Kanser zakar

Penyakit Peyronie menyebabkan zakar membina keluk yang ketara. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa jumlah risiko kanser pada lelaki ini mungkin meningkat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Peyronie boleh meningkatkan risiko kanser zakar secara keseluruhan.

Penyakit Peyronie adalah gangguan pada tisu penghubung di dalam zakar. Juga dikenali sebagai fibrosis zakar, ia menyebabkan plak berserabut tumbuh di dalam tisu lembut. Tisu parut boleh menyebabkan ereksi yang menyakitkan dan disfungsi erektil. Ia juga memendek dan melengkungkan zakar.

Adalah sukar untuk mengetahui berapa banyak pesakit yang terjejas oleh Peyronie, tetapi anggarannya adalah dari 1-23 peratus lelaki berusia 40-70 tahun.

Plak-plak yang terbentuk sebagai sebahagian daripada Peyronie tidak menular atau kanser, dan punca sebenar masih tidak difahami. Sesetengah kes seolah-olah dikaitkan dengan kecederaan pada zakar atau satu siri kecederaan dari masa ke masa, tetapi ini tidak selalu berlaku. Mungkin juga terdapat komponen autoimun untuk Peyronie.

 Peyronie, gen, dan kanser

Keadaan ini telah ditunjukkan dalam keluarga dan, baru-baru ini, genetik yang terlibat dalam Peyronies telah mendapat perhatian yang semakin meningkat. Menariknya, beberapa gen yang mempunyai hubungan dengan penyakit Peyronie juga kelihatan terlibat dalam beberapa jenis kanser manusia.

Sebagai contoh, WNT2, gen pengekodan protein, kelihatan dikaitkan dengan Peyronie dan juga dalam perkembangan beberapa jenis kanser.

Di belakang penemuan baru-baru ini, penyelidik dari Baylor College di Houston, TX, memutuskan untuk melihat sama ada penyakit Peyronie dikaitkan dengan kenaikan risiko kanser yang boleh diukur.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Dr Alexander Pastuszak adalah penyelidik utama; penemuan mereka telah diterbitkan baru-baru ini dalam kesuburan dan Sterilitas jurnal dan dibentangkan pada mesyuarat tahunan Persatuan Perubatan Amerika bagi Amerika pada 31 Oktober.

Data diambil dari pangkalan data tuntutan Truven Health MarketScan dari 2007-2014. Pangkalan data ini membawa maklumat mengenai tuntutan insurans kesihatan yang dibuat melalui majikan. Kejadian kanser pada orang dengan penyakit Peyronie dibandingkan dengan mereka tanpa keadaan dan lelaki dengan disfungsi erektil, yang digunakan sebagai kawalan sekunder.

Secara keseluruhan, terdapat 48,423 lelaki dengan Peyronie, 1,177,428 dengan disfungsi ereksi, dan 484,230 kawalan, dengan usia purata 49.8 tahun. Laki-laki diperhatikan untuk purata 4 tahun, kira-kira 7 juta tahun berikutnya.

 Risiko kanser meningkat

Apabila dibandingkan dengan lelaki dengan disfungsi erektil, individu dengan Peyronie mempunyai risiko 10 peratus peningkatan semua kanser.

Apabila ini telah rosak, lelaki yang mempunyai Peyronie mempunyai risiko 43 peratus lebih besar daripada kanser perut, peningkatan risiko melanoma sebanyak 19 peratus, dan 39 peratus peningkatan risiko kanser testis.

Penulis membuat kesimpulan:

Lelaki dengan PD [penyakit Peyronie] mempunyai risiko peningkatan kanser, menunjukkan kemungkinan etiologi umum antara PD dan perkembangan kanser, yang menyokong penemuan genetik baru-baru ini.”

Untuk meneruskan penemuan ini, pasukan yang sama menyiasat genom bapa dan anak lelaki dengan Peyronie.

Pada taklimat akhbar, Dr. Pastuszak menjelaskan apa yang mereka ketahui: “Kami mendapati bahawa bapa dan anak ini mempunyai satu set gen yang menimbulkan keraguan kepada kedua-dua kanser genitourinary atau urologi, dan kanser testis berada dalam kumpulan itu, dan juga kanser perut. ”

Oleh kerana mereka menyebarkan lebih mendalam ke dalam DNA mereka, mereka melihat kenaikan sama ada “penindasan gen penindas tumor atau pengawalan onkogen.”

Kerana ini adalah kali pertama bahawa sambungan sedemikian telah ditarik, lebih banyak kerja perlu dilakukan untuk menegaskan penemuan. Para penyelidik menyeru lebih banyak kajian melihat potensi laluan yang membolehkan Peyronie mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanser.

Walaupun corak interaksi yang tepat antara Peyronie dan kanser belum diketahui, para penulis menyarankan tahap baru dari doktor di hospital yang merawat lelaki dengan Peyronie, dengan mengatakan, “tambahan tindak lanjut lelaki dengan PD setelah diagnosis dan rawatan PD mungkin dibenarkan. ”

Dr. Pastuszak berkata tentang keadaan Peyronie dan yang berkaitan, “Walaupun mereka penting dalam kitaran hidup seksual dan reproduktif pesakit-pesakit ini, menghubungkan mereka dengan gangguan lain menunjukkan bahawa lelaki ini harus dipantau untuk perkembangan gangguan ini tidak seimbang berbanding dengan sisa penduduk. Tiada siapa yang membuat persatuan ini sebelum ini. “