KONGSI

Avokado dan kolesterol

Banyak negara dengan iklim tropika dan Mediterranean menanam avokado, dengan Mexico menghasilkan paling banyak alpukat pada 2019—32 peratus daripada bekalan dunia. Salah satu buah yang mempunyai kesan alam sekitar yang paling tinggi ialah avokado, yang pengeluarannya memerlukan 70 liter (18 gelen AS; 15 gelen imperial) air bagi setiap alpukat dan lebih daripada 400 gram pelepasan CO2. Penanaman avokado memberi tekanan pada sumber air umum di negara pengeluar penting seperti Chile, Mexico dan California. Selain daripada keadilan alam sekitar dan isu hak asasi manusia, penebangan hutan, dan persatuan antara avokado Mexico dan jenayah terancang, penanaman buah ini juga dikaitkan dengan isu lain. Kawasan tumbuh yang ideal untuk avokado diramalkan akan berubah dengan ketara akibat perubahan iklim, dan gelombang haba serta kejadian cuaca ekstrem lain akan meningkatkan tekanan.

avokado

  • Avokado boleh menjadi sumber nutrien yang bermanfaat dan boleh menjadi sebahagian daripada diet seimbang.
  • Makan diet yang pelbagai boleh meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup. Diet adalah aspek penting dalam kesihatan.
  • Satu avokado sehari tidak menyebabkan penambahan berat badan, boleh mengurangkan tahap kolesterol berbahaya, dan meningkatkan kualiti diet, menurut satu kajian baru-baru ini.

Ia mungkin mencabar untuk mengikuti diet dan trend pemakanan terkini. Kini, beberapa pakar menumpukan penyelidikan mereka pada kelebihan pemakanan makanan tertentu. Alpukat adalah salah satu makanan ini.

Satu kajian baru-baru ini membandingkan kesan makan satu alpukat setiap hari dengan diet biasa dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerika.

Orang yang mempunyai alpukat setiap hari telah mengurangkan tahap kolesterol jahat dan meningkatkan kualiti diet mereka, para penyelidik mendapati, walaupun pada hakikatnya terdapat sedikit perbezaan antara kumpulan kawalan dan intervensi.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa penyelidikan itu disokong oleh Lembaga Avocado Hass.

Kolesterol dan nilai pemakanan avokado

Walaupun badan juga menghasilkan kolesterol, seseorang juga boleh memperolehnya melalui makanan. Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi adalah dua jenis utama kolesterol (HDL). Untuk mengelakkan kesan kesihatan negatif seperti strok atau penyakit arteri koronari, paras kolesterol, terutamanya LDL (juga dirujuk sebagai kolesterol “jahat”), mesti dikekalkan di bawah paras yang ditetapkan.

Dr Brian Power, pakar pemakanan dan pakar yang tidak terlibat dalam kajian itu, menggariskan hubungan antara tahap kolesterol darah dan kesihatan jantung.

Kajian telah memberikan sokongan kuat untuk idea bahawa paras kolesterol darah adalah penting untuk kesihatan jantung. Peningkatan tahap adalah penyumbang penting kepada risiko penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung koronari dan penyakit serebrovaskular. – Dr. Brian Power

Penyelidikan masih dilakukan untuk menentukan faktor yang mempengaruhi tahap kolesterol dan bagaimana seseorang boleh mengubah diet mereka untuk mengekalkan tahap kolesterol yang sihat dan meningkatkan tabiat pemakanan mereka secara keseluruhan. Kesan makanan tertentu terhadap kesihatan adalah satu bidang yang menarik.

Mengambil avokado, sebagai contoh, mungkin mengekalkan paras kolesterol anda. Avokado adalah sumber serat yang unik dan mengandungi sejumlah vitamin yang bermanfaat, termasuk C dan K.

Khasiat sebiji avokado sehari

Kajian berkenaan mengkaji kelebihan kesihatan pengambilan sebiji avokado setiap hari untuk tempoh enam bulan. Ia adalah percubaan rawak. Penyelidik berusaha untuk mengetahui sama ada makan avokado setiap hari boleh memberi manfaat kepada seseorang yang mengalami peningkatan adipositas visceral (ditakrifkan sebagai lilitan pinggang sekurang-kurangnya 35 inci untuk wanita dan 40 inci untuk lelaki).

Beberapa hasil kesihatan lain, seperti paras kolesterol, berat badan, indeks jisim badan, dan kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan, turut diperiksa.

Peserta perlu kerap mengambil dua avokado atau kurang setiap bulan dan mempunyai lilitan pinggang yang meningkat untuk dipertimbangkan untuk kajian ini. Kumpulan kawalan (503 peserta) mengekalkan makan seperti biasa manakala kumpulan intervensi (505 peserta) mengambil satu avokado setiap hari. Penyelidik menggunakan imbasan MRI untuk menilai tahap tisu adiposa visceral, atau lemak badan yang melapisi organ perut, dan mengumpul maklumat mengenai pengambilan diet pada permulaan percubaan dan pada 8, 16, dan 26 minggu.

Diet kedua-dua kumpulan juga berbeza sedikit, dengan kumpulan intervensi mendapat markah yang lebih baik pada indeks pemakanan sihat. Kumpulan intervensi mengambil kurang protein dan lebih banyak karbohidrat, tetapi lebih banyak lemak dan serat.

Penyelidik juga menemui tiada perbezaan statistik yang signifikan dalam pertumbuhan berat badan antara kumpulan, membuktikan bahawa makan satu alpukat setiap hari tidak menyebabkan penambahan berat badan.

Dr. Alice H. Lichtenstein, pengarang kajian, memerhatikan bahawa memasukkan makanan super atau makanan kesihatan dalam diet seseorang tidak selalu menghasilkan kelebihan kesihatan yang ketara.

Menurut kajian itu, menambah alpukat ke dalam diet seseorang untuk menjadikannya “makanan yang baik” dari segi nutrien dan lemak tidak mempunyai sebarang kesan klinikal yang positif. Walau bagaimanapun, tiada kesan buruk, dan ia dikaitkan dengan perkembangan positif dalam kualiti makanan secara keseluruhan. – Dr. Alice H. Lichtenstein

Kesimpulan

Penyelidikan ini mempunyai beberapa sekatan. Sebagai contoh, penyelidik tidak merekodkan maklumat mengenai ubat preskripsi individu. Kedua, peserta hanya dijejaki selama enam bulan; susulan yang berpanjangan mungkin telah mendedahkan penemuan yang berbeza, terutamanya berkaitan dengan tisu adiposa visceral.

Selain itu, kajian itu dilakukan semasa wabak COVID-19, yang mungkin memberi kesan kepada gaya hidup peserta kajian. Walaupun mereka mempunyai kadar pengekalan yang baik untuk peserta, tidak semua daripada mereka menamatkan kajian. Ralat mungkin berlaku kerana pelaporan peserta digunakan untuk memperoleh beberapa data, seperti data diet.

Dr Power menyatakan bahawa kajian itu adalah peringatan bahawa tiada siapa yang “membetulkannya” makanan apabila ia datang kepada diet yang sihat.

Penemuan utama kajian ini ialah mengekalkan corak pemakanan yang baik secara keseluruhan tidak boleh dicapai dengan menumpukan perhatian pada satu hidangan. Walau bagaimanapun, sama ada terdapat sedikit pengurangan kolesterol atau tidak, apa-apa sahaja yang menggalakkan individu makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet yang lengkap adalah patut dipuji. – Dr. Brian Power

 

KONGSI
Artikel sebelum iniTilam: berapa lama ia bertahan dan bila perlu diganti
Artikel seterusnyaAsma pada bayi. Bagaimana mengetahuinya pada bayi dan anak anda
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.