Diagnosis pada lelaki berbanding wanita

Doktor dapat mendiagnosis HIV pada lelaki dan wanita dengan melakukan ujian ke atas sampel darah atau air liur, walaupun kadangkala sampel air kencing juga boleh diuji. Ujian ini bertujuan untuk mengesan antibodi yang dihasilkan oleh tubuh sebagai respons terhadap virus. Biasanya, ujian memerlukan masa antara 3 hingga 12 minggu untuk dapat mengesan kehadiran antibodi tersebut.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Terdapat juga ujian yang mengesan antigen HIV, iaitu bahan yang dihasilkan oleh virus sejurus selepas penularan. Antigen ini menyebabkan sistem imun tubuh diaktifkan. Salah satu antigen yang dihasilkan oleh HIV adalah antigen p24, yang terdapat dalam tubuh sebelum pembentukan antibodi.

Ujian untuk mengesan kedua-dua antibodi dan antigen ini kebanyakannya dilakukan di makmal, namun terdapat juga kit ujian yang boleh dilakukan di rumah.

Ujian di rumah biasanya memerlukan sampel darah atau air liur yang sedikit dan hasilnya boleh diperoleh dengan cepat. Jika ujian di rumah menunjukkan hasil positif, penting untuk mengesahkan keputusan tersebut dengan doktor. Jika ujian menunjukkan negatif, disarankan untuk mengulang ujian tersebut selepas beberapa bulan guna mengesahkan hasilnya.

Berapa kerapkah seseorang diuji?

Lelaki aktif dari segi seksual perlu mendapatkan ujian rutin untuk HIV.

Golongan lelaki yang aktif secara seksual harus diuji untuk HIV sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka sebagai sebahagian daripada penjagaan kesihatan rutin mereka.

CDC mengesyorkan agar semua orang berumur 13 dan 64 harus menjalani ujian HIV.

CDC juga mengesyorkan bahawa orang yang mempunyai faktor risiko tertentu harus mengambil ujian sekurang-kurangnya sekali setahun. Cadangan ini digunakan untuk lelaki gay dan biseksual, dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, dan pengguna ubat suntikan.

Selain daripada cadangan rasmi ini, semua orang yang mungkin terdedah kepada HIV atau melakukan hubungan seks tanpa kondom juga perlu mengambil ujian.

Kesimpulan

HIV adalah sejenis virus yang melemahkan sistem imun seseorang dan meninggalkan badan yang lebih cenderung kepada penyakit dan jangkitan oportunis.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Walaupun tidak ada penawar untuk HIV, ia boleh dikawal dengan baik dengan ubat-ubatan. Pesakit dengan virus ini boleh menjalani kehidupan sihat dengan rawatan perubatan dan ubat yang betul.

Mendapatkan diagnosis awal dan rawatan dapat membantu memperlambat perkembangan virus dan meningkatkan kualiti hidup seseorang. Bagi lelaki, dapat melihat tanda-tanda awal HIV dapat membantu mendapatkan diagnosis cepat.