KONGSI

Penyelidikan baru memberi penerangan mengenai pemahaman bagaimana sayur-sayuran, seperti brokoli, dapat meningkatkan kesihatan jantung dan mencegah penyakit kardiovaskular.

brokoli dan kesihatan jantung

Penyakit kardiovaskular adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Penyakit kardiovaskular adalah hasil penumpukan sel-sel lemak, keradangan, kalsium, dan bahan-bahan lain di dalam dinding saluran darah – yang dikenali sebagai aterosklerosis – yang akhirnya dapat mengakibatkan penyumbatan saluran darah. Penumpukan kalsium dalam saluran darah, yang dikenal sebagai kalsifikasi, dapat menjadi peramal penyakit kardiovaskular dan kematian. Kaedah yang terkenal untuk mencegah penyakit kardiovaskular adalah diet yang sihat, termasuk pengambilan banyak sayur-sayuran.

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan sayur-sayuran yang tinggi, seperti brokoli, kembang kol, dan pucuk Brussels, dikaitkan dengan penurunan ketebalan saluran darah karotid-arteri, dan oleh itu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kematian. Satu kajian baru-baru ini oleh para penyelidik di Australia dan Amerika Syarikat, yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, menyiasat lebih lanjut manfaat antara sayur-sayuran, seperti brokoli dan kesihatan jantung.

Peserta terpilih adalah dari kumpulan wanita berusia yang pada awalnya direkrut ke percubaan terkawal secara rawak yang mengkaji suplemen kalsium dan patah tulang osteoporotik. Wanita yang mengambil ubat-ubatan dari hospital yang mempengaruhi metabolisme tulang atau dengan sejarah perubatan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dikecualikan. Diet wanita didokumentasikan sendiri dalam soal selidik yang mengukur pengambilan makanan biasa, termasuk ukuran bahagian. Para wanita dicitrakan untuk menilai AAC (kalsifikasi aorta perut), kalsifikasi saluran darah aorta di perut.

Para penyelidik mendapati bahawa makan lebih banyak sayur-sayuran yang dimasak dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk mengalami kalsifikasi aorta perut yang luas, setelah penyesuaian untuk faktor risiko. Menurut kajian itu, wanita yang makan lebih daripada 45 gram sayur-sayuran setiap hari (contohnya setengah cawan brokoli kukus) mempunyai 46% lebih sedikit peluang untuk memperoleh kalsium yang besar di saluran darah aorta mereka berbanding wanita yang tidak makan atau sangat sedikit sayur-sayuran setiap hari.

Penggunaan sayur-sayuran bukan sahaja mengurangkan penebalan dinding saluran darah seperti yang ditunjukkan dalam penyelidikan sebelumnya, kajian ini menunjukkan bahawa sayur-sayuran berperanan dalam mengatur penumpukan kalsium dalam saluran darah untuk mencegah kalsifikasi yang menyumbang kepada kardiovaskular penyakit. Manfaat kardiovaskular mungkin disebabkan oleh satu atau lebih daripada sebilangan besar sebatian bioaktif yang terdapat dalam sayur-sayuran, seperti flavonol, pektin, dan vitamin K.

Kajian ini semakin memperkukuhkan pengetahuan terkini mengenai manfaat diet sihat yang tinggi dalam pengambilan sayur-sayuran terhadap kesihatan jantung. Ini juga menunjukkan kawasan baru yang berpotensi untuk penyelidikan lebih lanjut untuk memahami mekanisme di sebalik kesan perlindungan sayur-sayuran, seperti brokoli, terhadap kesihatan jantung. Penyelidikan masa depan juga harus difokuskan untuk mengesahkan sama ada faedah yang ditunjukkan dalam kajian ini juga dilihat pada populasi lain, seperti pada lelaki, wanita muda, dan populasi bukan Kaukasia.

Rujukan:

Blekkenhorst, LC, Sim, M., Radavelli-Bagatini, S., Bondonno, NP, Bondonno, CP, Devine, A.,. . . Lewis, JR (2020). Pengambilan sayur-sayuran cruciferous terbalik dikaitkan dengan kalsifikasi aorta perut yang luas pada wanita berusia: Satu kajian keratan rentas. Jurnal Pemakanan British, 1-9. doi: 10.1017 / s0007114520002706

Brokoli dan Brussels tumbuh di atas untuk kesihatan saluran darah. (2020, 20 Ogos). Diakses pada 25 Ogos 2020, dari https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-08/ecu-bab081920.php

KONGSI
Artikel sebelum iniAdakah antibiotik mempunyai kesan sampingan jangka panjang pada kanak-kanak?
Artikel seterusnyaAdakah kayap berjangkit?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.