KONGSI

Fakta yang perlu anda ketahui tentang bengkak prostat (BPH)

Masalah bengkak prostat diantaranya adalah:

 • Kelenjar prostat adalah kelenjar di sekeliling leher pundi kencing (cecair pundi kencing) yang menghasilkan cecair yang menjadi sebahagian daripada air mani.
 • Hiperplasia prostatic benign, atau BPH, adalah pembesaran kelenjar prostat tanpa kanser.
 • Rawatan hiperplasia prostat biasanya dikhaskan untuk pesakit yang mengalami gejala yang mengganggu yang mempengaruhi kualiti hidup dan boleh menjejaskan fungsi seksual. Pendekatan perubatan dan pembedahan disediakan untuk merawat BPH. Rawatan pembedahan adalah disyorkan jika terdapat masalah buah pinggang yang berkaitan dengan BPH, pengekalan kencing yang gagal untuk memperbaiki, jangkitan saluran kencing berulang, batu kencing berulang, urin berdarah ( hematuria kasar), atau kegagalan untuk memperbaiki dengan terapi medis.
 • BPH sangat biasa dan boleh menyebabkan simptom saluran kencing yang mengganggu, termasuk kerap kencing untuk buang air kecil, bangun pada waktu malam untuk buang air kencing, kesukaran buang air kencing, dan menggelapkan air kencing pada akhir kencing.

Benign Prostatic Hyperplasia: Ujian PSA

Ujian PSA adalah ujian darah. Ujian PSA boleh digunakan untuk mencadangkan kehadiran kanser prostat, untuk memantau rawatannya, atau menilai kekerapannya.

Ujian PSA juga boleh tidak normal dengan pembesaran jinak (hiperplasia prostatic benign atau BPH), keradangan (prostatis), dan jangkitan kelenjar prostat.

Apakah kelenjar prostat?

Prostat adalah organ kecil sebesar saiz walnut. Ia terletak di bawah pundi kencing (di mana air kencing disimpan) dan mengelilingi uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing). Prostat membuat cecair yang membantu menyehatkan sperma sebagai sebahagian daripada air mani (cecair ejakulasi).

Masalah prostat adalah biasa pada lelaki berusia 50 tahun ke atas. Kebanyakannya boleh dirawat dengan jayanya tanpa merosakkan fungsi seksual.

Apakah yang dimaksudkan dengan hiperplasia prostatic benign (BPH)?

Hiperplasia prostatic benign (BPH) adalah pembesaran kelenjar prostat nonmalignant (noncancerous), kejadian biasa pada lelaki yang lebih tua. Ia juga dikenali sebagai hiperplasia prostat benih dan disingkat sebagai BPH dan bengkak prostatic benign (BPE). Ia juga dirujuk sebagai kelenjar prostat yang diperbesar. BPH mesti dibezakan dari kanser prostat. Kanser prostat boleh menyebabkan gejala seperti BPH tetapi lebih kerap dikaitkan dengan peningkatan PSA dan prostat yang tidak normal dalam pemeriksaan rektum atau pemeriksaan ultrasound.

Apa yang menyebabkan BPH? Pada usia berapa golongan lelaki mengalami masalah ini?

Pakar perubatan tidak mempunyai pemahaman yang baik dan mendalam tentang apa yang menyebabkan bengkak prostat.

BPH umumnya bermula pada 30-an lelaki, berkembang dengan perlahan, dan yang paling biasa hanya menyebabkan gejala selepas 50 tahun.

Betapa biasa keadaannya? Adakah terdapat sebarang faktor risiko?

BPH sangat biasa. Umur lanjutan adalah faktor risiko untuk bengkak prostat. BPH menjejaskan 40% -50% lelaki berusia 51-60 tahun, tetapi hanya 10% memerlukan campur tangan perubatan atau pembedahan.

Apa yang berlaku di BPH? Apakah tanda-tanda BPH?

Dalam hiperplasia prostatic benign, kelenjar prostat berkembang dalam saiz. Ia boleh memampatkan uretra, yang mana melalui pusat prostat. Ini boleh menghalang aliran air kencing dari pundi kencing melalui uretra ke luar. Gejala saluran kencing yang lebih rendah dari BPH boleh disebabkan oleh salah satu faktor:

 1. dinamik
 2. statik
 3. pampasan

Faktor dinamik berkaitan dengan nada otot yang mengelilingi prostat dan keluarnya pundi kencing sedangkan faktor statik berkaitan dengan pembesaran tisu prostat. Gejala dinamik dan statik adalah gejala yang berkaitan dengan prostat. Faktor pampasan adalah akibat dari perubahan yang terjadi dalam pundi kencing akibat pundi kencing yang bekerja lebih keras untuk mendorong air kencing melewati leher pundi kencing dan prostat.

Tanda-tanda dan simptom BPH termasuk simptom saluran kencing yang rendah (LUT) aliran air kencing yang lemah, kesukaran memulakan aliran air kencing (keraguan), meniup ke kencing, ketidakupayaan untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya, ketidakupayaan buang air kencing ( pengekalan kencing ), darah dalam air kencing (hematuria), kebocoran air kencing ( inkontinensia urin ), menurunkan aliran air kencing (aliran air kencing yang perlahan), dan selepas pembuangan air kencing.

BPH juga mungkin berkaitan dengan perkembangan batu pundi kencing, jangkitan saluran kencing berulang, dan sandaran air kencing di buah pinggang ( hydronephrosis ).

prostat lelaki

Gambar Prostat Lelaki – Hyperplasia Prostatic Benign (BPH)

Berita Kesihatan Lelaki Terkini

Adakah BPH sejenis kanser?

Tidak! BPH benar-benar kurang serius. Ia bukan pendahulunya (pelopor) untuk kanser prostat. Seorang lelaki boleh mempunyai barah BPH dan prostat.

Apakah prosedur atau ujian yang mendiagnosis masalah prostat ini?

Seorang doktor atau pakar penjagaan kesihatan lain biasanya dapat mengesan prostat yang diperbesar dengan pemeriksaan rektum. Seorang profesional perubatan boleh melakukan pemeriksaan rektum untuk memastikan tiada “nodul”, yang merupakan kawasan yang keras dan tidak teratur dalam prostat yang mencurigakan untuk kanser prostat, serta untuk menilai saiz prostat. Penilaian saiz dan bentuk prostat lebih baik dinilai dengan ultrasound perut atau transrectal atau cystoscopy.

Cystoscope adalah alat teleskop yang seperti nada teleskop yang mempunyai sumber cahaya dan kanta yang membolehkan seseorang melihat uretra, prostat, dan pundi kencing apabila dimasukkan melalui pembukaan pada hujung zakar. Cystoscopy dan / atau ultrabunyi disyorkan sebelum rawatan BPH. Ujian lain yang boleh dilakukan oleh profesional perubatan termasuk:

(1) pengimbas pundi kencing postovoid residual determination (ini sering dilakukan di pejabat selepas buang air kecil untuk menentukan jumlah air kencing yang tertinggal dalam pundi kencing selepas kencing dan menentukan jika seseorang mengosongkan sepenuhnya) dan

( 2) uroflowmetry (ujian di mana satu lompang ke dalam alat pengumpulan air kencing khas yang dapat mengukur kadar dan corak aliran air kencing). Akhir sekali, PSA sering diperoleh dan jika tidak normal mungkin memerlukan penilaian lanjut untuk menolak kanser prostat.

Persatuan Urologi Amerika (AUA) mengesyorkan bahawa lelaki dengan BPH melengkapkan indeks gejala-AUA (AUA-SI), yang menilai sejauh mana gejala-gejala mengganggu. Ia adalah cara yang berguna untuk menilai perubahan dalam gejala yang menyusahkan dengan rawatan.

Bengkak Prostat (BPH) Gejala, Diagnosis, Rawatan

Kepakaran doktor mana yang merawat masalahnya?

Penyedia penjagaan primer (PCP) boleh memulakan pengurusan perubatan BPH yang dikaitkan dengan gejala-gejala yang menyusahkan jika tiada gejala yang teruk (pengekalan kencing, hematuria, masalah buah pinggang). Rujukan ke pakar urologi ditunjukkan jika gejala tidak bertambah baik pada terapi perubatan, jika terdapat gejala yang teruk, atau terdapat risiko kanser prostat.

Ahli urologi adalah pakar dalam penyakit sistem kencing, termasuk mendiagnosis dan merawat masalah kelenjar prostat.

Adakah terdapat ubat semula jadi atau rumah untuk merawat BPH atau bengkak prostat?

Tunggu menunggu sering dipilih oleh lelaki yang tidak terganggu oleh tanda-tanda atau tanda-tanda BPH. Mereka tidak mempunyai rawatan kecuali untuk mendapatkan pemeriksaan rutin dengan penilaian simptom dan tanda-tanda saluran kencing yang lebih rendah dan menunggu untuk melihat sama ada keadaan semakin buruk. Beberapa produk dan phytotherapies farmasi telah diuji untuk merawat BPH. Beta sitosterol adalah phytosterol yang terdapat dalam minyak sayuran, kacang, dan alpukat. Terdapat kajian terhad yang menilai kesannya terhadap BPH.

Terapi lain yang dikaji termasuk africannum pygeum, cernilton, dan serenoa repens (saw palmetto). Walaupun terapi ini tidak memerlukan preskripsi, adalah penting untuk anda membincangkan penggunaan dengan doktor penjagaan utama anda, kerana interaksi dengan ubat-ubatan lain atau masalah perubatan mungkin wujud.

Perubahan diet dan gaya hidup boleh membantu gejala dan tanda-tanda. Strategi untuk membantu memperbaiki gejala termasuk mengehadkan jumlah alkohol dan kafein yang dimakan, mengurangkan pengambilan cairan 2 jam sebelum tidur, pergi ke bilik mandi sebelum tidur, dan meminimumkan perjalanan panjang atau aktiviti lain di mana tandas tidak tersedia. Double voiding, berkurang sekali kemudian menunggu 1 minit dan cuba membatalkan lagi boleh membantu mengosongkan pundi kencing. Sembelit boleh memperburuk gejala dan dengan itu makan lebih banyak serat dan bersenam dapat membantu mencegah sembelit.

Bercakap dengan doktor anda tentang ubat-ubatan yang ditetapkan dan ubat-ubatan yang tidak digunakan dengan ubat-ubatan yang anda gunakan, seperti ubat yang biasa digunakan seperti antihistamin dan dekongestan boleh memburukkan gejala dan tanda-tanda. Kajian mencadangkan bahawa diet tinggi dalam daging atau produk tenusu dapat meningkatkan risiko bengkak prostat sehingga meningkatkan pengambilan buah, sayuran, dan lemak sihat mungkin membantu.

Apakah ubat-ubatan dan prosedur pembedahan yang merawat BPH?

Terdapat beberapa cara untuk merawat BPH, dan rawatan mungkin berbeza dengan faktor-faktor yang berbeza. Penyekat alpha-blocker dan PDE-5 biasanya merawat faktor-faktor dinamik yang dikaitkan dengan BPH, manakala inhibitor 5-alpha reducer dan intervensi pembedahan merawat faktor-faktor statik, dan antikolinergik dan beta agonis beta-adrenoseptor merawat faktor-faktor pampasan.

Golongan lelaki perlu menimbang dengan teliti risiko dan faedah setiap pilihan ini. Walaupun campur tangan pembedahan cenderung menghasilkan kesan yang paling penting pada gejala, ia dikaitkan dengan risiko yang lebih besar dan biasanya dikhaskan untuk individu yang gagal terapi perubatan, sama ada dengan kekurangan peningkatan gejala yang mencukupi atau kesan sampingan ubat.

Rawatan perubatan BPH biasanya dikhaskan untuk lelaki yang mempunyai AUA-SI yang tinggi (gejala mengganggu):

 • Pengendali alfa merawat bahagian BPH yang dinamik dengan melegakan otot licin prostat dan leher kandung kemih, yang membantu melegakan halangan kencing yang disebabkan oleh prostat yang diperbesar di BPH. Beberapa penyekat alpha merawat BPH, beberapa yang lebih selektif untuk prostat dan otot lancar leher pundi kencing. Kesan sampingan ubat-ubatan boleh termasuk sakit kepala, kelesuan, masalah ejakulasi, penurunan jumlah air mani, atau keterpurukan. Penyekat alpha yang biasa digunakan dalam BPH termasuk tamsulosin ( Flomax ), alfuzosin ( Uroxatral ), silodosin (Rapaflo), dan ubat-ubatan yang lebih lama seperti terazosin ( Hytrin ) atau doxazosin ( Cardura ). Silodosin adalah penghalang alpha yang lebih selektif, yang khusus untuk saluran kencing yang lebih rendah. Ia mempunyai keberkesanan yang sama seperti penyekat alpha yang lain tetapi mungkin mempunyai risiko kesan sampingan seksual yang lebih tinggi. Naftopidil adalah penghalang alpha yang seperti tamsulosin. Ia diluluskan di beberapa negara di seluruh dunia tetapi tidak ada di Amerika Syarikat sekarang
 • Ubat-ubatan ini biasanya membawa kepada peningkatan dalam gejala dalam masa beberapa minggu dan tidak memberi kesan pada saiz prostat dan tidak menghasilkan sebarang perubahan kekal.
 • Perencat jenis fosfodiesterase 5 (perencat PDE5) merawat bahagian dinamik BPH dengan mengurangkan nada otot licin dalam pundi kencing, prostat, dan uretra. Mereka kelihatan kurang berkesan untuk meningkatkan kadar aliran air kencing yang lebih tinggi daripada alpha-blockers. Inhibitor PDE5 telah digunakan dengan berhati-hati dalam kombinasi dengan terapi alfa-blocker. Tadalafil ( Cialis ) adalah satu-satunya perencat PDE5 yang diluluskan oleh FDA untuk rawatan BPH. Inhibitor PDE5 lebih biasa digunakan untuk disfungsi erektil. Kesan sampingan perencat PDE5 termasuk pembilasan muka, sakit kepala, sakit perut, kesesakan hidung, pening, dan sakit belakang.
 • Inhibitor 5-alpha reductase merawat komponen statik BPH dengan menyekat penukaran testosteron hormon lelaki ke dalam bentuk aktifnya dalam prostat (DHT). Bengkak prostat di BPH secara langsung bergantung kepada DHT, jadi ubat – ubatan ini membawa kepada pengurangan kira-kira 25% dalam saiz prostat selama 6 hingga 12 bulan. Atas sebab ini, peningkatan gejala kencing yang paling biasa mengambil masa yang lama untuk berlaku. Contoh perencat 5-alpha reductase termasuk ubat finasteride ( Proscar ) dan dutasteride ( Avodart ). Kesan sampingan finasteride mungkin termasuk minat menurun dalam hubungan seks, masalah mendapat pendirian, dan masalah dengan ejakulasi. Pengurangan DHT adalah punca penurunan kesakitan libido dan ereksi, tetapi gejala-gejala ini kelihatan berkurangan dari masa ke masa pada ubat.
 • Terapi gabungan dengan alpha blocker dan inhibitor reductase 5-alpha telah ditunjukkan untuk menghasilkan peningkatan yang lebih baik dalam gejala saluran kencing yang lebih rendah berbanding dengan monoterapi serta mengurangkan risiko retensi kencing atau keperluan untuk pembedahan yang berkaitan dengan BPH, tetapi terdapat peningkatan risiko daripada kejadian buruk seperti disfungsi seksual ( disfungsi erektil, menurunkan libido, dan disfungsi ejakulasi).
 • Anticholinergic dan beta 3 adrenoceptor agonis merawat faktor pampasan . Kedua-dua agen antikolinergik dan agonis adrenoceptor beta 3 adalah FDA yang diluluskan untuk rawatan pundi kencing yang terlalu aktif ( OAB ) dengan simptom kekerapan dan mendesak dengan atau tanpa inkontinensia segera. Lelaki dengan BPH mungkin mengalami perubahan dalam pundi kencing yang mengakibatkan gejala OAB. Ubat-ubat ini tidak digunakan semata-mata untuk merawat lelaki dengan BPH dan LUT, sebaliknya ia boleh digunakan untuk lelaki pada terapi alfa-blocker dengan peningkatan dalam gejala-gejala menghalang mereka (menurunkan aliran air kencing, menimbulkan kekosongan, pengosongan tidak lengkap) simptom yang berkaitan (frekuensi dan keperluan segera).
 • Adalah penting bahawa seseorang dipantau dalam terapi kombinasi untuk memastikan pengosongan pundi kencing yang mencukupi. Ejen antikolinergik menurunkan kekurangan otot pundi kencing. Beberapa antikolinergik boleh didapati, berbeza dengan cara pentadbiran, tempoh tindakan dan pertalian reseptor muscarinic dan kesan sampingan. Ejen tersebut termasuk oxybutynin (Ditropan, Ditropan XL, Oxytrol, Gelnique ), tolterodine ( Detrol, Detrol LA ), trospium chloride ( Sanctura, Sanctura XR), darifenacin (Enablex), fesoterodine (Toviaz), dan solifenacin (Vesicare). Kesan sampingan agen antikolinergik termasuk mulut kering, pembilasan muka, sembelit, penglihatan kabur, pengekalan kencing, dan masalah kognitif. Beta 3 agonis adrenoseptor berfungsi untuk melegakan otot pundi kencing. Pada masa ini, hanya terdapat satu agonis adrenoceptor beta-3 yang diluluskan oleh FDA, mirabegron ( Myrbetriq ). Agonis beta 3 adrenoceptor mempunyai keberkesanan yang setanding dengan agen antikolinergik. Kesan sampingan agonis beta 3-adrenoceptor termasuk peningkatan tekanan darah, pengekalan kencing, sakit sinus, mulut kering, dan sembelit.

Pembedahan atau prosedur perubatan juga boleh digunakan untuk mengubati BPH, yang paling biasa pada lelaki yang tidak berkesan dengan memuaskan kepada ubat-ubatan atau pesakit yang mempunyai masalah yang lebih teruk, seperti ketidakupayaan lengkap untuk membuang air kecil, masalah buah pinggang akibat BPH, jangkitan saluran kencing berulang , batu karang yang berulang, atau hematuria kasar ( air kencing berdarah ).

 • Doktor telah menggunakan reseksi transurethral prostat (TURP) untuk tempoh yang paling lama dan menganggapnya adalah prosedur piawai emas. Setelah memberikan anestesia pesakit, doktor memasukkan alat khas (resektoskopi) ke dalam uretra melalui zakar. Resektoskop adalah serupa dengan cystoscope tetapi mempunyai instrumen kecil yang disambungkan kepada arus elektrik, yang membolehkan urologist menghidupkan (memotong) tisu prostat yang membonjol ke dalam uretra di bawah visualisasi langsung. Risiko TURP termasuk hematuria ( darah di dalam air kencing ), kecederaan ke pundi kencing, keabnormalan elektrolit, kencing yang menyakitkan atau sukar, ejakulasi retrograde (ejakulasi bergerak ke belakang ke pundi kencing), dan jarang disfungsi ereksi dan inkontinensia kencing.
 • Rawatan transurethral prostat. Doktor melakukan prosedur ini menggunakan resectoscope, tetapi bukannya mengeluarkan tisu prostat, insisi yang mendalam dibuat ke dalam prostat. Prosedur ini mempunyai sedikit kesan sampingan daripada TURP, namun hanya berguna untuk kelenjar prostat kecil.
 • Prosedur laser: Sejumlah prosedur laser yang berlainan disediakan untuk merawat BPH. Ini termasuk pengewapan transurethral prostat (TUVP), foto pengewapan selektif prostat (PVP), dan laser enzgulasi prostat oleh laser holmium (HOLEP) atau thulium (THuLEP). Prosedur laser mempunyai risiko kurang pendarahan, bagaimanapun, memerlukan peralatan dan kemahiran tertentu. HOLEP, PVP, dan THULEP adalah prosedur yang perlu dipertimbangkan pada lelaki yang berisiko tinggi pendarahan seperti mereka yang mengambil penipisan darah (anticoagulants ).
 • Terapi gelombang Transurethral (TUMT): Para profesional perubatan umumnya melakukan prosedur ini di pejabat, dan ia melibatkan penggunaan tenaga gelombang mikro yang dihantar ke prostat untuk membunuh beberapa sel yang akhirnya menyebabkan pengecutan prostat. TUMT dikaitkan dengan keperluan yang lebih tinggi untuk pengambilan daripada TURP.
 • Prostate urethral lift (PUL) adalah prosedur invasif yang minimum di mana empat hingga lima jahitan diletakkan untuk menahan tisu prostat pada kedua-dua belah uretra. Prosedur ini dilakukan dengan membimbing alat ke dalam uretra melalui hujung zakar. Peranti ini menggerakkan tisu prostat dari uretra dan menggunakan jarum untuk jahitan untuk memegang kembali tisu prostat. Seorang profesional perubatan atau doktor sering melakukan cystoscopy untuk memastikan bahawa prostat tidak terlalu besar dan tidak ada “lobus tengah”, bengkak prostat di tengah uretra. Peningkatan kadar aliran air kencing dan LUT kurang daripada dengan TURP, bagaimanapun, ia tidak dikaitkan dengan kesan sampingan seksual TURP.
 • Terapi haba wap air boleh digunakan jika prostat tidak terlalu besar. Ia tidak berkhasiat sebagai TURP dan dikaitkan dengan peningkatan kadar pengambilan berbanding TURP.
 • Aquablation adalah prosedur baru yang lebih terhad dengan saiz prostat, dan pada masa ini terdapat keputusan jangka panjang yang terhad mengenai keberkesanan dan kadar penipuannya. Ujian klinikal selanjutnya diperlukan untuk menentukan peranannya dalam pengurusan BPH.
 • Prostektektomi mudah adalah prosedur yang lebih invasif yang biasanya digunakan untuk lelaki dengan kelenjar prostat yang sangat besar. Ia boleh dilakukan melalui hirisan pada abdomen bawah, laparoskopi atau bantuan robot. Oleh kerana sifatnya yang lebih invasif, prostatektomi mudah mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi daripada rawatan minima invasif dan mengambil masa yang lama untuk pulih. Prostektektomi mudah tidak membuang seluruh prostat dan bukan prosedur yang dilakukan untuk kanser prostat dan dengan itu berbeza dengan prostatektomi radikal, prosedur berkaitan kanser.

Adakah terdapat masalah prostat bukan kanser yang lain?

Ya, selain dari BPH, terdapat sejumlah masalah prostat yang juga tidak ada hubungannya dengan kanser prostat. Antara gangguan prostat ini adalah prostatitis akut dan prostatitis kronik dan, jarang, prostat infarct (kawasan tempatan tisu prostat mati akibat bekalan darah yang tidak mencukupi).

Prostatitis akut adalah jangkitan bakteria prostat. Ia boleh berlaku pada golongan lelaki tidak mengenal usia. Gejala termasuk demam, menggigil, dan sakit di belakang dan di antara kaki. Masalah ini juga boleh membuatnya sukar atau menyakitkan untuk buang air kencing. Doktor menetapkan ubat antibiotik untuk prostatitis akut dan mengesyorkan agar pesakit meminum lebih banyak cecair. Rawatan biasanya berjaya.

Prostatitis kronik adalah keradangan prostat yang cenderung untuk berulang dari masa ke masa. Ia biasanya tidak dikaitkan dengan jangkitan bakteria sebenar tetapi menyebabkan gejala kesakitan dan ketidakselesaan yang sama, tanpa demam atau menggigil. Prostatitis kronik sukar untuk dirawat, dan punca sebenar tidak difahami dengan baik. Antibiotik boleh digunakan dalam beberapa kes serta ubat-ubatan anti-radang seperti ibuprofen. Dalam banyak kes, gejala akan diselesaikan sendiri.

Infarksi prostat adalah kawasan tempatan tisu prostat yang mati akibat bekalan darah yang tidak mencukupi. Infarksi prostat tidak biasa dan boleh menyebabkan peningkatan mendadak dalam ujian PSA.

Adakah mungkin untuk mencegah masalah prostat?

Perlindungan terbaik terhadap masalah prostat adalah untuk mendapatkan pemeriksaan perubatan yang teratur termasuk ujian prostat yang berhati-hati. Berjumpa doktor dengan segera jika gejala berikut berlaku:

 • Kerap kencing
 • Kencing yang menyakitkan
 • Kencing berdarah
 • Kesukaran buang air kecil

Pemeriksaan yang kerap adalah penting walaupun bagi lelaki yang telah menjalani pembedahan untuk BPH. Pembedahan tidak melindungi kanser prostat kerana hanya sebahagian daripada prostat yang dikeluarkan. Dalam semua kes, lebih cepat seorang doktor mengetahui masalah, semakin baik kemungkinan rawatan akan berfungsi.

RUJUKAN:

“Garis Panduan Persatuan Urologi Amerika mengenai Pengurusan Pembedahan Hyperplasia Prostatic Benign.” <https://www.auanet.org/guidelines/benign-prostatic-hyperplasia- (bph) -guideline>.

Jiwrajka, M., et al. “Dadah untuk hipertrofi prostatic jinak.” Aust Prescr 41.5 Okt. 2018: 150-153.

KONGSI
Artikel sebelum iniKajian penggunaan kartun untuk memupuk kemahiran dan nilai naratif kanak-kanak
Artikel seterusnyalurasidone hydrochloride (Latuda)
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.