Diagnosis pada lelaki berbanding wanita

Doktor mendiagnosis HIV pada lelaki dan wanita dengan menguji sampel darah atau air liur, walaupun mereka juga boleh menguji sampel air kencing. Ujian ini mencari antibodi yang dihasilkan oleh pesakit itu untuk melawan virus. Ujian biasanya mengambil masa 3 hingga 12 minggu untuk mengesan antibodi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Ujian lain mencetuskan antigen HIV, yang merupakan bahan yang dihasilkan oleh virus segera selepas penghantaran. Antigen ini menyebabkan sistem kekebalan tubuh diaktifkan. HIV menghasilkan antigen p24 dalam badan sebelum antibodi berkembang.

Biasanya, kedua-dua antibodi dan ujian antigen dilakukan di makmal, tetapi terdapat juga ujian di rumah yang boleh diambil oleh orang.

Ujian dirumah mungkin memerlukan sampel darah atau air liur yang kecil, dan hasilnya boleh didapati dengan cepat. Sekiranya ujian itu positif, adalah penting untuk mengesahkan keputusan dengan doktor. Sekiranya ujian negatif, seseorang harus mengulanginya selepas beberapa bulan untuk mengesahkan hasilnya.

Berapa kerapkah seseorang diuji?

Lelaki aktif seksual perlu mendapatkan ujian rutin untuk HIV.

Lelaki yang aktif secara seksual harus diuji untuk HIV sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka sebagai sebahagian daripada penjagaan kesihatan rutin mereka.

CDC mengesyorkan agar semua orang berumur 13 dan 64 harus menjalani ujian HIV.

CDC juga mengesyorkan bahawa orang yang mempunyai faktor risiko tertentu harus mengambil ujian sekurang-kurangnya sekali setahun. Cadangan ini digunakan untuk lelaki gay dan biseksual, dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, dan pengguna ubat suntikan.

Selain daripada cadangan rasmi ini, semua orang yang mungkin terdedah kepada HIV atau melakukan hubungan seks tanpa kondom juga perlu mengambil ujian.

Kesimpulan

HIV adalah sejenis virus yang melemahkan sistem imun seseorang dan meninggalkan badan yang lebih cenderung kepada penyakit dan jangkitan oportunis.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Walaupun tidak ada penawar untuk HIV, ia boleh dikawal dengan baik dengan ubat-ubatan. Pesakit dengan virus ini boleh menjalani kehidupan sihat dengan rawatan perubatan dan ubat yang betul.

Mendapatkan diagnosis awal dan rawatan dapat membantu memperlambat perkembangan virus dan meningkatkan kualiti hidup seseorang. Bagi lelaki, dapat melihat tanda-tanda awal HIV dapat membantu mendapatkan diagnosis cepat.