Tanda awal kanser golongan lelaki

Gejala awal kanser pada lelaki boleh termasuk perubahan dalam tabiat usus, kehilangan berat badan yang tidak disengajakan, perubahan testis, dan masalah kencing. Mengesan tanda-tanda amaran kanser dapat meningkatkan pandangan seseorang secara signifikan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Menurut Institut Kanser Kebangsaan (NCI), golongan lelaki lebih cenderung untuk mati akibat kanser daripada wanita di Amerika Syarikat.

Sesetengah orang mungkin tidak melihat tanda-tanda awal kanser atau mungkin mengelirukan mereka untuk gejala keadaan lain. Mengetahui gejala yang mungkin menunjukkan kanser dapat membantu seseorang mendapat rawatan lebih cepat.

Dalam artikel ini, kami meneroka beberapa tanda amaran awal kanser pada golongan lelaki.

Perubahan dalam tabiat usus

Tanda amaran awal kanser boleh menjadi perubahan dalam tabiat usus.

Kadang-kadang perubahan tabiat usus boleh berlaku untuk pelbagai sebab, dan biasanya tidak menjadi punca kebimbangan.

Walau bagaimanapun, perubahan usus jangka panjang boleh menjadi tanda beberapa gangguan pencernaan, seperti penyakit usus radang (IBD) dan sindrom usus yang mudah terserang (IBS). Perubahan ini juga kadang kala boleh menunjukkan beberapa jenis kanser, termasuk kolorektal, pundi kencing, dan kanser prostat.

Sesiapa yang mengalami sembelit atau cirit-birit yang teruk atau berterusan perlu berjumpa doktor di hospital, terutamanya jika najisnya mengandungi darah atau mengalami pendarahan rektum.

Kedua-dua buasir dan kanser kolorektal boleh menyebabkan gatal-gatal, sakit, pendarahan rektum, dan najis berdarah. Walau bagaimanapun, buasir cenderung bermula dan kemudian menjadi lebih baik, jadi gejala mungkin hanya muncul tidak kerap. Jika seseorang mengalami perdarahan yang berterusan atau meningkat dari rektum, ini mungkin menunjukkan kanser berbanding buasir.

Kesukaran menghidapi

Seseorang yang melihat darah dalam air kencing atau air mani atau mengalami masalah kencing yang konsisten perlu segera berjumpa dengan doktor. Gejala ini boleh menunjukkan kanser pundi kencing.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kencing yang menyakitkan atau sukar juga boleh menjadi tanda kanser prostat. Menurut American Cancer Society (ACS), doktor akan mendiagnosis kira-kira satu dalam sembilan lelaki dengan kanser prostat.

Gejala lain dari kanser prostat boleh termasuk:

 • kesakitan yang amat sangat apabila kencing
 • aliran air kencing yang lemah
 • disfungsi erektil
 • kehilangan pundi kencing atau kawalan usus

Pengurangan berat badan

Perubahan kecil dalam berat badan boleh berlaku sepanjang hari. Makanan besar, latihan yang sengit, dan air minuman boleh menjejaskan berat badan seseorang buat sementara waktu. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami kehilangan berat badan yang tidak sengaja harus bercakap dengan doktor.

Satu kertas kajian mentakrifkan kehilangan berat badan yang tidak disengajakan sebagai seseorang yang kehilangan lebih daripada 5 peratus berat badan mereka dalam masa kurang dari 12 bulan tanpa membuat apa-apa perubahan diet atau gaya hidup.

Kehilangan berat badan yang tidak disengajakan tidak semestinya bermaksud bahawa seseorang mempunyai kanser. Walau bagaimanapun, orang tidak boleh mengabaikan gejala ini kerana ia boleh menjadi tanda amaran banyak keadaan kesihatan yang berbeza.

Perubahan terperinci

Menurut NCI, kanser testis adalah keadaan yang jarang berlaku bahawa doktor yang paling mendiagnosis pada lelaki berusia 20-34 tahun. Kanser testis tidak selalu menyebabkan gejala pada peringkat awal, dan tanda pertama yang ketara sering menjadi benjolan pada testis.

Gejala lain kanser testis boleh termasuk:

 • kesakitan dalam satu atau kedua-dua buah zakar
 • perubahan dalam saiz atau keteguhan testis
 • sakit atau mati rasa skrotum
 • bengkak skrotum
 • kesakitan yang kusam di pangkal paha

Perubahan tindakbalas tidak selalu menunjukkan kanser testis. Jangkitan bakteria dan virus juga boleh menyebabkan bengkak dan kesakitan di buah zakar. Walau bagaimanapun, ia masih penting bagi sesiapa yang melihat perubahan dalam buah zakar mereka untuk melihat seorang doktor.

Ketulan payudara

Walaupun jarang, lelaki juga boleh mendapatkan kanser payudara. Di bawah puting, lelaki mempunyai sedikit tisu payudara yang mengandungi saluran. Kanser payudara pada lelaki sering bermula di saluran ini dan merebak ke tisu payudara di sekitarnya.

Perubahan payudara yang boleh menunjukkan kanser termasuk:

 • bengkak atau benjolan
 • terkelupas dari kulit
 • pelepasan puting
 • skala atau kemerahan
 • puting terbalik

Lelaki yang melihat apa-apa perubahan dalam payudara mereka harus bercakap dengan doktor.

 

Kulit dan mulut luka

kanser prostat
Seseorang boleh membangunkan kanser mulut daripada leukoplakia yang tidak dirawat.
Kredit imej: Dermnet New Zealand

Sesetengah bentuk kanser kulit mungkin kelihatan sama dengan jenis kulit yang lain. Pada peringkat awal, kanser kulit boleh hadir sebagai lebam merah yang berdarah atau mengembangkan kering, topeng bersisik.

Kanser mulut peringkat awal boleh menyebabkan lesi merah besar atau luka terbuka di dalam mulut. Sesetengah orang membangunkan leukoplakia, satu keadaan di mana petak putih atau kelabu berlaku di dalam mulut dan lidah. Sekiranya mereka tidak mendapat rawatan, leukoplakia boleh berkembang menjadi kanser mulut.

Penggunaan tembakau dengan ketara dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami kudis mulut, leukoplakia, dan kanser mulut.

Batuk berterusan

Batuk yang tidak hilang atau bertambah buruk dari masa ke masa boleh menjadi tanda beberapa keadaan kesihatan yang serius, termasuk kanser paru-paru. Orang yang mempunyai batuk yang berterusan tanpa sebab yang jelas harus bercakap dengan doktor.

Gejala lain yang boleh menunjukkan keadaan yang serius termasuk:

 • batuk darah
 • pengeluaran lendir berlebihan
 • kesukaran bernafas atau sesak nafas
 • sakit dada
 • keletihan
 • serak

Sakit perut dan loya

Kesakitan perut dan perut yang berterusan atau berulang boleh menunjukkan masalah pencernaan, seperti IBD atau gastroenteritis. Walau bagaimanapun, gejala ini juga kadang-kadang boleh berlaku disebabkan oleh perut, saluran hempedu, atau kanser pankreas.

Kesakitan tulang

Sesetengah jenis kanser, seperti prostat dan kanser paru-paru, boleh merebak ke tulang. Penyebaran ini, yang dipanggil metastasis tulang, berlaku pada peringkat lebih lanjut penyakit ini.

Metastasis tulang boleh menyebabkan kesakitan, sakit yang pada awalnya boleh datang dan pergi sebelum selalunya berterusan. Kanser boleh melemahkan tulang, menjadikannya lebih rentan terhadap patah tulang.

Keletihan

Keletihan menerangkan perasaan lelah atau kekurangan tenaga. Banyak keadaan kronik, termasuk kanser, boleh menyebabkan keletihan.

Sesetengah kanser, seperti leukemia dan limfoma, boleh mengganggu pengeluaran sel darah merah, yang mengangkut oksigen ke seluruh badan. Orang yang mempunyai kiraan sel darah merah yang rendah mungkin mengalami keletihan kerana kurang oksigen yang mengedarkan badan.

Tumor bersaing dengan sel-sel yang sihat untuk nutrien penting, dan sel yang sihat akan mati jika mereka tidak dapat mendapat makanan yang mencukupi. Pertumbuhan tumor yang tidak terkawal dapat menyebabkan keletihan dan penurunan berat badan yang cepat.

Keletihan dari kanser tidak bertambah baik dengan tidur. Orang yang mengalami keletihan yang berterusan, tidak dapat dijelaskan hendaklah bercakap dengan doktor.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang perlu berjumpa doktor jika mereka mengetahui perubahan pada badan mereka.

Sesetengah jenis kanser mungkin tidak menimbulkan gejala yang ketara sehingga peringkat kemudian apabila penyakit itu merebak ke bahagian lain badan.

Walau bagaimanapun, tetap berhati-hati dan menyedari perubahan tubuh boleh membantu seseorang mendapatkan diagnosis lebih awal. Diagnosis awal dan rawatan umumnya meningkatkan pandangan seseorang untuk kebanyakan kanser.

Lihat doktor untuk mana-mana gejala berikut:

 • batuk yang berterusan tanpa sebab yang jelas
 • darah dalam dada
 • najis berdarah atau pendarahan rektum
 • darah dalam air kencing atau air mani
 • kehilangan berat badan yang tidak disengajakan
 • kesakitan dada yang teruk atau berterusan
 • sakit tulang
 • sakit kepala kronik

Ringkasan

Golongan lelaki mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser berbanding wanita. Walau bagaimanapun, orang boleh mengambil tindakan dengan berhati-hati dan bercakap kepada doktor mengenai perubahan badan yang tidak biasa atau gejala yang berterusan.

Seseorang juga boleh mengambil bahagian dalam ujian skrining untuk kanser. Contohnya, ACS mengesyorkan bahawa lelaki berumur lebih dari 50 tahun bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan sama ada pemeriksaan untuk kanser prostat adalah tepat untuk mereka.

Diagnosis awal dan rawatan umumnya meningkatkan pandangan seseorang untuk pelbagai jenis kanser.