KONGSI

Tanda Awal HIV

HIV adalah sejenis virus yang menyerang sistem imun badan, memusnahkan sel jenis tertentu yang membantu badan melawan jangkitan dan penyakit. Virus ini berlaku lebih kerap berbanding lelaki berbanding wanita.

Dengan rawatan berkesan ubat antiretroviral, pesakit dengan HIV boleh menjalani kehidupan sihat tanpa risiko menjangkiti virus kepada orang lain.

Dalam artikel ini, kita melihat tanda-tanda awal HIV pada lelaki dan gejala, bersama-sama apabila mereka perlu mengambil ujian untuk memastikan mereka mendapat rawatan yang berkesan.

Gejala yang spesifik kepada lelaki

Gejala HIV pada lelaki
Gejala tanda awal HIV pada lelaki sering samar-samar dan tidak spesifik.

Gejala tanda awal HIV biasanya samar-samar dan tidak spesifik pada lelaki. Tanda awal jangkitan biasanya kerap disalah anggap sebagai selesema atau keadaan ringan lain.

Oleh itu, orang lelaki mungkin mengundurkan diri dari simptom-simptom hiv dan menjauhkan diri dari berjumpa doktor sehingga gejala-gejala bertambah buruk, di mana jangkitan mungkin sangat pantas. Hakikat bahawa sesetengah lelaki tidak mendapat rawatan tepat pada masanya mungkin merupakan sebab mengapa kaum lelaki mengalami keadaan lebih teruk disebabkan oleh penyakit ini daripada kaum wanita.

Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak benar bagi setiap lelaki. Selain daripada gejala seperti selesema, sesetengah lelaki juga mungkin mengalami gejala yang lebih teruk sejak awal, seperti:

Dalam kes-kes yang jarang berlaku , keadaan ini mungkin untuk kemajuan kepada AIDS dengan cepat.

Gejala dan tanda awal HIV

Gejala dan tanda-tanda awal HIV secara umum adalah halus pada lelaki. Pesakit boleh dengan mudah memandang rendah terhadap gejala atau menyalahkan diri mereka kerana keadaan kesihatan yang kecil.

Tanda hiv peringkat awal bagi lelaki boleh mengalami gejala seperti selesema beberapa hari hingga minggu selepas mendapat virus, yang mungkin termasuk:

Gejala tanda awal HIV yang kurang biasa termasuk:

 • ulser di dalam mulut
 • ulser pada alat kelamin
 • berpeluh waktu malam
 • mual atau muntah
 • sakit otot
 • sakit di sendi
 • bengkak kelenjar

Berapa kerap HIV berlaku pada lelaki dan wanita?

Walaupun saintis dan penyelidik telah membuat kemajuan yang ketara dalam pencegahan dan rawatan HIV sejak dekad yang lalu, ia masih menjadi masalah kesihatan yang serius di kebanyakan negara di seluruh dunia.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , pada tahun 2016, kira-kira 39,782 orang didiagnosis dengan HIV di Amerika Syarikat.

Walaupun jumlah diagnosis baru menurun sebanyak 5 peratus antara tahun 2011 dan 2015, masih ada sekitar 1.1 juta orang di AS yang hidup dengan HIV pada tahun 2015.

Lebih ramai lelaki berbanding wanita hidup dengan virus ini. Menjelang akhir tahun 2010, 76 peratus daripada semua orang dengan virus di Amerika Syarikat adalah lelaki. Kebanyakan diagnosis baru pada tahun itu juga adalah pada lelaki: kira-kira 38,000, yang mewakili 80 peratus daripada semua diagnosis baru.

Sesetengah kumpulan orang lebih banyak dijangkiti HIV berbanding yang lain. Antara lelaki, 70 peratus daripada diagnosis baru adalah hasil hubungan seks antara lelaki dan lelaki pada tahun 2014. Lebih 3 peratus lagi dikaitkan dengan penggunaan suntikan dadah.

Pada tahun 2016, 44 peratus diagnosis HIV baru adalah di kalangan orang Afrika Amerika, berbanding 26 peratus di kalangan orang kulit putih dan 25 peratus di kalangan Hispanik dan Latin.

Garis masa HIV

HIV biasanya berlangsung melalui tiga tahap. Setiap peringkat mempunyai ciri dan gejala tertentu.

Peringkat 1: Fasa akut

Gejala HIV pada lelaki boleh menjadi selesema dan demam
Gejala seperti selesema, seperti demam, adalah perkara biasa dalam fasa akut HIV.

Tahap ini biasanya berlaku 2 hingga 4 minggu selepas transmisi, dan tidak setiap orang akan menyedarinya.

Gejala biasa adalah serupa dengan selesema dan mungkin termasuk demam, sakit, dan menggigil. Sesetengah orang tidak sedar bahawa mereka mempunyai virus kerana gejala mereka ringan dan mereka tidak merasa sakit.

Pada peringkat ini, pesakit biasanya mempunyai sejumlah besar virus dalam aliran darah mereka, yang bermaksud bahawa ia mudah untuk menyebarkannya. Jika seseorang berpendapat bahawa mereka mungkin mempunyai virus, mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan dan diuji dengan secepat mungkin.

Peringkat 2: Kelenturan klinikal

Tahap ini boleh berlangsung selama 10 tahun atau lebih jika orang itu tidak mendapat rawatan. Ia ditandai dengan ketiadaan gejala, sebab itulah fasa ini juga dikenali sebagai fasa asimtomatik.

Di peringkat ini, ubat yang dikenali sebagai terapi antiretroviral (ART) dapat mengawal virus, yang bermaksud bahawa HIV tidak berkembang lebih lanjut. Ia juga bermaksud bahawa orang kurang berkemungkinan untuk menghantar virus kepada orang lain.

Walaupun virus itu masih menghasilkan semula dalam aliran darah, ia boleh berbuat demikian pada tahap yang tidak dapat dikesan oleh ujian. Jika seseorang mempunyai tahap virus tidak dapat dikesan selama sekurang-kurangnya 6 bulan , mereka tidak boleh menjangkiti virus itu kepada orang lain melalui hubungan seks.

Semasa fasa ini, HIV masih banyak berlipat ganda di dalam badan tetapi pada tahap yang lebih rendah daripada fasa akut.

Peringkat 3: AIDS

Ini adalah peringkat paling teruk apabila jumlah virus dalam badan telah menghancurkan populasi sel-sel imun. Gejala tipikal tahap ini termasuk:

 • demam
 • berpeluh
 • menggigil
 • pengurangan berat badan
 • kelemahan
 • bengkak kelenjar

Pada peringkat ini, sistem imun sangat lemah, yang membolehkan jangkitan oportunis menyerang badan.

Di Amerika Syarikat, kebanyakan pesakit tidak mengalami AIDS akibat ART.

Diagnosis pada lelaki berbanding wanita

Doktor mendiagnosis HIV pada lelaki dan wanita dengan menguji sampel darah atau air liur, walaupun mereka juga boleh menguji sampel air kencing. Ujian ini mencari antibodi yang dihasilkan oleh pesakit itu untuk melawan virus. Ujian biasanya mengambil masa 3 hingga 12 minggu untuk mengesan antibodi.

Ujian lain mencetuskan antigen HIV, yang merupakan bahan yang dihasilkan oleh virus segera selepas penghantaran. Antigen ini menyebabkan sistem kekebalan tubuh diaktifkan. HIV menghasilkan antigen p24 dalam badan sebelum antibodi berkembang.

Biasanya, kedua-dua antibodi dan ujian antigen dilakukan di makmal, tetapi terdapat juga ujian di rumah yang boleh diambil oleh orang.

Ujian dirumah mungkin memerlukan sampel darah atau air liur yang kecil, dan hasilnya boleh didapati dengan cepat. Sekiranya ujian itu positif, adalah penting untuk mengesahkan keputusan dengan doktor. Sekiranya ujian negatif, seseorang harus mengulanginya selepas beberapa bulan untuk mengesahkan hasilnya.

Berapa kerapkah seseorang diuji?

Ujian darah untuk gejala HIV pada lelaki
Lelaki aktif seksual perlu mendapatkan ujian rutin untuk HIV.

Lelaki yang aktif secara seksual harus diuji untuk HIV sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka sebagai sebahagian daripada penjagaan kesihatan rutin mereka.

CDC mengesyorkan agar semua orang berumur 13 dan 64 harus menjalani ujian HIV.

CDC juga mengesyorkan bahawa orang yang mempunyai faktor risiko tertentu harus mengambil ujian sekurang-kurangnya sekali setahun. Cadangan ini digunakan untuk lelaki gay dan biseksual, dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, dan pengguna ubat suntikan.

Selain daripada cadangan rasmi ini, semua orang yang mungkin terdedah kepada HIV atau melakukan hubungan seks tanpa kondom juga perlu mengambil ujian.

Kesimpulan

HIV adalah sejenis virus yang melemahkan sistem imun seseorang dan meninggalkan badan yang lebih cenderung kepada penyakit dan jangkitan oportunis.

Walaupun tidak ada penawar untuk HIV, ia boleh dikawal dengan baik dengan ubat-ubatan. Pesakit dengan virus ini boleh menjalani kehidupan sihat dengan rawatan perubatan dan ubat yang betul.

Mendapatkan diagnosis awal dan rawatan dapat membantu memperlambat perkembangan virus dan meningkatkan kualiti hidup seseorang. Bagi lelaki, dapat melihat tanda-tanda awal HIV dapat membantu mendapatkan diagnosis cepat.

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimanakah anda dapat tambah tenaga?
Artikel seterusnyaKekejangan pundi kencing: Semua yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.