Kepentingan zat besi

Zat besi adalah mineral penting, yang bermaksud bahawa ia tidak dihasilkan oleh tubuh dan perlu dikonsumsi secara berkala untuk memastikan kesihatan yang optimum. Zat besi mempunyai pelbagai faedah kesihatan; apa faedahnya, di mana ia dijumpai, dan apakah tanda-tanda kekurangan zat besi?

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Di manakah zat ini dijumpai?

Zat besi terdapat dalam pelbagai makanan dan produk yang diperkaya, dan ia terdapat dalam bentuk besi heme atau besi heme. Besi non-heme terdapat dalam makanan nabati, seperti kacang, sayur-sayuran, bijirin yang diperkuat dengan besi, dan kacang. Heme iron terdapat dalam produk haiwan, seperti makanan laut, hati, dan beberapa daging tanpa lemak. Walaupun kedua-dua bentuk zat besi diserap, besi heme mungkin mempunyai ketersediaan bio yang lebih tinggi daripada besi heme, yang bermaksud bahawa peratusan yang lebih besar dari apa yang dimakan diserap oleh tubuh.

Selain itu, penyerapan zat besi boleh diubah oleh nutrien makanan lain. Asid askorbik, juga dikenal sebagai vitamin C, dapat meningkatkan ketersediaan bio zat besi non-heme. Sebaliknya, kalsium, polifenol, dan sebatian dalam biji-bijian dan kacang yang disebut phytate dapat mengurangkan ketersediaan zat besi.

Susu ibu mengandungi zat besi; namun, jumlahnya tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan bayi yang berusia lebih dari 6 bulan. Formula bayi biasanya diperkaya dengan zat besi yang mencukupi untuk memenuhi keperluan ini.

Zat besi juga terdapat dalam makanan tambahan, terutamanya suplemen zat besi dan suplemen multivitamin yang mengandungi zat besi. Ini tersedia dalam pelbagai bentuk, termasuk feron glukonat, ferrous sulfate, dan ferrous fumarate. Ia juga terdapat dalam polimeptida heme, yang merupakan bentuk zat besi tambahan yang agak baru yang dilaporkan mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit dan peningkatan ketersediaan bio; namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Mengapa zat besi penting?

Zat besi sangat penting untuk pembentukan dan fungsi hemoglobin, yang merupakan protein yang terdapat dalam darah yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh. Ia juga merupakan komponen myoglobin, yang membawa oksigen ke sel otot dan membolehkannya menghasilkan tenaga untuk pengecutan otot. Ia juga membantu pelbagai proses biokimia lain dalam tubuh, termasuk pengangkutan elektron dan sintesis DNA.

Apakah RDA untuk zat ini?

Elaun Diet yang Disarankan (RDA) untuk zat besi adalah 8mg untuk orang yang berumur 50 tahun ke atas. RDA untuk orang yang berumur antara 19 hingga 50 tahun adalah 8mg untuk lelaki, 18mg untuk wanita, 27mg dan 9mg untuk wanita hamil dan menyusui. RDA untuk orang berusia antara 14 dan 18 tahun adalah 11mg untuk lelaki dan 15mg untuk wanita. RDA untuk zat besi adalah 8mg untuk kanak-kanak berusia antara sembilan hingga tiga belas tahun, 10mg untuk kanak-kanak berusia antara empat dan lapan tahun, 7mg untuk kanak-kanak berumur antara satu hingga tiga tahun, 11mg untuk bayi antara tujuh dan dua belas bulan, dan 0,27mg kira-kira untuk bayi di bawah umur 7 bulan.

Nilai-nilai ini diberikan oleh National Institutes of Health (NIH), dan RDA menunjukkan pengambilan harian yang mencukupi untuk memenuhi keperluan diet 97 hingga 98 peratus individu yang sihat. Sebagai rujukan, satu cawan kacang putih kalengan mengandungi 44 peratus RDA untuk zat besi, 3 ons coklat gelap mengandungi 39 persen RDA, dan 3 ons tiram mengandungi 44 persen RDA.

Berapa jumlah yang berlebihan?

Had Atas (UL) harian untuk zat besi adalah 45mg untuk orang yang berumur 13 tahun ke atas, dan 40mg untuk kanak-kanak berumur 13 tahun dan lebih muda. Nilai-nilai ini diberikan oleh NIH, dan UL mewakili pengambilan harian maksimum yang tidak mungkin menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dos suplemen zat besi yang sangat tinggi boleh menyebabkan komplikasi gastrointestinal, seperti sembelit atau loya. Ketoksikan zat besi boleh dikaitkan dengan pelbagai gejala, termasuk aritmia, komplikasi hati seperti sirosis dan kegagalan hati, artritis, diabetes, disfungsi ereksi, dan masalah dengan pelbagai organ lain. Ketoksikan zat besi sangat berbahaya bagi kanak-kanak kecil. Pengambilan multivitamin atau sirap yang mengandungi zat besi secara tidak sengaja lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding populasi umum.

Dosis zat besi yang tinggi juga boleh menimbulkan interaksi dengan ubat-ubatan dan suplemen lain. Beberapa contoh termasuk levodopa untuk penyakit Parkinson dan sindrom kaki gelisah, levothyroxine untuk masalah tiroid, dan perencat pam proton seperti pantoprazole dan lansoprazole. Penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai apa-apa makanan tambahan yang mungkin anda ambil untuk mengurangkan risiko kesan dan interaksi sampingan ini.

Apakah faedah kesihatan zat besi?

Selain fungsi yang dilakukannya dalam tubuh, zat besi berpotensi membantu mencegah komplikasi yang berkaitan dengan anemia pada individu dengan keadaan kronik. Anemia, yang merujuk kepada kekurangan hemoglobin atau sel darah merah dalam darah dan sering dikaitkan dengan kekurangan zat besi, sering terjadi dalam keadaan kronik tertentu. Keadaan ini umumnya dikaitkan dengan gejala keradangan, seperti penyakit berjangkit dan keadaan autoimun, seperti rheumatoid arthritis dan penyakit radang usus, dan anemia ini berlaku sebagai akibat penyebaran zat besi yang disebabkan oleh sitokin keradangan.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa kekurangan zat besi juga berperanan dalam hasil kegagalan jantung kronik (CHF); satu kajian mendapati bahawa kekurangan zat besi dikaitkan dengan hasil kesihatan yang lebih buruk dan kadar kematian yang lebih tinggi pada pesakit CHF. Ini berpotensi menunjukkan bahawa suplemen zat besi dapat bermanfaat dalam meningkatkan hasil kesihatan pada pesakit CHF dengan kekurangan zat besi; namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan sama ada ini sah.

Kekurangan zat besi

Kekurangan zat besi agak biasa dibandingkan dengan kekurangan nutrien lain, kerana banyak orang mungkin menghadapi RDA mereka untuk mendapatkan zat besi. Komplikasi kekurangan zat besi yang kerap berlaku adalah anemia kekurangan zat besi (IDA); ini boleh mengakibatkan banyak gejala, termasuk sakit dada, pening, keletihan, sukar menumpukan perhatian, sakit kepala, kulit pucat, kuku rapuh, dan banyak lagi. Jika tidak dirawat, keadaan zat besi yang lebih rendah dapat terjadi, dan gejala ini berpotensi menyebabkan komplikasi lain, seperti masalah jantung, kelewatan fungsi kognitif, dan komplikasi kehamilan.

Beberapa kumpulan mempunyai risiko kekurangan zat besi yang lebih besar daripada yang lain. Wanita hamil mungkin menghadapi peningkatan risiko kekurangan zat besi kerana peningkatan keperluan zat besi mereka. Kekurangan zat besi pada wanita hamil berpotensi dikaitkan dengan pelbagai komplikasi lain, seperti kelahiran pramatang dan berat lahir rendah; namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Orang yang mengalami sejumlah besar kehilangan darah berpotensi menghadapi peningkatan risiko; kumpulan tersebut mungkin termasuk penderma darah yang kerap dan orang yang mengalami pendarahan haid yang berat. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa kekurangan zat besi adalah perkara biasa pada penderma darah yang kerap. Satu lagi kajian mendapati bahawa, pada peserta diperhatikan, kadar kehilangan besi adalah lebih tinggi pada pesakit dengan pendarahan haid yang berlebihan daripada mereka yang mempunyai pendarahan haid yang normal.

Makanan tambahan

Kekurangan zat besi untungnya dapat diperbaiki dengan suplemen zat besi, dan jenis rawatan mungkin bergantung pada jenis kekurangan zat besi, penyebab, dan keparahan. Beberapa contoh rawatan berpotensi termasuk suplemen zat besi, perubahan diet, dan prosedur dan terapi zat besi intravena dalam kes yang lebih teruk.

Sekiranya anda rasa kekurangan zat besi atau berisiko meningkat, pertimbangkan untuk menguji tahap darah anda. Seperti biasa, berjumpa doktor sebelum anda mula mengambil suplemen vitamin atau mineral untuk memastikan ubat atau keadaan kesihatan anda tidak menjadikannya risiko yang serius.

Rujukan

 1. Pejabat Institut Kesihatan Nasional Makanan Tambahan (2020, 28 Februari). Besi: Lembaran Fakta untuk profesional Kesihatan. Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada 2021, 29 Mac, dari https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
 2. Hurrell, R., Egli, I. (2010, Mei). Nilai ketersediaan zat besi dan rujukan makanan. Am J Clin Nutr 91 (5): 1461S-1467S. Doi: 10.3945 / ajcn.2010.28674F.
 3. Baker, RD, Greer, FR (2010, November). Diagnosis dan pencegahan kekurangan zat besi dan anemia kekurangan zat besi pada bayi dan anak kecil (usia 0-3 tahun). Pediatrik 126 (5): 1040-1050. Doi: 10.1542 / peds.2010-2576.
 4. Dull, RB, Davis, E. (2015, Ogos). Polimeptida besi heme untuk pengurusan anemia penyakit buah pinggang kronik. J Clin Pharm Ther 40 (4): 386-390. Doi: 10.1111 / jcpt.12281.
 5. Vanek, T., Kohli, A. (2020, 26 Julai). Biokimia, Myoglobin. StatPearls [Internet]. Diakses pada 2021, 29 Mac, dari https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544256/
 6. Abbaspour, N., Hurrell, R., Kelishadi, R. (2014, Februari). Kaji besi dan kepentingannya untuk kesihatan manusia. J Res Med Sci 19 (2): 164-174. Diakses dari https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
 7. Klinik Cleveland (2021, 1 Januari). Hemokromatosis (Lebihan Besi). Klinik Cleveland; Euclid Avenue, Cleveland, Ohio. Diakses pada 2021, 29 Mac, dari https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14971-hemochromatosis-iron-overload
 8. Yuen, H., Becker, W. (2020, 30 Jun). Ketoksikan Besi. StatPearls [Internet [. Diakses pada 2021, 29 Mac, dari https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459224/
 9. Greene, RJ, Hall, AD, Hider, RC (1990, Julai). Interaksi zat besi yang diberikan secara oral dengan terapi levodopa dan methyldopa. J Pharm Pharmacol 42 (7): 502-504. Doi: 10.1111 / j.2042-7158.1990.tb06605.x
 10. Campbell, NR, Hasinoff, BB, Stilts, H., Rao, B., Wong, NC (1992 Disember 15). Ferrous sulfate mengurangkan keberkesanan tiroksin pada pesakit dengan hipotiroidisme. Ann Intern Med 117 (12): 1010-1013. Doi: 10.7326 / 0003-4819-117-12-1010.
 11. Weiss, G., Goodnough, LT (2005, 10 Mac). Anemia penyakit kronik. N Engl J Med 352 (10): 1011-1023. Doi: 10.1056 / NEJMra041809.
 12. Klip, IT, Comin-Colet, J., Voors, AA, et al. (2013 April). Kekurangan zat besi dalam kegagalan jantung kronik: analisis gabungan antarabangsa. Am Heart J 165 (4): 575-582. Doi: 10.1016 / j.ahj.2013.01.017.
 13. Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional (nd) Anemia kekurangan zat besi. Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada 2021, 30 Mac, dari https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia
 14. Cable, RG, Glynn, SA, Kiss, JE, et al. (2011 Mac). Kekurangan zat besi dalam penderma darah: analisis data pendaftaran dari kajian Penilaian Status Besi Penderma REDS-II (RISE). Transfusi 51 (3): 511-522. Doi: 10.1111 / j.1537-2995.2010.02865.x
 15. Napolitano, M., Dolce, A., Celenza, G., et al. (2014 April). Eritropoiesis yang bergantung pada zat besi pada wanita dengan kehilangan darah haid yang berlebihan dan wanita dengan haid yang normal. Ann Hematol 93 (4): 557-563. Doi: 10.1007 / s00277-013-1901-3.