Xylitol

Xylitol adalah pengganti gula rendah kalori dengan indeks glisemik rendah. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa ia juga boleh meningkatkan kesihatan gigi, mencegah jangkitan telinga, dan mempunyai sifat antioksidan. Xylitol adalah alkohol gula, yang merupakan jenis karbohidrat dan sebenarnya tidak mengandungi alkohol. Xylitol berlaku secara semulajadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran berserat, pokok, corncobs, dan juga tubuh manusia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pengilang menggunakan xylitol sebagai pengganti gula kerana rasa manisnya adalah sebanding dengan gula dalam jadual tetapi dengan kalori yang lebih sedikit.

Xylitol adalah bahan biasa dalam banyak produk, dari gula-gula getah tanpa gula hingga ubat gigi. Seseorang juga menggunakan xylitol sebagai pemanis atas meja dan dalam penaik makanan.

Dalam artikel ini, kita melihat kegunaan dan potensi manfaat kesihatan xylitol. Kita juga melindungi kesan sampingannya, interaksi dadah, dos, dan alternatif.

Kegunaan

Pemanis Xylitol pada sudu kayu
Xylitol adalah alternatif rendah kalori kepada gula.

Xylitol mempunyai tahap manis yang manis untuk gula tetapi dengan sebahagian kecil daripada kalori. Ia adalah ramuan yang popular dalam pelbagai produk, termasuk gula tanpa gula dan ubat gigi.

Pengilang menambah xylitol kepada pelbagai makanan, termasuk:

 • gula-gula tanpa gula, seperti gula-gula, permen, dan gula-gula
 • jem dan jeli
 • madu
 • butters kacang, termasuk mentega kacang
 • yogurt

Xylitol juga merupakan ramuan dalam beberapa produk penjagaan gigi, termasuk:

 • ubat gigi
 • mouthwash
 • produk fluorida lain

Faedah berpotensi

Xylitol mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang berpotensi, termasuk:

Indeks glisemik rendah

Xylitol mempunyai indeks glisemik rendah (GI). Ini bermakna bahawa memakannya tidak menyebabkan pancang dalam glukosa darah atau tahap insulin dalam badan. Atas sebab ini, xylitol adalah pengganti gula yang baik untuk pesakit diabetes.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Oleh kerana GI yang rendah, xylitol juga pengganti gula yang mesra berat badan.

Juga, satu kajian pada tahun 2015 menunjukkan bahawa xylitol mempunyai kesan menurunkan glukosa dalam darah pada tikus yang memakan diet tinggi lemak.

Kesihatan pergigian

Xylitol adalah ramuan dalam banyak produk kebersihan gigi, termasuk ubat gigi dan ubat kumur. Ini disebabkan oleh fakta bahawa xylitol tidak dapat ditapai, yang bermaksud bahawa bakteria di dalam mulut tidak dapat mengubahnya menjadi asid berbahaya yang menyebabkan kerosakan gigi.

Bakteria mulut Streptococcus mutans sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk plak, iaitu bahan melekit, putih yang dapat mengumpul di luar gigi seseorang.

Plak mengikat asid laktik terhadap permukaan gigi. Asid ini merosakkan enamel dan menyebabkan kerosakan gigi.

Walaupun ia adalah perkara biasa bagi orang untuk mempunyai beberapa plak pada gigi mereka, jumlah yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan gigi, rongga, dan penyakit gusi.

Pemeriksaan sistematik 2017 menunjukkan bahawa xilitol mengurangkan jumlah bakteria S. mutans di dalam mulut, yang mengurangkan jumlah plak dan boleh membantu mencegah kerosakan gigi.

Kajian pada tahun 2014 mengkaji kesan xylitol pada Porphyromonas gingivalis , yang merupakan bakteria yang bertanggungjawab untuk gingivitis, atau penyakit gusi. Sekiranya tidak dirawat, lebihan P. gingivalis boleh bergerak ke dalam aliran darah dan mengakibatkan keradangan sistemik.

Dalam kajian ini, para saintis menanam sampel P. gingivalis dalam makmal dan menambahkannya ke kultur sel manusia yang dirawat dengan xylitol. Mereka melihat bahawa xylitol meningkatkan pengeluaran protein sistem imun dan menghalang pertumbuhan bakteria.

Jangkitan telinga

Xylitol boleh membantu mencegah jangkitan telinga.
Xylitol boleh membantu mencegah jangkitan telinga.

Bakteria yang menyebabkan plak gigi juga boleh terkumpul di belakang gendang telinga dan menyebabkan jangkitan telinga tengah. Doktor memanggil jangkitan otitis media (AOM).

Pemeriksaan yang sistematik pada tahun 2016 mendapati bukti yang berkualiti sederhana yang mengunyah gusi, lozenges, atau sirap yang mengandungi xylitol dapat mengurangkan kejadian AOM dari 30 hingga 22 peratus di kalangan kanak-kanak yang sihat.

Walau bagaimanapun, kajian pada tahun 2014 mendapati sirap xylitol tidak berkesan dalam mengurangkan AOM pada kanak-kanak berisiko tinggi jangkitan.

Hasil-hasil yang bercanggah ini menunjukkan perlunya kajian lebih lanjut mengenai penggunaan xylitol sebagai rawatan pencegahan untuk jangkitan telinga pada anak-anak.

Ciri-ciri antioksidan

Menurut Pusat Kebangsaan Kesihatan Pelengkap dan Integratif , radikal bebas menyebabkan oksidatif tekanan , yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan boleh memainkan peranan dalam pembangunan beberapa keadaan, termasuk kencing manis, penyakit kardiovaskular, dan kanser . Kajian makmal menunjukkan bahawa antioksidan meneutralkan radikal bebas dan menangkis oksidatif tekanan .

Kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa xylitol mungkin mempunyai sifat antioksidan. Tikus diabetes yang makan xylitol menghasilkan jumlah glutation yang lebih tinggi. Ini adalah antioksidan yang melawan kesan berbahaya radikal bebas. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kajian manusia diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini.

Kesan sampingan dan keselamatan

Amerika Syarikat Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA) telah meluluskan xylitol sebagai makanan tambahan. Xylitol biasanya selamat, tetapi seperti gula alkohol yang lain, ia boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti kembung dan cirit-birit pada sesetengah orang.

Perlu diingat bahawa xylitol boleh menjadi sangat toksik kepada anjing. Adalah penting untuk menyimpan produk yang mengandungi xylitol di tempat yang selamat yang haiwan tidak dapat dicapai. Sesiapa yang berfikir bahawa anjing mereka telah menggunakan xylitol harus menghubungi doktor haiwan mereka atau Pusat Kawalan Racun Haiwan dengan segera.

Interaksi dadah

Pada masa ini, xylitol tidak mempunyai interaksi yang diketahui dengan ubat-ubatan preskripsi atau over-the-counter. Walau bagaimanapun, berunding dengan doktor mengenai interaksi yang berpotensi apabila memulakan ubat atau suplemen baru.

Dos

Dos yang sesuai xylitol boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa orang dewasa boleh bertolak ansur dengan selamat antara 10 gram (g) dan 30 gram xylitol sehari, yang biasanya mereka terbahagi kepada beberapa dos yang lebih kecil. Selepas badan menyesuaikan diri dengan xylitol, orang dewasa boleh mengambil sehingga 70 g sehari tanpa kesan sampingan.

Kajian pada kanak-kanak telah menggunakan dos sehingga 45 g xylitol setiap hari. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa memakan sekitar 5-6 g xylitol sehari boleh membantu mengurangkan bakteria penyebab plak di dalam mulut.

Walau bagaimanapun, Akademi Pergigian Pediatrik Amerika mengatakan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum mencadangkan xylitol untuk memperbaiki kesihatan gigi pada kanak-kanak. Sambungan