10. Menghalang pertumbuhan mikro-organisma

Menurut beberapa penyelidikan , limonin yang terdapat dalam limau boleh membantu mencegah pengumpulan bakteria Streptococcus .

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Streptococcus adalah sejenis bakteria yang bertanggungjawab terhadap pelbagai jangkitan dan keadaan kesihatan, termasuk jangkitan pernafasan dan mulut.

Minum air limau nipis boleh membantu menghentikan organisma berbahaya ini daripada membangun dan mencegah penyakit bakteria.

11. Mempunyai sifat anti-radang

Limau nipis memberikan sumber vitamin C yang baik. Di antara banyak faedah lain, vitamin C bertindak sebagai agen anti-radang di dalam tubuh.

Oregon State University melakukan semakan kajian yang memberi tumpuan kepada kesan positif vitamin C dalam mengurangkan keradangan.

Mereka membuat kesimpulan bahawa majoriti kajian menunjukkan bahawa penggunaan vitamin C menunjukkan keputusan yang baik dalam mengurangkan keradangan.

12. Membantu mencegah batu karang buah pinggang

Limau nipis kaya dengan asid sitrik dan vitamin C. Sebuah kajian yang dilakukan pada tahun 2014 mendapati bahawa kedua-dua vitamin C dan asid sitrik memainkan peranan penting dalam memecah atau menghalang pembentukan beberapa jenis batu karang pada buah pinggang.

Penyelidik menyimpulkan bahawa dengan memasukkan sumber vitamin C dan asid sitrik dalam diet, seseorang dapat mengurangkan risiko mereka untuk membentuk batu karang di buah pinggang pada masa akan datang.

Cara membuat air limau nipis

Jeruk segar dipotong
Adalah lebih baik untuk minum air limau nipis dalam masa 1 hari selepas membuatnya.

Air limau nipis mudah dibuat:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


  • Basuh limau nipis segar sebelum memotongnya.
  • Isikan segelas dengan air dan perahkan jus dari sebiji limau nipis ke dalam air.
  • Untuk membuat air limau lebih awal, isi bekas dengan air dan perah jus limau keseluruhan.
  • Masukkan hirisan limau nipis ke dalam bekas untuk menambah rasa.
  • Minum air dalam masa 1 hari untuk rasa yang terbaik.

Kesimpulan

Bagi seseorang yang menghadapi masalah minum air yang disyorkan setiap hari, air limau nipis boleh menjadi alternatif yang baik.

Selain rasa tambahan, air limau nipis juga menawarkan nutrien tambahan yang mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Air limau nipis mudah disediakan, dan hampir semua orang boleh menambahkannya ke dalam diet mereka.