkan gejala vertigo. Bahkan dehidrasi ringan boleh mencetuskan keadaan.

Menghidrat terhidrasi dapat membantu meminimumkan masalah pening dan mengimbangi.

Badan memerlukan 8 hingga 12 cawan cair setiap hari. Walaupun ini termasuk semua cecair, air adalah pilihan terbaik kerana ia adalah kalori dan bebas kafein dan bukan diuretik. Diuretik meningkatkan jumlah air dan garam yang dikeluarkan oleh badan sebagai air kencing.

Cider epal dan madu

Kedua-dua cider epal dan madu dipercayai mempunyai sifat kuratif untuk melegakan aliran darah ke otak. Dua bahagian madu dan satu bahagian cider epal dapat mencegah dan merawat gejala vertigo.

Minyak pati

Pelbagai minyak penting, apabila digunakan secara topikal atau dihirup, dapat membantu meredakan gejala penyakit ini.

Minyak pati adalah pilihan semula jadi dan berpatutan untuk menguruskan gejala vertigo, termasuk mual, sakit kepala, dan pening.

Sesetengah pilihan untuk menguruskan vertigo termasuk peppermint, halia, lavender, dan minyak pati lemon.

Minyak pati dihidupkan melalui infuser atau dicairkan dalam minyak pembawa sebelum digunakan secara topikal. Seseorang mungkin perlu bereksperimen dengan pelbagai minyak untuk mencari yang terbaik untuk merawat gejala vertigo mereka.

Akupresur

Akupresur menggunakan konsep yang sama seperti akupunktur , tetapi tanpa jarum. Matlamat akupresur adalah untuk menggalakkan kesejahteraan dan kelonggaran. Ia boleh membantu menguruskan vertigo dengan merangsang tekanan mata di seluruh badan.

Kaedah umum yang dipanggil kaedah akupresur P6 , melibatkan titik tekanan berkesan yang terletak di kedua-dua tendon di antara lengan bawah dan pergelangan tangan.

Bila perlu berjumpa doktor

Sesiapa yang mempunyai reaksi vertigo harus melihat doktor mereka. Bagi kebanyakan orang, vertigo biasanya tidak berbahaya, tetapi sebab yang mendasari perlu dikenalpasti. Seorang doktor juga boleh menetapkan ubat-ubatan dan rawatan lain untuk mengurangkan gejala, terutama jika ubat-ubatan di rumah tidak membantu.

KONGSI
Artikel sebelum iniBayam Brazil: 12 manfaatnya kepada kesihatan
Artikel seterusnyaBolehkah ubat sclerosis dimethyl fumarate membantu merawat coronavirus?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.