KONGSI
anggur

Anggur berasal dari tanaman berbuah yang disebut Vitis vinifera. Ia adalah buah beri bulat yang terkenal dengan warna-warni-mulai dari kuning hingga hijau hingga ungu hingga biru. Seberapa sihat anggur? dan apakah faedah kesihatan mereka?

Anggur telah diusahakan selama ribuan tahun dan ditanam di seluruh dunia. Terdapat lebih daripada 15 jenis anggur: concord, pinot noir, sweet jubilee, riesling, dan crimson seedless, untuk beberapa nama.

Seberapa sihat anggur?

Nutrien padat

Anggur kira-kira 81% air, 18% karbohidrat, 1% protein, dan lemak sangat sedikit. Satu cawan anggur boleh berkisar antara 70-104 kalori, dan mereka mempunyai profil nutrien yang dibungkus. Anggur sarat dengan dos vitamin C yang tinggi – antioksidan yang kuat. Mereka mengandungi vitamin K, yang penting untuk kesihatan tulang dan pembekuan darah yang tepat. Secawan anggur boleh memberikan sehingga 25% daripada pengambilan vitamin K yang diperlukan setiap hari.

Anggur adalah sumber kalium yang baik yang diperlukan untuk fungsi otot, ginjal, jantung, dan sistem saraf. Anggur juga mengandungi serat. Serat dapat membantu menurunkan kolesterol, kadar gula dalam darah, dan juga membantu ketidakteraturan usus. Menariknya, varieti anggur Concord khususnya, terbukti mengandungi profil antioksidan yang paling pelbagai.

Antioksidan yang tinggi

Antioksidan adalah alasan besar bagaimana anggur sihat. Antioksidan membantu melambatkan atau menghentikan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas (molekul yang tidak stabil secara kimia) di dalam badan. Radikal bebas menyebabkan tekanan oksidatif, yang merosakkan sel, tisu, dan organ. Ini kemudian boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti barah, penyakit jantung, dan keadaan keradangan.

Anggur mengandungi antioksidan yang disebut flavonoid. Ini membantu kesihatan keseluruhan sistem imun, pengembangan tisu, dan penyembuhan luka. Anggur gelap dikenali kerana mempunyai kandungan antioksidan tertinggi.

Melawan penyakit

Anggur sangat bermanfaat dalam memerangi penyakit. Sindrom metabolik adalah pelbagai keadaan perubatan yang merangkumi tekanan darah tinggi, gula darah tinggi, trigliserida tinggi, dan kolesterol “baik” rendah. Ia meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan strok. Sebatian polifenol dalam anggur dapat membantu mencegah sindrom metabolik dengan meningkatkan aliran darah, kolesterol, dan kadar gula.

Kandungan antioksidan anggur juga dapat membantu mencegah penyakit kronik. Banyak kajian menunjukkan bahawa buah dapat menurunkan risiko terkena diabetes secara signifikan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh indeks glisemik rendah (GI). GI adalah ukuran seberapa banyak makanan tertentu dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Anggur biasanya mempunyai GI 59, yang berada di sisi rendah.

Sebatian lain yang terdapat dalam anggur juga mempunyai sifat pelindung terhadap virus, bakteria, dan jangkitan yis.

Sumber nutrien anggur

Anggur boleh dimakan secara utuh atau dijus menjadi minuman. Organisasi Makanan dan Pertanian menganggarkan bahawa 70% anggur di seluruh dunia digunakan untuk pengeluaran wain. Dua puluh tujuh peratus ditanam untuk penjualan buah segar dan 2% untuk buah kering. Kita dapat memperoleh pelbagai nutrien dalam anggur dalam bentuk minuman atau makanan.

Minuman

Penciptaan anggur adalah proses lima langkah yang bermula dengan menuai anggur. Buah-buahan kemudian dihancurkan dan ditekan untuk mengeluarkan jusnya. Fermentasi secara semula jadi berlaku 6-12 jam kemudian untuk membuat alkohol. Langkah ini boleh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa bulan. Menjelaskan wain, pembotolan, dan penuaan adalah langkah terakhir.

Manfaat kesihatan dari anggur merah berasal dari anggur. Profil antioksidan yang kaya dapat membantu kesihatan jantung dan ketajaman ingatan. Resveratrol, yang terdapat dalam anggur dan anggur, bertindak sebagai antioksidan untuk mengatur gula darah dan berat badan. Penyelidikan sebelumnya juga menunjukkan bahawa ia dapat melindungi dari penyakit Alzheimer dan berpotensi bertindak sebagai agen anti-barah.

Jus anggur boleh dibuat dengan menghancurkan dan mengisar anggur untuk mengeluarkan cecair. Jus menyimpan semua manfaat kesihatan anggur, seperti antioksidan, vitamin, dan mineral. Ekstrak biji anggur berasal dari biji anggur. Benih ditekan untuk mengekstrak minyak dan kemudian dikeringkan. Ia mempunyai kandungan antioksidan sekitar 10 hingga 20 kali ganda seperti buah dan sayur-sayuran lain. Minyak biji anggur, seperti namanya, berasal dari pengambilan minyak dari biji anggur. Anggur juga boleh digunakan untuk pengeluaran banyak cuka yang lazat.

Biji anggur dapat melindungi dari penuaan dini dan penyakit. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kekuatan antioksidan biji anggur adalah 20 kali lebih banyak daripada vitamin E dan 50 lebih banyak daripada vitamin C. Antioksidan ini juga mempunyai kemampuan untuk mengikat kolagen yang diperlukan untuk sel yang sihat dan kulit muda.

Makanan

Manfaat kesihatan dapat diperoleh dengan memakan buah anggur segar atau bentuk buah yang berbeza. Jem anggur boleh dibuat dengan merebus anggur ke bubur dan menambahkan gula. Jem adalah sumber nutrien yang baik apabila dimakan dalam ukuran hidangan yang disyorkan. Jem yang dibuat dari hidangan buah chunky mengekalkan banyak manfaat kesihatan: mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Kismis adalah anggur kering atau bakar. Ia bebas lemak dan kolesterol, tinggi serat, dan sumber antioksidan yang hebat. Kerana jumlah airnya kurang, ia sebenarnya mempunyai lebih banyak antioksidan daripada anggur segar. Ia dapat membantu melawan anemia, meningkatkan tulang yang kuat, dan membantu melegakan gejala usus yang tidak teratur.

Rujukan:

Barbalho, SM, Bueno Ottoboni, AMM, Fiorini, AMR, Guiguer, É. L., Nicolau, CCT,

Goulart, RA, & Flato, UAP (2020). Jus anggur atau wain: yang manakah pilihan terbaik? Kritikal

Ulasan dalam Sains Makanan dan Pemakanan , 60 (22), 3876–3889.

https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1710692

Carian Google | Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu . (nd). Makanan dan

Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. http://www.fao.org/home/search/en/?q=grapes

Nassiri-Asl, M., & Hosseinzadeh, H. (2016). Kajian Kesan Farmakologi Vitis

Vinifera (Anggur) dan Komponen Bioaktifnya: Kemas kini. Penyelidikan Phytotherapy , 30 (9), 1392

1403. https://doi.org/10.1002/ptr.5644

Rauf, A., Imran, M., Butt, MS, Nadeem, M., Peters, DG, & Mubarak, MS (2017).

Resveratrol sebagai agen anti-barah: Satu tinjauan. Ulasan Kritikal dalam Sains Makanan dan Pemakanan ,

58 (9), 1428–1447. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1263597

Shi, J., Yu, J., Pohorly, JE, & Kakuda, Y. (2003). Polifenolik dalam Biji Anggur

Biokimia dan Fungsi. Jurnal Makanan Ubat , 6 (4), 291-299.

https://doi.org/10.1089/109662003772519831

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana pembersih tangan berfungsi?
Artikel seterusnyaTinnitus – Mengapa ada deringan di telinga saya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.