KONGSI

Ejakulasi

Ejakulasi menyakitkan boleh merosakkan hubungan, melemahkan harga diri, dan mengubah kehidupan kesenangan menjadi sumber kekecewaan. Ia boleh menjadi pengalaman yang menakutkan, tetapi ia tidak akan menjadi malu. Bagi kebanyakan lelaki, ia kelihatan seperti kesakitan semasa atau selepas ejakulasi. Sesetengah lelaki berasa malu apabila ejakulasi menyakitkan, tetapi ia adalah gejala yang agak biasa. Ia juga boleh dirawat dan boleh menjadi gejala pertama masalah lain, seperti pembengkakan di prostat.

Pelbagai kajian mendapati bahawa antara 1-10 peratus lelaki mengalami gejala ini. Sebanyak 30-75 peratus lelaki dengan keadaan yang dikenali sebagai prostatitis mengalami kesakitan semasa ejakulasi.

Dalam artikel ini, kita memeriksa gejala dan punca ejakulasi yang menyakitkan, bersama dengan apa yang boleh dilakukan untuk merawatnya.

Gejala

Sakit boleh berlaku semasa atau selepas ejakulasi dan mungkin terletak di dalam zakar, pundi kencing, atau rektum.

Gejala-gejala ejakulasi yang menyakitkan berbeza dari individu ke individu lain. Mereka juga boleh berubah dari masa ke masa.

Sesetengah lelaki hanya mengalami gejala selepas bersetubuh dengan pasangan, tetapi tidak apabila mereka melancap.

Beberapa gejala yang paling ketara termasuklah:

 • sakit semasa atau selepas ejakulasi
 • sakit di dalam atau di sekitar zakar, pundi kencing, atau rektum
 • sakit yang bermula tidak lama sebelum atau selepas ejakulasi
 • sakit semasa kencing, terutamanya sebaik sahaja selepas ejakulasi

Kesakitan boleh berlangsung hanya beberapa minit, atau sehingga 24 jam selepas ejakulasi. Ia boleh ringan atau sangat sengit.

Punca

Pelbagai keadaan boleh menyebabkan ejakulasi yang menyakitkan.

Dalam kebanyakan lelaki, kesakitan semasa ejakulasi disebabkan oleh keadaan perubatan. Kadang-kala, doktor tidak dapat mencari sebab perubatan. Apabila ini berlaku, sesetengah lelaki mungkin memerlukan sokongan dalam bentuk psikoterapi untuk menguruskan keadaan mereka.

Gangguan prostat

Ejakulasi menyakitkan mungkin dikaitkan dengan masalah dengan prostat.

Kebanyakan kesusasteraan perubatan mengenai ejakulasi menyakitkan memberi tumpuan kepada masalah dengan prostat. Prostatitis adalah satu punca biasa.

Lelaki dengan prostatitis mempunyai bengkak dan keradangan prostat. Bengkak ini sering disebabkan oleh jangkitan prostat. Prostatitis juga boleh disebabkan oleh isu-isu lain, seperti kerosakan saraf atau jangkitan saluran kencing (UTI) yang merosakkan prostat.

Lelaki dengan diabetes lebih cenderung mengalami kerosakan saraf yang menyebabkan prostatitis.

Keadaan yang dipanggil hyperplasia benign prostatic (BPH), yang menyebabkan pembesaran prostat, juga boleh menjejaskan ejakulasi. Lelaki dengan BPH juga mungkin mengalami kencing yang menyakitkan atau sukar atau sering menggesa untuk membuang air kencing.

Masalah prostat lain, termasuk pembedahan pada kanser prostat dan prostat , juga boleh menyebabkan ejakulasi yang menyakitkan.

Ubat dari hospital

Sesetengah ubat boleh menyebabkan ejakulasi yang menyakitkan. Antidepressants boleh menyebabkan pelbagai masalah seksual, termasuk perubahan dalam libido, disfungsi erektil (ED), dan ejakulasi yang menyakitkan.

Hubungan dan masalah emosi

Kemurungan, kebimbangan, dan tekanan secara radikal boleh mengubah kehidupan seks seseorang. Begitu juga, masalah dalam hubungan boleh ditunjukkan sebagai gejala fizikal, termasuk ejakulasi yang menyakitkan.

Lelaki yang tidak mengalami kesakitan apabila mereka melancap mungkin mengalami ejakulasi yang menyakitkan kerana masalah emosi atau hubungan.

Masalah vesicle seminal

Vesikel mani adalah kelenjar di mana sperma bercampur dengan cairan lain untuk membuat air mani. Masalah dengan kelenjar ini, terutamanya pertumbuhan keras yang disebut calculi, boleh menyebabkan ejakulasi menyakitkan.

Prosedur pelvik

Prosedur pada alat kelamin atau di pelvis, termasuk radiasi pelvik, boleh merosakkan prostat dan bahagian badan lain yang memainkan peranan dalam ejakulasi. Kerosakan ini boleh menyebabkan ejakulasi menyakitkan.

Jangkitan seksual

Pelbagai jangkitan seksual (STI) boleh menyebabkan ejakulasi menyakitkan. Seorang lelaki mungkin menyedari sensasi terbakar ketika merangsang, kencing, atau keduanya. Chlamydia dan trichomoniasis adalah penyebab biasa.

Isu sistem saraf

Gangguan yang mempengaruhi sistem saraf, seperti diabetes, boleh merosakkan saraf yang berkaitan dengan orgasme dan ejakulasi.

Sesetengah kecederaan fizikal juga boleh merosakkan saraf. Lelaki dengan kecederaan saraf tunjang boleh mengalami pelbagai sensasi yang luar biasa semasa ejakulasi.

Ketoksikan merkuri

Beberapa laporan kes menghubungkan keracunan merkuri , sering disebabkan oleh ikan yang tercemar, dengan ejakulasi yang menyakitkan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan kekuatan pautan ini.

Sesetengah orang yang mengalami ejakulasi yang menyakitkan mungkin mengalami kencing yang menyakitkan. Apabila ini berlaku, penyebabnya mungkin salah satu daripada masalah tersebut:

 • prostatitis
 • BPH
 • trichomoniasis
 • klamidia

Banyak saraf dan tisu yang terlibat dalam kedua-dua ejakulasi dan kencing. Akibatnya, apa-apa keadaan, kecederaan, atau prosedur yang menjejaskan kawasan ini boleh mengakibatkan ejakulasi dan kencing yang menyakitkan.

Rawatan

Pemeriksaan mungkin termasuk soalan mengenai ubat, hubungan, dan kesihatan mental.

Rawatan untuk ejakulasi menyakitkan bergantung kepada penyebabnya.

Pemeriksaan hendaklah bermula dengan sejarah perubatan lengkap yang merangkumi persoalan tentang kesihatan mental dan hubungan lelaki. Doktor akan bertanya tentang ubat-ubatan yang digunakan pada masa ini dan pada masa lalu, serta sebarang sejarah STI semasa atau sebelumnya. Ujian Komprehensif untuk STI juga boleh membantu.

Ujian pelvis, termasuk ujian prostat, boleh menilai prostatitis, BPH, dan kecederaan. Doktor juga boleh melakukan kerja darah untuk menguji antigen spesifik prostat (PSA). Bahan ini cenderung meningkat pada lelaki dengan keadaan prostat tertentu, termasuk kanser prostat.

Dalam kebanyakan kes, merawat penyebab asas juga membetulkan gejala ejakulasi yang menyakitkan. Sesetengah pilihan rawatan mungkin termasuk:

 • antibiotik untuk merawat jangkitan prostat atau STI
 • menukar ubat jika puncanya adalah ubat
 • pembedahan untuk merawat kanser prostat dan masalah prostat lain
 • perubahan psikoterapi dan gaya hidup untuk menangani masalah hubungan dan emosi

Kerosakan saraf mungkin tidak dapat dipulihkan, tetapi seorang doktor mungkin masih mahu merawat penyebabnya. Melakukannya boleh mencegah kerosakan saraf daripada menjadi lebih teruk.

Apabila rawatan gagal, atau doktor tidak dapat mengetahui punca itu, seorang lelaki boleh mencuba beberapa strategi alternatif yang boleh mengurangkan kesakitan. Beberapa pilihan termasuk:

 • terapi seks
 • latihan lantai panggul untuk menguatkan otot-otot yang terlibat dalam ejakulasi
 • ubat sakit
 • ubat-ubatan otot-relaxant
 • ubat anticonvulsant

Komplikasi

Ejakulasi menyakitkan tidak berbahaya, tetapi ia boleh melemahkan kualiti hidup seseorang. Lelaki yang mengalami ejakulasi menyakitkan juga boleh melaporkan:

 • kehilangan minat seks
 • malu
 • isu hubungan
 • isu harga diri
 • kebimbangan kesuburan

Walaupun ejakulasi menyakitkan itu sendiri tidak berbahaya, beberapa keadaan yang menyebabkannya. Kualiti hidup yang lebih rendah juga perlu diambil serius dan mendapat rawatan perubatan.

Lelaki yang mengalami ejakulasi yang menyakitkan perlu berjumpa doktor yang pakar dalam kesihatan genitourinary atau disfungsi ejakulasi.

Rawatan awal dapat menghalang keadaan menjadi yang semakin buruk. Dalam banyak kes, punca itu mudah dirawat dan boleh diterbalikkan.

Kesimpulan

Sesetengah lelaki merasa malu tentang ejakulasi yang menyakitkan, atau tidak membiasakan gejala dengan doktor mereka. Orang lain mengundurkan diri untuk hidup dengan kehidupan seks yang kurang memuaskan. Lelaki tidak perlu melakukan ini.

Kesakitan ejakulasi adalah masalah perubatan nyata yang memerlukan rawatan segera.

Beberapa perbincangan dengan doktor mungkin diperlukan untuk memperbaiki kehidupan seks pesakit dan mengurangkan kesakitannya. Tidak ada manfaat untuk menderita dalam diam, terutamanya kerana ejakulasi yang tidak dirawat sering menjadi lebih teruk.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai kanser payudara dan sakit belakang
Artikel seterusnyaApa yang menyebabkan kesakitan vulvar?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.