Avokado dan kolesterol

Banyak negara dengan iklim tropika dan Mediterranean menanam avokado, dengan Mexico menghasilkan paling banyak alpukat pada 2019—32 peratus daripada bekalan dunia. Salah satu buah yang mempunyai kesan alam sekitar yang paling tinggi ialah avokado, yang pengeluarannya memerlukan 70 liter (18 gelen AS; 15 gelen imperial) air bagi setiap alpukat dan lebih daripada 400 gram pelepasan CO2. Penanaman avokado memberi tekanan pada sumber air umum di negara pengeluar penting seperti Chile, Mexico dan California. Selain daripada keadilan alam sekitar dan isu hak asasi manusia, penebangan hutan, dan persatuan antara avokado Mexico dan jenayah terancang, penanaman buah ini juga dikaitkan dengan isu lain. Kawasan tumbuh yang ideal untuk avokado diramalkan akan berubah dengan ketara akibat perubahan iklim, dan gelombang haba serta kejadian cuaca ekstrem lain akan meningkatkan tekanan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

avokado

  • Avokado boleh menjadi sumber nutrien yang bermanfaat dan boleh menjadi sebahagian daripada diet seimbang.
  • Makan diet yang pelbagai boleh meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup. Diet adalah aspek penting dalam kesihatan.
  • Satu avokado sehari tidak menyebabkan penambahan berat badan, boleh mengurangkan tahap kolesterol berbahaya, dan meningkatkan kualiti diet, menurut satu kajian baru-baru ini.

Ia mungkin mencabar untuk mengikuti diet dan trend pemakanan terkini. Kini, beberapa pakar menumpukan penyelidikan mereka pada kelebihan pemakanan makanan tertentu. Alpukat adalah salah satu makanan ini.

Satu kajian baru-baru ini membandingkan kesan makan satu alpukat setiap hari dengan diet biasa dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerika.

Orang yang mempunyai alpukat setiap hari telah mengurangkan tahap kolesterol jahat dan meningkatkan kualiti diet mereka, para penyelidik mendapati, walaupun pada hakikatnya terdapat sedikit perbezaan antara kumpulan kawalan dan intervensi.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa penyelidikan itu disokong oleh Lembaga Avocado Hass.

Kolesterol dan nilai pemakanan avokado

Walaupun badan juga menghasilkan kolesterol, seseorang juga boleh memperolehnya melalui makanan. Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi adalah dua jenis utama kolesterol (HDL). Untuk mengelakkan kesan kesihatan negatif seperti strok atau penyakit arteri koronari, paras kolesterol, terutamanya LDL (juga dirujuk sebagai kolesterol “jahat”), mesti dikekalkan di bawah paras yang ditetapkan.

Dr Brian Power, pakar pemakanan dan pakar yang tidak terlibat dalam kajian itu, menggariskan hubungan antara tahap kolesterol darah dan kesihatan jantung.

Kajian telah memberikan sokongan kuat untuk idea bahawa paras kolesterol darah adalah penting untuk kesihatan jantung. Peningkatan tahap adalah penyumbang penting kepada risiko penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung koronari dan penyakit serebrovaskular. – Dr. Brian Power

Penyelidikan masih dilakukan untuk menentukan faktor yang mempengaruhi tahap kolesterol dan bagaimana seseorang boleh mengubah diet mereka untuk mengekalkan tahap kolesterol yang sihat dan meningkatkan tabiat pemakanan mereka secara keseluruhan. Kesan makanan tertentu terhadap kesihatan adalah satu bidang yang menarik.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Mengambil avokado, sebagai contoh, mungkin mengekalkan paras kolesterol anda. Avokado adalah sumber serat yang unik dan mengandungi sejumlah vitamin yang bermanfaat, termasuk C dan K. Sambungan