KONGSI

Bawang putih, Allium sativum, adalah sebahagian dari genus bawang, dan ia adalah saudara dekat bawang merah, bawang merah, dan daun bawang. Ia berasal dari Asia Tengah, tetapi kini ditanam di seluruh dunia. Selama berabad-abad, bawang putih telah digunakan sebagai bahan perasa dalam memasak. Ini juga telah digunakan secara medis untuk mengubati berbagai macam penyakit dan masalah kesihatan.

Penggunaan bawang putih paling awal berasal dari orang Mesir kuno, di mana ia merupakan bahagian utama dari diet mereka. Bagi orang Mesir, makan bawang putih adalah simbol membina dan mengekalkan kekuatan. Ia juga banyak digunakan oleh orang Yunani kuno dan Rom untuk kesihatan dan kesejahteraan. Penggunaan bawang putih sebagai ubat berasal dari Asia kuno dan Timur Tengah. Ia sering dimakan dalam makanan dan digunakan untuk khasiat pengawet makanannya.

Doktor Yunani kuno, Hippocrates, dianggap hari ini sebagai “bapa perubatan Barat”. Dia sering menetapkan bawang putih sebagai rawatan untuk melawan masalah pernafasan, masalah pencernaan, parasit, mood yang tidak baik, dan banyak lagi. Sekitar 1500 SM, kerana antibiotik belum tersedia, bawang putih adalah ubat untuk wabak: kolera, influenza, tifus, dan disentri.

Bawang putih boleh dimakan mentah atau dimasak dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan sama ada.

7 manfaat kesihatan bawang putih

7 manfaat bawang putih

Pencegahan penyakit

Hati sihat

Pada masa ini, penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Faktor risiko perkembangan adalah tekanan darah tinggi dan kolesterol, diabetes, obesiti, ketahanan insulin, sindrom metabolik, dan kelebihan lemak dalam darah. Nutrien dan sebatian kimia yang terdapat dalam bawang putih dapat mencegah beberapa masalah ini, yang boleh menyebabkan strok dan serangan jantung.

Mengurangkan tekanan darah

Dalam masyarakat Barat, tekanan darah tinggi (hipertensi) yang tidak terkawal mempengaruhi kira-kira 30% orang dewasa. Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa bawang putih bersifat antihipertensi, yang bermaksud dapat membantu menurunkan tekanan darah. Bawang putih mempunyai beberapa jenis molekul yang mengandung sulfur, yang diketahui dapat melonggarkan saluran darah dan menurunkan tekanan darah.

Menurunkan kolesterol

Kajian lain mendedahkan bahawa suplemen bawang putih dapat menurunkan kadar kolesterol. Kolesterol diperlukan untuk tubuh, namun apabila berlebihan dapat menyebabkan masalah dan menyebabkan penyakit jantung. Dalam tinjauan terhadap 39 ujian klinikal dengan lebih dari 2300 peserta, para penyelidik mendapati bahawa dos bawang putih yang berbeza dapat berfungsi untuk mengatur kadar kolesterol. Secara amnya, tidak ada kesan sampingan negatif yang dilaporkan dari pengambilan suplemen bawang putih. Hanya sebilangan peserta yang dilaporkan mengalami sedikit ketidakselesaan perut.

Menurunkan gula dalam darah

Banyak kajian klinikal telah menguji kesan bawang putih pada kadar gula darah. Obesiti, diabetes, dan penyakit jantung semuanya boleh dikaitkan dengan jumlah gula yang tinggi dalam darah. Satu kajian melihat 60 subjek diabetes dan obes dan membandingkan ubat diabetes, Metformin, dengan bawang putih untuk melihat apakah itu boleh bermanfaat. Para penyelidik mendapati bahawa suplemen bawang putih membantu mengurangkan gula darah, kolesterol, dan keseluruhan lipid pada pesakit. Ini menjadikan bawang putih berguna sebagai kemungkinan rawatan untuk penyakit tersebut dan juga mencegah komplikasi kesihatan yang lain.

Anti barah

Kajian jangka panjang selama beberapa tahun terakhir menunjukkan bahawa bawang putih dapat memberikan perlindungan yang kuat terhadap penyakit barah. Institusi kesihatan, seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Institut Kanser Nasional, telah menyediakan garis panduan diet yang mengesyorkan makan bawang putih secara rutin untuk mengurangkan risiko terkena barah.

Institut Penyelidikan Kanser Amerika baru-baru ini menyatakan bahawa sifat perubatan bawang putih sangat membantu melindungi daripada barah usus besar. Bawang putih mempunyai sebatian allium, yang memberikan banyak sifat meningkatkan imun dan memerangi kanser yang kita lihat.

Bawang putih mengandungi fitokimia yang kuat, yang merupakan bahan kimia yang berasal dari tumbuhan. Kajian makmal menunjukkan bahawa bahan kimia tersebut dapat membunuh sel barah. Mereka dapat menghentikan sel-sel barah daripada tumbuh dan menentang rawatan, dan mereka dapat membantu sel-sel sihat tubuh melawan dengan lebih kuat.

Ekstrak bawang putih tua (AGE) telah dibuat secara khusus untuk lebih kuat daripada bawang putih mentah segar. UMUR dibuat dengan merendam bawang putih yang dihiris dalam cuka, atau kadang-kadang minyak, selama 20 atau lebih bulan pada suhu bilik. Proses ini menghilangkan bau busuk atau sebatian yang menjengkelkan yang mungkin terdapat pada bawang putih, dan ia meningkatkan bahan kimia bermanfaat untuk menjadikannya lebih kuat.

Meningkatkan kekebalan tubuh

Anti radang

Bawang putih telah lama digunakan untuk menyokong sistem imun. Penyelidikan telah menentukan bahawa bawang putih dapat melawan agen penyebab jangkitan. Ia adalah antivirus, antibakteria, antijamur, dan antiparasit.

Penyakit mulai dari ringan ( seperti selesema biasa ), hingga teruk (seperti barah), dikaitkan dengan keradangan. Mengurangkan jumlah keradangan membantu meningkatkan kesihatan. Bawang putih bersifat anti-radang, jadi dapat membantu melawan pelbagai penyakit.

Makanan tambahan prebiotik, yang sering diambil untuk menyokong sistem pencernaan yang sihat, juga membantu sistem imun berfungsi dengan baik. Bawang putih dikenali sebagai prebiotik, oleh itu ia membantu meningkatkan seberapa baik sistem imun berfungsi.

Antioksidan

Banyak penyakit kronik dan keadaan penyakit timbul kerana terlalu banyak radikal bebas di dalam badan. Ini adalah molekul yang tidak stabil yang menyebabkan kemudaratan pada sel dan tisu. Radikal bebas boleh berlaku secara semula jadi di dalam badan atau akibat daripada faktor luaran, seperti merokok, bahan kimia berbahaya, dan pencemaran. Antioksidan penting dan diperlukan untuk melawan radikal bebas.

Bawang putih adalah sumber antioksidan yang hebat. Ia mempunyai banyak vitamin C, vitamin E, selenium, mangan, dan lain-lain. Sebatian ini membantu melawan keadaan tertekan, seperti penyakit jantung, yang disebabkan oleh kerosakan radikal bebas.

Bolehkah bawang putih digunakan untuk merawat semua penyakit?

Khasiat bawang putih adalah pelbagai dan banyak. Kajian penyelidikan dan cerita anekdot dari seluruh dunia menunjukkan penggunaan praktikalnya dalam bidang perubatan.

Walaupun bukti penggunaan bawang putih untuk mengubati penyakit sangat kuat, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk memberikan pemahaman yang lebih terperinci. Kajian jangka panjang dengan kumpulan peserta yang lebih besar akan sangat berguna untuk mengetahui bagaimana sifat biologi bawang putih dapat berfungsi.

Penting untuk makan bawang putih dalam jumlah yang sihat seperti yang disarankan oleh garis panduan makanan yang disyorkan. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum anda mula mengambil makanan tambahan.

Rujukan:

Abdullah T, Kirkpatrick D, Carter J. Peningkatan aktiviti sel pembunuh semula jadi pada pesakit AIDS. DZ Onkologie 1989; 21: 52–3.

Institut Penyelidikan Kanser Amerika. (2020, 4 Disember) Bawang Putih: Kajian Makmal Mencari Potensi

Sebatian Pencegahan Kanser . https://www.aicr.org/cancer-prevention/ fakta makanan / bawang putih /

Ansary, J., Forbes-Hernández, TY, Gil, E., Cianciosi, D., Zhang, J., Elexpuru-Zabaleta, M., Simal-Gandara, J., Giampieri, F., & Battino, M. (2020). Potensi Manfaat Kesihatan Bawang Putih Berdasarkan Kajian Intervensi Manusia: Gambaran Ringkas. Antioksidan (Basel, Switzerland) , 9 (7), 619. https://doi.org/10.3390/antiox9070619

Josling P. Mencegah selesema dengan suplemen bawang putih: tinjauan terkawal dengan plasebo. Adv Ther 2001; 18: 189–93.

Karin Ried, Bawang Putih Menurunkan Tekanan Darah pada Individu Hipertensi, Mengatur Kolesterol Serum, dan Merangsang Kekebalan: Analisis dan Kajian Meta Terkini, Jurnal Pemakanan , Jilid 146, Isu 2, Februari 2016, Halaman 389S – 396S, https: // doi.org/10.3945/jn.114.202192

Kumar, R., Chhatwal, S., Arora, S., Sharma, S., Singh, J., Singh, N., Bhandari, V., & Khurana, A. (2013). Antihiperglikemik, antihiperlipidemik, anti-radang dan adenosine deaminase – menurunkan kesan bawang putih pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 dengan obesiti. Diabetes, sindrom metabolik dan obesiti: sasaran dan terapi , 6 , 49–56. https://doi.org/10.2147/DMSO.S38888

Richard S. Rivlin, Perspektif Sejarah Penggunaan Bawang Putih, Jurnal Pemakanan , Jilid 131, Isu 3, Mac 2001, Halaman 951S-954S, https://doi.org/10.1093/jn/131.3.951S

Yan Zhang, Xingping Liu, Jun Ruan, Xuan Zhuang, Xinzong Zhang, Zhiming Li, Fitokimia bawang putih: Calon yang menjanjikan untuk terapi barah, Bioperubatan & Farmakoterapi, Jilid 123, 2020, 109730, ISSN 0753-3322, https: // doi. org / 10.1016 / j.biopha.2019.109730.

Zhang, Y., Liu, X., Ruan, J., Zhuang, X., Zhang, X., & Li, Z. (2020). Fitokimia bawang putih: Calon terapi kanser yang menjanjikan. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie , 123 , 109730. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2019.109730

KONGSI
Artikel sebelum iniPisang dan manfaatnya terhadap kesihatan
Artikel seterusnya7 faedah kesihatan terbaik dari biji chia
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.