11. Lentil dan denyutan lain

Lentil adalah makanan utama dari banyak diet di seluruh dunia, kerana ia adalah sumber protein dan serat vegetarian yang sangat baik.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pada tahun 2014, para penyelidik yang mengkaji kesan diet yang kaya denyutan pada tikus dilaporkan menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Sebanyak 30 peratus daripada diet tikus terdiri daripada kacang-kacangan, termasuk kacang, kacang, kacang, dan kacang.

Lentil sangat serba boleh. Ramai orang menggunakannya sebagai alternatif vegetarian untuk daging lembu cincang atau menambah pukal kepada salad, stews, dan sup.

12. yogurt semula jadi

Persatuan Jantung Amerika telah melaporkan bahawa yogurt boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi pada wanita.

Para penyelidik mendapati bahawa wanita pertengahan umur yang menggunakan lima atau lebih hidangan yogurt setiap minggu selama 18-30 tahun menunjukkan penurunan sebanyak 20 peratus dalam risiko hipertensi apabila dibandingkan dengan wanita berusia sama yang jarang makan yogurt.

Lelaki dalam kajian itu tidak kelihatan mempunyai manfaat yang sama, tetapi pengambilan yogurt mereka cenderung lebih rendah.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa Majlis Tenusu Negara di AS membiayai penyelidikan ini.

Ygurts tanpa gula, seperti yogurt semula jadi atau Yunani, cenderung mempunyai lebih banyak faedah. Nikmati mereka dengan buah, kacang, atau benih untuk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat.

13. Delima

Minum 1 cawan jus delima setiap hari selama 28 hari dapat menurunkan tekanan darah tinggi dalam jangka pendek, menurut penemuan kajian dari tahun 2012. Para penyelidik menyatakan kesan ini terhadap kandungan antioksidan buah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Walaupun delima boleh dinikmati secara keseluruhan, sesetengah orang lebih suka jus. Apabila membeli jus delima pra-bungkus, pastikan untuk memastikan tiada gula tambah.

14. Cinnamon

Kayu manis juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah, sekurang-kurangnya dalam jangka masa pendek.

Analisis tiga kajian menunjukkan bahawa kayu manis menurunkan tekanan darah sistolik jangka pendek sebanyak 5.39 mm Hg dan tekanan darah diastolik sebanyak 2.6 mm Hg. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan.

Masukkan kayu manis kepada diet dengan memercikkannya ke atas oat atau buah segar, sebagai alternatif kepada gula.

15. Pistachios

Mengambil kacang pistachio dapat mengurangkan risiko hipertensi seseorang.

Pistachios adalah kacang yang sihat yang boleh mengurangkan tekanan darah tinggi.

Satu kajian melaporkan bahawa termasuk kacang pistachio dalam diet sederhana-lemak boleh mengurangkan tekanan darah semasa tekanan. Ini mungkin kerana kompaun dalam kacang mengurangkan kesesakan saluran darah.

Penting untuk diperhatikan bahawa Suruhanjaya Pistachio California Fresno dan American Pistachio Growers membiayai kajian kecil ini.

Kajian-kajian lain mendapati bahawa kacang-kacangan lain, seperti badam, mempunyai kesan yang sama.

Snek pada pistachios biasa, melemparkannya ke dalam salad, atau campurkan mereka ke pestos. Kacang yang tidak sihat lebih sihat.

Makanan untuk dielakkan

Walaupun sesetengah makanan boleh melegakan hipertensi, yang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang besar.

Orang boleh mencegah atau mengurangkan tekanan darah tinggi dengan mengelakkan perkara berikut:

Garam

Natrium boleh meningkatkan tekanan darah dengan ketara. Mengikut penemuan kajian dari tahun 2013, menurunkan pengambilan garam sebanyak 4.4 gram sehari secara substansial mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik.

Kafein

Kafein dalam kopi, teh, kola, dan minuman tenaga boleh menyebabkan pancang jangka pendek dalam tekanan darah.

Kajian semula lima ujian mendapati bahawa minum sehingga 2 cawan kopi yang kuat boleh meningkatkan tekanan darah sistolik dan diastolik selama 3 jam selepas penggunaan.

Penemuan ini tidak menunjukkan bahawa kopi meningkatkan tekanan darah atau risiko penyakit kardiovaskular dalam jangka panjang.

Alkohol

Mengambil jumlah wain merah yang sederhana mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan, tetapi jumlah alkohol yang lebih besar boleh menyebabkan peningkatan dramatik dalam tekanan darah.

Penggunaan alkohol yang berlebihan juga meningkatkan risiko kegagalan jantung, strok, kanser, dan obesiti.

Kesimpulan

Diet dan gaya hidup yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko hipertensi.

Makanan yang boleh menurunkan tekanan darah termasuklah buah-buahan, sayur-sayuran, oat, kacang, kacang, herba, dan rempah.

Menggabungkan ini menjadi diet seimbang dan melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang mencukupi untuk merawat hipertensi dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.