KONGSI

Bayam Brazil

Bayam Brazil atau nama botaninya Alternanthera sissoo adalah tanaman tahunan yang tumbuh rendah seperti timbunan padat sehingga 30cm. Sekiranya dibiarkan, ia boleh berkembang sebagai penutup tanah yang merayap dalam keadaan tropika yang ideal. Ia mempunyai pewarna hijau yang kaya dengan hiasan dan struktur daun berkerut atau ‘berbuih’. Ringkasnya, ia seperti salad hijau yang betul-betul digunakan di Brazil asalnya. Ia juga digunakan sebagai alternatif bayam dalam memasak. Alternanthera sissoo sering disebut Sissoo atau Sissoo Spinach dan juga boleh disebut sebagai Samba Lettuce and Poor Man’s Bayam.

Bayam biasa yang anda dapati di pasar tempatan berasal dari Parsi Kuno dan berkembang dengan baik di iklim sederhana / sejuk tetapi mudah peka terhadap tekanan perosak. Walau bagaimanapun, Bayam Brazil dapat tumbuh di bawah sinar matahari atau teduh penuh, dapat menahan panas atau gangguan perosak yang tinggi. Walaupun dapat menahan kekeringan, ia tumbuh dengan subur apabila disiram air dengan baik.

bayam brazil

Keadaan Pertumbuhan

Bayam Brazil adalah tanaman tropika yang tahan lasak, jadi sangat sesuai untuk kawasan di Malaysia di mana sayur-sayuran hijau sederhana mungkin tidak tumbuh subur. Sebagai perbandingan, tanaman ini berfungsi dengan baik di kawasan seperti iklim di negara kita. Setelah dibentuk, ia juga akan bertahan sepanjang tahun di kawasan-kawasan ini menyediakan bekalan yang berterusan. Tumbuhan ini mudah untuk ditanam, dijaga dan diuruskan.

Di kawasan beriklim sedang, ia harus dianggap sebagai cuaca panas tahunan dan diperhatikan untuk melihat bagaimana tanaman bertindak balas terhadap keadaan setempat. Tumbuhan ini mendapat faedah dari tanah yang diperkaya dan penambahan baja tahunan. Ia akan bertolak ansur dengan kedudukan yang cerah. Walau bagaimanapun, Sissoo tumbuh subur dalam lima puluh peratus atau lebih banyak warna. Ini bermaksud ia boleh ditanam di bawah pokok yang meniru persekitaran tropika. Namun, setelah dibentuk, Sissoo cukup tahan terhadap keadaan kering dan panas. Apabila dituai dengan kerap, Sissoo tidak berbunga.

Ia akan berlaku sekiranya daun tidak dipetik dengan cukup kerap dan dalam keadaan sangat panas dan kering. Sissoo Spinach adalah tanaman yang kuat dalam keadaan yang betul dan menyebar tanpa menjadi invasif. Ia menjalar sepanjang dan dapat menutupi kawasan yang luas jika anda mencari penutup tanah yang dapat dimakan. Sekiranya anda menuai tanaman dengan memilih petua, menggunakan gerakan menarik ke bawah, pertumbuhan daun baru digalakkan untuk tumbuh.

Ini mengekalkan penutup tanah dalam penampilan yang ringkas. Ia dapat diturunkan ke permukaan tanah setiap tahun jika tumbuh secara tahunan. Penyebaran boleh dilakukan dengan keratan yang diletakkan terus ke tanah. Selama ini tanah harus tetap lembap dan meletakkan pelepah telapak tangan atau kain teduh, tepat di atas keratan, akan membantu melindungi mereka dalam dua minggu pertama.

Kegunaan Dalam Masakan

Jika Bayam Brazil dimakan dalam jumlah besar mengukus atau merebus daun disarankan sebagai cara untuk mengurangkan kehadiran oksalat di dalam daun. Walau bagaimanapun, orang Brazil memakan Sissoo sebagai salad hijau secara berkala, seperti salad yang digunakan, dengan mayonis atau cuka. Fresh Sissoo tegas dan mempunyai tekstur yang rangup.

Sekiranya anda tidak mahu memakannya mentah, gunakan Sissoo dengan cara yang sama seperti anda akan menggunakan bayam atau bit perak. Penggunaan yang mudah adalah memotong beberapa daun menjadi telur orak atau telur dadar dengan cendawan. Ia adalah sayur berdaun lazat, musim hujan, berdaun hijau, tanpa tekstur berlendir atau lendir yang sering tidak disukai orang dengan bayam aibika atau Ceylon. Gunakannya kukus atau tumis dan bukannya dalam salad.

Kegunaan Lain

Kebiasaan pertumbuhan bayam Brazil menjadikannya tanaman yang berguna untuk jalan tepi, terutama pada naungan separa kerana cukup tahan terhadap naungan. Ia juga merupakan mulsa hidup yang berguna di bawah pokok buah-buahan, dan menjadikan makanan ayam yang baik.

Manfaat Kesihatan Bayam Brazil

Faedah kesihatan bayam Brazil sama dengan bayam lain. Kandungan nutrien per 100 gram bayam Brazil adalah seperti berikut:

 • B-karotena (4-8 mg)
 • Vitamin C (60-120 mg)
 • Ferum (Fe) (4-9 mg)
 • Kalsium (300-450 mg)
 • Asid folik dan serat (20-30%)

Setiap jenis sayur mempunyai faedah tersendiri bergantung pada kandungan nutrien yang terdapat dalam setiap sayur. Bayam Brazil mempunyai manfaat tertentu untuk tubuh, termasuk:

 1. Meningkatkan sistem imuniti
 2. Menjaga kesihatan mata
 3. Menguatkan tulang
 4. Membantu mengekalkan sistem pencernaan
 5. Mencegah sembelit
 6. Membantu melancarkan peredaran darah
 7. Mencegah Anemia
 8. Mencegah penuaan pramatang
 9. Mengatasi masalah gusi
 10. Mengikat kalsium
 11. A sumber Vitamin K yang baik
 12. Boleh melawan barah

Pada masa ini, bayam brazil sangat popular dijadikan snek dan kerepek. Industri perniagaan kerepek bayam brazil mula mendapat tempat dalam pasaran tempatan. Selain dari rasanya yang enak dan kerangupannya yang menjadi pilihan, faktor manfaatnya terhadap kesihatan adalah lebih penting.

Rujukan:
Toensmeier, E.. 2007. Perennial Vegetables: From Artichokes to Zuiki Taro. Chelsea Green Publishing. 224 pp.

KONGSI
Artikel sebelum iniKeratitis dan masalah kornea yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaVertigo: 6 cara merawat pening dirumah
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.