Sejarah coklat

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Coklat berasal dari Mexico dengan bangsa Maya, Inca, dan Aztec. Ia dituai dari pokok kakao dan hanya tersedia untuk orang kaya. Ia diperkenalkan ke Eropah pada abad ke-16 tetapi harganya terlalu tinggi.

Koko dibuat dari biji yang dipanggang dari biji kako. Cecair koko adalah pasta yang dibuat dari kacang yang mengandungi koko dan mentega koko. Apabila kedua-dua bahan ini digabungkan dengan gula, lahirlah coklat.

Pada masa ini terdapat kira-kira 463 juta orang dewasa dengan diabetes, dan jumlah itu meningkat di kebanyakan negara. Diabetes jenis 2 adalah jenis yang paling biasa, merangkumi sekitar 90% kes diabetes.

Diabetes jenis 2 disebabkan oleh ketahanan insulin. Insulin adalah hormon yang membantu tubuh menggunakan atau menyimpan gula darah yang diperoleh tubuh daripada makanan. Bagi penghidap diabetes jenis 2, tubuh tidak lagi menggunakan insulin sepenuhnya. Ini menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat, dan tubuh menghasilkan lebih banyak insulin untuk menggunakan gula, mengakibatkan kadar glukosa darah tinggi dan akhirnya diabetes. Malangnya, penghidap diabetes jenis 2 juga mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih besar seperti penyakit lain.

Pesakit yang menghidap diabetes jenis 2 dapat menguruskan penyakit ini dengan makan makanan yang sihat, bersenam secara teratur, dan menjaga berat badan yang sihat. Makanan yang merangkumi karbohidrat, serat, ikan, dan lemak yang sihat membantu meningkatkan penggunaan insulin oleh tubuh.

Mematuhi diet adalah sukar dan terasa seperti makan adalah ‘semua kerja dan tidak bermain-main’. Penting bagi penderita diabetes untuk mempertimbangkan cara untuk berbelanja secara berlebihan sementara masih memenuhi matlamat rancangan diet diabetes mereka.

Pakar pemakanan dan penghidap diabetes sering mencari makanan yang dapat dinikmati sebagai makanan istimewa, tetapi tidak memberi kesan negatif terhadap diabetes mereka. Satu kajian penyelidikan baru-baru ini yang diterbitkan mengemukakan bahawa coklat gelap mungkin merupakan salah satu perawatan, yang membuat pesakit dengan diabetes bertanya-tanya “adakah coklat gelap baik untuk penderita diabetes?”

coklat

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Jenis coklat

Terdapat pelbagai jenis coklat. Coklat gelap dibuat semasa penggunaan minuman keras koko yang tinggi. Coklat gelap kadang-kadang disebut coklat separa atau pahit, dan mengandungi sekurang-kurangnya 35% minuman keras koko ditambah gula. Coklat susu dihasilkan apabila susu pekat atau tepung adalah bahan tambahan. Coklat putih hanya mentega koko, gula, dan susu.

Coklat dan kesihatan

Walaupun secara historis coklat dianggap baik untuk kesihatan seseorang, dalam sejarah baru-baru ini ia menjadi rap buruk kerana tinggi lemak, berkaitan dengan rongga, dan dianggap menyebabkan jerawat, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung.

Namun, dalam sepuluh tahun kebelakangan ini para penyelidik mendapati bahawa coklat mempunyai banyak potensi sebagai antioksidan. Penemuan ini mendorong penyelidikan baru mengenai manfaat kesihatan coklat yang berpotensi.

Walaupun biasanya dianggap sebagai pencuci mulut atau makanan ringan, ternyata memakan coklat gelap boleh bermanfaat bagi kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh seseorang ketika makan coklat gelap:

Aktiviti Antioksidan

Manfaat kesihatan utama yang terdapat dalam coklat adalah aktiviti antioksidannya, yang berasal dari kadar flavonoid yang tinggi. Flavonoid adalah sejenis sebatian yang terdapat pada tanaman yang memberi warna pada tanaman dan melindunginya dari ancaman.

Coklat tinggi dalam jenis flavonoid tertentu yang disebut flavonol. Struktur kimia flavonol menjadikannya sangat baik dalam meneutralkan radikal bebas. Radikal bebas bertanggungjawab untuk banyak masalah kesihatan, tetapi antioksidan seperti yang terdapat dalam coklat gelap melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif dan spesies oksigen reaktif.

Mineral

Makan coklat boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan mineral seperti tembaga, magnesium, kalium, zat besi, dan kalsium. Mineral ini merupakan faktor penting dalam mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan pengerasan arteri. Sebilangan coklat gelap membekalkan 9% daripada elaun magnesium yang disyorkan USDA untuk lelaki pertengahan umur.

Serat

Walaupun biji koko tinggi serat, kebanyakan serat makanan dalam coklat dikeluarkan semasa diproses. Makanan yang tinggi serat makanan sangat membantu menjaga berat badan. Walau bagaimanapun, coklat gelap mengandungi 1.7 g serat makanan, dan coklat susu mengandungi 1.2 g. Serat dalam koko terutama tidak larut, yang dikaitkan dengan menurunkan kemungkinan mendapat diabetes jenis 2.

Lipid

Jenis lemak dalam coklat adalah seperti minyak zaitun. Salah satu jenis lemak utama dalam coklat adalah asid stearat, lemak yang tidak biasa kerana tidak bertindak seperti lemak biasa yang membawa kepada kolesterol tinggi. Asid stearat tidak menyebabkan pengerasan arteri seperti kebanyakan asid lemak rantai pendek. Asid stearat membentuk 33% kandungan lemak mentega koko.

Rintangan coklat dan insulin

Satu kajian mendapati risiko menghidap diabetes dikurangkan sebanyak 35% bagi mereka yang makan coklat berbanding mereka yang tidak makan. Para penyelidik terus menemui bukti bahawa orang yang menghidap diabetes boleh makan coklat dan memperbaiki ketahanan insulin yang disebabkan oleh diabetes jenis 2.

Kajian menunjukkan bahawa coklat boleh melindungi daripada ketahanan insulin. Lebih banyak bukti menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan sensitif terhadap insulin pada badan. Oleh kerana kandungan flavonol paling tinggi, coklat gelap adalah yang terbaik untuk meningkatkan daya tahan insulin.

Coklat gelap juga menunjukkan janji untuk mencegah penyakit jantung yang sering dikaitkan dengan diabetes. Penyelidikan tambahan diperlukan untuk menentukan sama ada coklat dapat memperbaiki kerosakan pada pankreas yang disebabkan oleh diabetes jenis 2.

Alternatif untuk coklat

Malangnya, sebilangan orang mempunyai reaksi alergi terhadap coklat. Bagi golongan alkoholik, ini boleh menjadi berita buruk. Nasib baik, alahan coklat jarang berlaku. Sekiranya alahan berkaitan coklat, ada beberapa alternatif.

Salah satu alternatifnya adalah coklat diabetes, iaitu coklat tanpa gula tambahan. Coklat ini biasanya manis dengan alkohol gula, sebatian yang secara kimia seperti gula dan alkohol. Alkohol gula mempunyai rasa manis tetapi tidak dicerna sepenuhnya oleh badan. Walaupun alkohol gula tidak menaikkan kadar glukosa darah sebanyak gula, mereka juga menaikkannya. Coklat diabetes yang mengandungi alkohol gula haruslah terhad.

Alternatif lain ialah carob. Pokok karob adalah buah dari pokok karob, yang tumbuh di iklim Mediterranean. Ia mempunyai rasa seperti koko dan kadang-kadang digunakan sebagai pengganti.

Adakah coklat gelap baik untuk pesakit diabetes?

Berdasarkan data yang ada dari kajian penyelidikan terkini untuk menentukan jawaban atas pertanyaan “apakah coklat gelap baik untuk penderita diabetes”, jawaban pendeknya adalah ya. Walaupun terlalu banyak perkara baik boleh menjadi buruk, kajian menunjukkan bahawa coklat gelap secara sederhana mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Manfaatnya meliputi dari meningkatkan daya tahan insulin, memperbaiki mood, melindungi kulit dari kerosakan sinar UV, hingga melindungi otak dari radang saraf.

Rujuk doktor sebelum membuat perubahan diet, dan rancangan penjagaan diabetes anda mungkin termasuk sedikit coklat gelap.

Rujukan

“Carob.” Encyclopædia Britannica , Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/plant/carob.

“Diet Diabetes: Buat Rancangan Makan Sihat Anda.” Mayo Clinic , Mayo Foundation for Medical Education and Research, 19 Februari 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295.

“Alergi makanan: parameter amalan.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology, vol. 96, Mac 2006, hlm S1-S68.

“Rumah.” Persekutuan Diabetes Antarabangsa – Laman Utama , www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/facts-figures.html.

Katz, David L., et al. “Koko dan Coklat dalam Kesihatan Manusia dan Penyakit.” Antioksidan & amp; Redox Signaling , jilid. 15, tidak. 10, 2011, hlm. 2779–2811., Doi: 10.1089 / ar.2020.3697.

Latif R. Coklat / koko dan kesihatan manusia: satu tinjauan. Neth J Med. 2013 Mac; 71 (2): 63-8. PMID: 23462053.

Oliveira, Rosane. “Kekuatan Polifenol?” UC Davis Integrative Medicine , 14 Februari 2018, ucdintegrativemedicine.com/2015/07/the-power-of-polyphenols/#gs.v7n9e9.

Prakash, Sheela. “Apa itu Coklat Baking?” Kitchn , Apartment Therapy, LLC., 1 Mei 2019, www.thekitchn.com/what-is-baking-chocolate-228027.

Vieira, Ginger, et al. “Diabetes dan Alkohol Gula: Apa yang Perlu Anda Ketahui.” Diabetes Strong , 18 Mac 2020, diabetesesstrong.com/diabetes-and-sugar-alcohols/.