Jumlah sperma merujuk kepada bilangan purata sperma dalam satu sampel air mani. Kiraan sperma adalah salah satu daripada beberapa sifat yang dinilai semasa analisis air mani rutin dan dianggap sebagai faktor penting untuk kesuburan. Berdasarkan garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia terkini , kiraan sperma yang sihat adalah 15 juta per mililiter (ml) atau sekurang-kurangnya 39 juta setiap sampel. Jumlah sperma yang lebih rendah daripada 10 juta per ml dianggap tidak normal dan biasanya dikaitkan dengan ketidaksuburan lelaki.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apa-apa pun yang memberi kesan kepada hormon yang mengawal pengeluaran sperma atau bertindak sebagai anti-oksidan boleh membantu perkembangan sperma yang sihat dan membantu meningkatkan jumlah sperma. Secara keseluruhannya, faktor-faktor yang mempengaruhi tahap testosteron difikirkan mempunyai kesan yang paling ketara terhadap bilangan dan kualiti sperma.

Fakta cepat mengenai cara meningkatkan jumlah sperma:

 • Latihan dan tidur telah ditunjukkan untuk meningkatkan kiraan sperma.
 • Rawatan pertama yang disyorkan adalah untuk mencuba ubat non-farmakologi.
 • Merokok telah lama diketahui mengurangkan kesihatan keseluruhan, pengeluaran sperma, dan kualiti.
 • Lelaki yang mempunyai bilangan sperma yang sangat rendah boleh diberi ubat.

Cara untuk meningkatkan kiraan sperma secara semulajadi

Tuduhan sperma berkurangan di kebanyakan negara barat tetapi ubat-ubatan bukan farmakologi boleh membantu.

Selama beberapa dekad, penyelidik telah mengetahui bahawa kualiti sperma dan kadar kesuburan telah merosot di kebanyakan negara Barat. Mengikut kajian tahun 2017, antara tahun 1973 dan 2011 jumlah kiraan sperma di Amerika Utara, Eropah, Australia, dan New Zealand menurun sebanyak 59.3 peratus

Walaupun kajian mengenal pasti masalah ini, sebab-sebab penurunan ini dan cara-cara untuk mengembalikannya secara tetap masih belum diketahui.

Beberapa ubat-ubatan bukan farmakologi telah digunakan oleh ubat-ubatan kuno, herba, dan tradisional untuk meningkatkan jumlah sperma dan kesihatan sperma keseluruhan selama ribuan tahun.

Penyelidik telah menunjukkan bahawa kebanyakan ubat-ubatan ini mempengaruhi jumlah sperma dalam beberapa cara.

Cara semulajadi untuk meningkatkan jumlah sperma termasuk:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


1. Latihan dan tidur

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa penurunan berat badan dan senaman dalam individu gemuk dan berat badan berlebihan boleh membawa kepada peningkatan atau peningkatan jumlah sperma. Walau bagaimanapun, sains yang mengaitkan Indeks Jisim Badan yang sihat ( BMI ) kepada kiraan sperma yang sihat masih lemah.

Kajian 2017 mendapati bahawa melakukan senaman aerobik selama 16 minggu sekurang-kurangnya 50 minit senaman sederhana pada 50 hingga 65 peratus kadar denyut jantung puncak 3 kali seminggu, peningkatan jumlah sperma dan kepekatan dalam 45 lelaki yang tidak aktif, gemuk.

2. Mengurangkan tekanan

Diet dan senaman yang sihat boleh membantu mengurangkan tekanan.

Apa-apa bentuk tekanan boleh menyebabkan tubuh mengambil tindakan pertahanan dan menjimatkan tenaga. Dalam masa kesusahan, ia menjadikan rasa biologi untuk tubuh menjadi kurang prihatin dengan pembiakan dan lebih fokus pada hidup.

Mengurangkan tekanan memerlukan menangani masalah itu, walaupun faktor seperti senaman dan diet yang sihat adalah untuk mengurangkan kesan tekanan.

Bagi lelaki yang mengalami tekanan yang teruk, seorang doktor di hospital boleh menetapkan ubat anti-kecemasan atau anti-depresi.

3. Berhenti merokok

Kajian pada tahun 2016 mengkaji semula keputusan lebih 20 kajian yang berbeza dengan hampir 6,000 peserta yang didapati merokok secara konsisten mengurangkan jumlah sperma.

4. Elakkan penggunaan alkohol dan dadah yang berlebihan

Bilangan kajian yang menjalin hubungan antara kesihatan dan ubat sperma adalah terhad memandangkan pertimbangan etika. Walau bagaimanapun, sesetengah penyelidik telah mengaitkan penggunaan ubat-ubatan di seluruh dunia seperti alkohol, ganja, dan kokain untuk menurunkan pengeluaran sperma.

5. Elakkan beberapa ubat preskripsi

Sesetengah ubat-ubatan preskripsi boleh berpotensi mengurangkan pengeluaran sperma yang sihat. Sebaik sahaja seseorang berhenti mengambil ubat, kiraan spermanya akan kembali normal atau meningkat.

Ubat-ubatan yang secara sementara mengurangkan pengeluaran dan perkembangan sperma termasuk:

 • beberapa antibiotik
 • anti-androgen
 • anti-radang
 • antipsikotik
 • kortikosteroid
 • steroid anabolik (sehingga masa pemulihan 1 tahun)
 • eksogen (di luar) testosteron
 • methadone

6. Tambahan Fenugreek

Fenugreek telah lama digunakan sebagai ubat semulajadi untuk kesihatan sperma yang buruk, dan penyokong menyarankan bahawa ia dapat meningkatkan jumlah sperma. Kajian 2017 mendapati bahawa sebatian paten-pending Furosap®, yang dibangunkan dari biji fenugreek, meningkatkan kualiti air mani keseluruhan dan jumlah sperma.

 7. Dapatkan vitamin D dan kalsium yang mencukupi

Penyelidik tidak pasti sama sekali mengapa, tetapi vitamin D dan kalsium serum muncul untuk memberi kesan kepada kesihatan sperma. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin D diet rendah sepadan dengan kiraan sperma yang diturunkan.

8. Ashwagandha

Ashwagandha, juga dikenali sebagai ginseng India, telah lama digunakan dalam ubat-ubatan tradisional sebagai ubat untuk beberapa bentuk disfungsi seksual. Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa 46 lelaki dengan jumlah sperma yang rendah yang mengambil 675 miligram (mg) ashwagandha setiap hari selama 90 hari menyaksikan peningkatan sebanyak 167 peratus dalam jumlah sperma.

9. Meningkatkan pengambilan makanan kaya antioksidan

Antioksidan adalah molekul yang membantu menghilangkan dan menyahaktifkan radikal bebas dan sebatian lain yang merosakkan sel. Beberapa vitamin dan mineral telah terbukti bertindak sebagai antioksidan, dan beberapa kajian telah mengaitkan penggunaan antioksidan dengan peningkatan jumlah sperma.

Antioksidan yang boleh menyumbang kepada jumlah sperma yang sihat termasuk:

 • selenium
 • vitamin C (asid askorbik)
 • vitamin E
 • glutation
 • coenzyme Q10
 • I-carnitine

10. Meningkatkan pengambilan lemak yang sihat

Lemak tak tepu atau lemak yang biasa dipanggil, seperti omega-3 dan omega-6, adalah penting untuk perkembangan sihat membran sperma.

Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa individu harus mengambil kedua-dua sebatian omega penting dalam jumlah yang sama untuk pembangunan sperma yang ideal dan faedah antioksidan.

11. Kurangkan pengambilan lemak yang tidak sihat

Satu kajian 2014 yang meninjau 209 lelaki Sepanyol yang sihat antara umur 18 hingga 23 tahun mendapati bahawa ketika mereka meningkatkan penggunaan asid lemak trans, kiraan sperma mereka menurun secara berkadar.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa asid lemak trans dapat menjejaskan keupayaan lemak rantai tak jenuh rantai panjang untuk dimasukkan ke dalam membran sperma, langkah kritikal dalam perkembangan sperma.

 12. Mengelakkan atau menghadkan pendedahan kepada toksin dan pencemaran alam sekitar atau pekerjaan

Oleh kerana persekitaran dan atmosfera menjadi semakin tercemar dan sesak, faktor alam sekitar, seperti kualiti udara dan pendedahan kimia toksik, sering dikaitkan dengan kesihatan sperma yang dikurangkan dan jumlah kiraan. Mengelakkan toksin alam sekitar di mana mungkin juga menyumbang kepada kesihatan keseluruhan.

Adalah penting untuk menunjukkan bahawa walaupun beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara jumlah sperma yang rendah dan pencemaran alam sekitar, kebanyakannya tidak menyokongnya.

13. Elakkan terlalu banyak soya atau makanan dengan estrogen bukan manusia

Sesetengah makanan, terutama produk soya, mengandungi phytoestrogen ( estrogen tumbuhan), sebatian yang ditunjukkan untuk mengurangkan ikatan testosteron dan pengeluaran sperma. Banyak produk kaleng dan plastik juga tinggi dalam bentuk sintetik estrogen.

14. Dapatkan cukup folat dan zink

Mengambil folat dan zink dalam kombinasi telah ditunjukkan dalam kajian terhad untuk meningkatkan kesihatan sperma keseluruhan, termasuk kepekatan sperma atau jumlah kiraan.

Makanan untuk meningkatkan kiraan sperma

Walaupun suplemen dianggap sebagai cara yang selamat untuk mendapatkan asupan harian yang disyorkan paling banyak vitamin, mineral, dan antioksidan, tubuh tidak selalu mudah menyerapnya.

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa makan makanan kaya dengan sebatian dan bahan kimia tertentu membolehkan tubuh menggunakannya dengan lebih cekap. Jadi cara terbaik untuk meningkatkan kiraan sperma secara semulajadi adalah untuk meningkatkan penggunaan makanan yang tinggi dalam nutrien mesra sperma.

Makanan yang tinggi dalam meningkatkan jumlah nutrien sperma termasuk:

 • walnut
 • buah-buahan sitrus
 • gandum dan bijirin
 • kebanyakan ikan, terutamanya salmon liar, ikan kod, dan hasdock
 • kebanyakan kerang, terutamanya tiram
 • vitamin D susu dan produk susu yang dipertingkatkan
 • coklat gelap
 • bawang putih
 • pisang
 • brokoli
 • ginseng
 • kunyit
 • asparagus
 • sayuran yang paling hijau, terutamanya bayam dan kale
 • kacang dan benih yang ditapai

Ubat untuk meningkatkan kiraan sperma

Seorang doktor boleh menetapkan ubat untuk lelaki dengan jumlah sperma yang sangat rendah atau yang mempunyai faktor kesihatan tambahan atau pertimbangan.

Ubat yang kadang-kadang digunakan untuk merawat kiraan sperma yang rendah termasuk:

 • clomiphene citrate oral (Serophene)
 • serophene oral
 • Gonal-f® RFF * Redi-ject® (folitropin alfa atau gonal-F) atau subkutaneus (di bawah kulit) suntikan
 • antibiotik jika disebabkan oleh jangkitan saluran kencing atau pembiakan
 • gonadotropin chorionic manusia (hCG) (nama jenama Choragon dan Pregnyl)
 • letrozole atau anastrozole
 • androgen eksogen