Minyak Pati

Penyelidikan baru mencadangkan bahawa bahan kimia yang terkandung dalam minyak pati penting seperti minyak lavender dan minyak pokok teh boleh mengganggu fungsi normal hormon, yang membawa kepada keadaan yang dipanggil ginekomastia lelaki dalam lelaki pra sekolah.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Minyak pati lavender yang tidak berbahaya boleh menimbulkan risiko kesihatan kepada anak muda, mencadangkan penyelidikan baru.

Ginekomastia lelaki adalah keadaan di mana anak lelaki mengalami payudara yang ketara akibat daripada tahap estrogen yang luar biasa tinggi, hormon seks wanita.

Penyelidikan sebelum ini mengaitkan keadaan itu kepada minyak penting seperti lavender dan minyak pokok teh.

Minyak sedemikian digunakan secara kerap dalam kebersihan diri dan produk kosmetik, serta pencuci pakaian dan lilin dan peralatan aromaterapi.

Yang lebih tua kajian tahun 2007 mendapati bahawa gynecomastia bertepatan dengan penggunaan produk berasaskan minyak pati, dan simptom masalah kesihatan yang hilang apabila produk-produk ini tidak lagi digunakan.

Bukan itu sahaja, namun kajian yang sama kemudiannya menyiasat garisan sel manusia dan juga mendapati minyak lavender dan minyak teh mempunyai kesan estrogen dan anti-androgenik.

Satu kajian baru – yang dibentangkan di ENDO 2018 , mesyuarat tahunan Persatuan Endokrin, yang diadakan di Chicago, IL – kini menguatkan hubungan antara minyak dan gynecomastia ini.

Penyelidik yang diketuai oleh J. Tyler Ramsey – Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar – menguji impak lapan komponen yang biasa ditemui di pokok teh dan minyak lavender pada sel-sel kanser manusia untuk mengkaji kesannya terhadap aktiviti hormon.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Hasilnya menunjukkan bahawa bahan kimia adalah pengganggu endokrin – iaitu, bahan yang mengganggu aktiviti normal hormon dalam tubuh.

Pada masa lalu, penyelidik telah mendedahkan pelbagai jenis bahan endokrin yang mengganggu produk biasa seperti ubat gigi, pelindung matahari, dan bibir bibir, yang mendorong para penggerak untuk menggesa larangan rasmi terhadap produk ini.

Lavender, minyak pokok teh sebagai pengganggu endokrin

Minyak pati mengandungi beratus-ratus bahan kimia. Untuk kajian baru, bagaimanapun, Ramsey dan pasukan memilih dan menganalisis:

  • eucalyptol
  • 4-terpineol
  • dipentene / limonene
  • alpha-terpineol
  • linalil asetat
  • linalool
  • alpha-terpinene
  • gamma-terpinene

Keempat komponen pertama adalah biasa dengan kedua-dua minyak pokok minyak dan minyak lavender. Penyelidikan mendedahkan bahawa semua bahan kimia yang diuji mempunyai aktiviti endokrin yang mengganggu setakat tertentu.

Walaupun sesetengah sebatian tidak mempunyai aktiviti estrogenik atau penghambatan testosteron, perubahan yang disebabkan oleh minyak penting muncul bersamaan dengan mereka yang hadir di ginekomastia.

“Minyak minyak lavender dan minyak teh,” jelas Ramsey, “menimbulkan kebimbangan terhadap potensi kesihatan alam sekitar dan harus diselidiki lebih lanjut,” terutama sekali kerana banyak bahan kimia yang mereka uji dapat ditemukan di 65 minyak penting lain yang saat ini dipasarkan sebagai selamat.

Orang ramai kini perlu diberitahu tentang risiko yang mungkin menggunakan minyak penting, mendesak penulis kajian, menyarankan agar Pentadbiran Makanan dan Ubat Hospital (FDA) mungkin ingin mengatur produk-produk ini pada masa akan datang.

Masyarakat kita menganggap minyak penting sebagai selamat […] Walau bagaimanapun, mereka mempunyai sejumlah besar bahan kimia dan harus digunakan dengan berhati-hati kerana beberapa bahan kimia ini adalah gangguan pengganggu endokrin.”

J. Tyler Ramsey