Fakta yang perlu anda ketahui tentang bengkak prostat (BPH)

Masalah bengkak prostat diantaranya adalah:

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

  • Kelenjar prostat adalah kelenjar di sekeliling leher pundi kencing (cecair pundi kencing) yang menghasilkan cecair yang menjadi sebahagian daripada air mani.
  • Hiperplasia prostatic benign, atau BPH, adalah pembesaran kelenjar prostat tanpa kanser.
  • Rawatan hiperplasia prostat biasanya dikhaskan untuk pesakit yang mengalami gejala yang mengganggu yang mempengaruhi kualiti hidup dan boleh menjejaskan fungsi seksual. Pendekatan perubatan dan pembedahan disediakan untuk merawat BPH. Rawatan pembedahan adalah disyorkan jika terdapat masalah buah pinggang yang berkaitan dengan BPH, pengekalan kencing yang gagal untuk memperbaiki, jangkitan saluran kencing berulang, batu kencing berulang, urin berdarah ( hematuria kasar), atau kegagalan untuk memperbaiki dengan terapi medis.
  • BPH sangat biasa dan boleh menyebabkan simptom saluran kencing yang mengganggu, termasuk kerap kencing untuk buang air kecil, bangun pada waktu malam untuk buang air kencing, kesukaran buang air kencing, dan menggelapkan air kencing pada akhir kencing.

Benign Prostatic Hyperplasia: Ujian PSA

Ujian PSA adalah ujian darah. Ujian PSA boleh digunakan untuk mencadangkan kehadiran kanser prostat, untuk memantau rawatannya, atau menilai kekerapannya.

Ujian PSA juga boleh tidak normal dengan pembesaran jinak (hiperplasia prostatic benign atau BPH), keradangan (prostatis), dan jangkitan kelenjar prostat.

Apakah kelenjar prostat?

Prostat adalah organ kecil sebesar saiz walnut. Ia terletak di bawah pundi kencing (di mana air kencing disimpan) dan mengelilingi uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing). Prostat membuat cecair yang membantu menyehatkan sperma sebagai sebahagian daripada air mani (cecair ejakulasi).

Masalah prostat adalah biasa pada lelaki berusia 50 tahun ke atas. Kebanyakannya boleh dirawat dengan jayanya tanpa merosakkan fungsi seksual.

Apakah yang dimaksudkan dengan hiperplasia prostatic benign (BPH)?

Hiperplasia prostatic benign (BPH) adalah pembesaran kelenjar prostat nonmalignant (noncancerous), kejadian biasa pada lelaki yang lebih tua. Ia juga dikenali sebagai hiperplasia prostat benih dan disingkat sebagai BPH dan bengkak prostatic benign (BPE). Ia juga dirujuk sebagai kelenjar prostat yang diperbesar. BPH mesti dibezakan dari kanser prostat. Kanser prostat boleh menyebabkan gejala seperti BPH tetapi lebih kerap dikaitkan dengan peningkatan PSA dan prostat yang tidak normal dalam pemeriksaan rektum atau pemeriksaan ultrasound.

Apa yang menyebabkan BPH? Pada usia berapa golongan lelaki mengalami masalah ini?

Pakar perubatan tidak mempunyai pemahaman yang baik dan mendalam tentang apa yang menyebabkan bengkak prostat.

BPH umumnya bermula pada 30-an lelaki, berkembang dengan perlahan, dan yang paling biasa hanya menyebabkan gejala selepas 50 tahun.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Betapa biasa keadaannya? Adakah terdapat sebarang faktor risiko?

BPH sangat biasa. Umur lanjutan adalah faktor risiko untuk bengkak prostat. BPH menjejaskan 40% -50% lelaki berusia 51-60 tahun, tetapi hanya 10% memerlukan campur tangan perubatan atau pembedahan.

Apa yang berlaku di BPH? Apakah tanda-tanda BPH?

Dalam hiperplasia prostatic benign, kelenjar prostat berkembang dalam saiz. Ia boleh memampatkan uretra, yang mana melalui pusat prostat. Ini boleh menghalang aliran air kencing dari pundi kencing melalui uretra ke luar. Gejala saluran kencing yang lebih rendah dari BPH boleh disebabkan oleh salah satu faktor:

  1. dinamik
  2. statik
  3. pampasan

Faktor dinamik berkaitan dengan nada otot yang mengelilingi prostat dan keluarnya pundi kencing sedangkan faktor statik berkaitan dengan pembesaran tisu prostat. Gejala dinamik dan statik adalah gejala yang berkaitan dengan prostat. Faktor pampasan adalah akibat dari perubahan yang terjadi dalam pundi kencing akibat pundi kencing yang bekerja lebih keras untuk mendorong air kencing melewati leher pundi kencing dan prostat.

Tanda-tanda dan simptom BPH termasuk simptom saluran kencing yang rendah (LUT) aliran air kencing yang lemah, kesukaran memulakan aliran air kencing (keraguan), meniup ke kencing, ketidakupayaan untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya, ketidakupayaan buang air kencing ( pengekalan kencing ), darah dalam air kencing (hematuria), kebocoran air kencing ( inkontinensia urin ), menurunkan aliran air kencing (aliran air kencing yang perlahan), dan selepas pembuangan air kencing.

BPH juga mungkin berkaitan dengan perkembangan batu pundi kencing, jangkitan saluran kencing berulang, dan sandaran air kencing di buah pinggang ( hydronephrosis ).

prostat lelaki

Gambar Prostat Lelaki – Hyperplasia Prostatic Benign (BPH)

Berita Kesihatan Lelaki Terkini

Adakah BPH sejenis kanser?

Tidak! BPH benar-benar kurang serius. Ia bukan pendahulunya (pelopor) untuk kanser prostat. Seorang lelaki boleh mempunyai barah BPH dan prostat.