KONGSI

Halia

Berasal dari Asia Tenggara, akar tanaman halia adalah salah satu rempah yang paling biasa digunakan di dunia. Selain penggunaannya dalam memasak, akar tumbuhan herba ini telah digunakan sebagai ubat herba selama ribuan tahun. Di sini kita mengkaji semula beberapa bukti klinikal untuk penggunaan makanan tambahan halia sebagai rawatan semula jadi.

halia

Terdapat sekurang-kurangnya empat belas sebatian bioaktif yang diketahui terdapat di akar halia, yang boleh berbeza-beza bergantung pada sumber dan bentuknya.

Ulasan suplemen halia – apakah tuntutannya?

Ekstrak akar tumbuhan herba ini sebagai ubat semula jadi biasanya dikaitkan dengan kemampuannya untuk mengurangkan rasa mual dan muntah yang biasanya berkaitan dengan mual atau sakit pagi yang berkaitan dengan kehamilan. Walau bagaimanapun, para penyelidik telah menyiasat potensi tumbuhan herba ini untuk digunakan sebagai makanan tambahan untuk pelbagai keadaan kerana kesan anti-radang, antioksidan, dan analgesiknya.

Halia untuk artritis reumatoid

Percubaan klinikal yang menyiasat kesan suplemen halia pada pesakit rheumatoid arthritis melaporkan beberapa hasil yang baik. Sebanyak 70 pesakit dengan rheumatoid arthritis dimasukkan dalam percubaan klinikal terkawal plasebo rawak. Pesakit dibahagikan kepada dua kumpulan; satu kumpulan diberi suplemen dalam bentuk serbuk (1500mg), sementara kumpulan yang lain diberi plasebo. Setiap kumpulan mengambil makanan tambahan yang diberikan setiap hari selama dua belas minggu.

Sebelum dan selepas tempoh dua belas minggu ini, para penyelidik menilai pesakit sebagai tanda keradangan – sebagai petunjuk kesan makanan tambahan halia. Kajian mendapati bahawa menambah dengan halia dikaitkan dengan perubahan bermanfaat pada penanda keradangan serta pengurangan skor aktiviti penyakit artritis reumatoid.

Halia untuk osteoartritis

Tiga ujian klinikal yang menyiasat suplemen tambahan ini untuk osteoartritis lutut telah memberikan hasil yang positif. Dua daripada ujian klinikal membandingkan pesakit dengan osteoartritis lutut yang ditugaskan untuk mengambil 500mg suplemen serbuk halia dengan pesakit yang mengambil suplemen plasebo, untuk jangka masa tiga bulan. Setelah tiga bulan mengambilnya, terdapat peningkatan ketara dalam penanda keradangan – dengan molekul pro-radang berkurang pada pesakit yang mengambil suplemen halia.

Dalam satu percubaan rawak terkawal yang lain, peserta dengan osteoartritis lutut diberi suplemen halia serbuk 1g atau plasebo, untuk jangka masa lapan minggu. Dalam kajian ini, penyelidik menilai kesan halia menggunakan Skor Hasil Lutut dan Osteoarthritis – yang merupakan soal selidik yang digunakan untuk menilai hasil selepas kecederaan lutut. Kajian ini tidak melaporkan peningkatan sakit sendi atau kualiti hidup berbanding dengan peserta yang tidak mengambil makanan tambahan halia. Walau bagaimanapun, tidak ada kesan sampingan yang ketara pada dos ini.

Halia untuk diabetes tahap 2

Ujian klinikal telah menilai kemampuan suplemen herba untuk mempengaruhi ketahanan insulin dan indeks glisemik pada pesakit dengan diabetes jenis 2. Pada pesakit yang mengambil suplemen serbuk 3g selama tiga bulan, para penyelidik melaporkan perubahan ketara dalam ketahanan glukosa serum, HbAc1, insulin, dan insulin.

Satu lagi percubaan double-blind, plasebo yang dikendalikan secara rawak mendaftarkan 88 pesakit diabetes, yang mengambil sama ada halia (3g serbuk) atau plasebo, untuk jangka masa lapan minggu. Kajian ini melaporkan penurunan gula darah puasa dan HbA1c, selain peningkatan peningkatan ketahanan insulin.

Makanan tambahan halia malah menunjukkan kesan positif pada tahap yang lebih rendah. Percubaan klinikal yang merawat pesakit dengan suplemen halia 1600mg melaporkan penurunan glukosa puasa, HbAc1, insulin, dan kolesterol jika dibandingkan dengan pesakit dalam kumpulan plasebo.

Halia untuk kolitis ulseratif

Kolitis ulseratif dikaitkan dengan tekanan oksidatif yang signifikan, menyebabkan para penyelidik menyiasat sama ada aktiviti antioksidan halia mungkin bermanfaat bagi pesakit dengan keadaan ini. Pesakit dengan kolitis ulseratif diberi serbuk herba ini (2g sehari) selama 12 minggu, dan dibandingkan dengan pesakit yang mengambil plasebo untuk jangka masa yang sama. Kajian ini melaporkan peningkatan yang signifikan dalam skor keparahan penyakit dan skor kualiti hidup pada titik waktu 12 minggu untuk pesakit yang mengambil suplemen halia, menunjukkan kemungkinan suplemen ini memberi manfaat kepada pesakit dengan kolitis ulseratif aktif ringan-sederhana.

Halia untuk darah tinggi

Beberapa ujian klinikal telah menilai keberkesanan suplemen tambahan dalam mengurangkan tekanan darah. Kajian-kajian ini telah menunjukkan penurunan tekanan darah sistolik dan diastolik. Menurut kajian yang mengkaji kesan suplemen ini untuk hipertensi, (analisis meta – di mana data kajian individu dikumpulkan dan dinilai), kesan ini mungkin bergantung pada usia pesakit, jangka masa pengambilan makanan tambahan, dan dos halia yang ditadbir.

Adakah terdapat kesan sampingan pengambilan halia?

Seperti suplemen apa pun, penting untuk mengetahui kesan sampingan yang mungkin berlaku, ubat-ubatan yang tidak boleh digabungkan dengan suplemen apa pun, atau keadaan perubatan yang membahayakan pengambilan suplemen tertentu. Inilah sebabnya mengapa anda mesti selalu mendapatkan nasihat perubatan dari doktor anda sebelum mula mengambil makanan tambahan.

Kajian semula ini menunjukkan kesan sampingan khas dari makanan tambahan halia harus dijangkakan, yang mungkin termasuk kembung, gas, sakit perut, cirit-birit, dan pedih ulu hati.

Rujukan:

Bode AM, Dong Z. Halia yang Hebat dan Perkasa. Dalam: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editor. Perubatan Herba: Aspek Biomolekul dan Klinikal. Edisi ke-2. Boca Raton (FL): CRC Press / Taylor & Francis; 2011. Bab 7. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

Aryaeian N, Shahram F, Mahmoudi M, et al. Kesan suplemen herba terhadap beberapa imuniti dan peradangan gen perantara pada pesakit dengan Rheumatoid Arthritis yang aktif. Gen. 2019; 698: 179-185. doi: 10.1016 / j.gene.2019.01.048

Anh NH, Kim SJ, Long NP, et al. Halia mengenai Kesihatan Manusia: Kajian Sistematik Komprehensif terhadap 109 Percubaan Terkawal Secara Rawak. Nutrien . 2020; 12 (1): 157. Diterbitkan pada 2020 Jan 6. doi: 10.3390 / nu12010157

Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Khandouzi N, Hosseini S, Shidfar S. Kesan halia (Zingiber officinale) pada penanda glisemik pada pesakit dengan diabetes jenis 2. J Complement Integr Med . 2015; 12 (2): 165-170. doi: 10.1515 / jcim-2014-0021

Mozaffari-Khosravi H, Talaei B, Jalali BA, Najarzadeh A, Mozayan MR. Kesan suplemen serbuk halia terhadap rintangan insulin dan indeks glisemik pada pesakit diabetes jenis 2: percubaan rawak, buta dua kali, plasebo terkawal. Pelengkap Ther Med . 2014; 22 (1): 9-16. doi: 10.1016 / j.ctim.2013.12.017

Mozaffari-Khosravi H, Naderi Z, Dehghan A, Nadjarzadeh A, Fallah Huseini H. Kesan Tambahan pada Sitokin Proinflamasi pada Pesakit Tua dengan Osteoartritis: Hasil Percubaan Klinikal Terkawal Secara Rawak. J Nutr Gerontol Geriatr . 2016; 35 (3): 209-218.

Niempoog S, Pawa KK, Amatyakul C. Khasiat serbuk halia dalam osteoartritis lutut. J Med Assoc Thai . 2012; 95 Suppl 1: S59-S64.

Naderi Z, Mozaffari-Khosravi H, Dehghan A, Nadjarzadeh A, Huseini HF. Kesan suplemen serbuk halia pada nitrik oksida dan protein C-reaktif pada pesakit osteoartritis lutut tua: Percubaan klinikal terkawal plasebo rawak 12 minggu. J Tradit Complement Med .

Arablou T, Aryaeian N, Valizadeh M, Sharifi F, Hosseini A, Djalali M. Kesan pengambilan terhadap status glisemik, profil lipid dan beberapa penanda keradangan pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2. Int J Makanan Sci Nutr . 2014; 65 (4): 515-520. doi: 10.3109 / 09637486.2014.880671

Nikkhah-Bodaghi M, Maleki I, Agah S, Hekmatdoost A. Zingiber officinale dan tekanan oksidatif pada pesakit dengan kolitis ulseratif: Percubaan klinikal secara rawak, terkawal dengan plasebo. Pelengkap Ther Med . 2019; 43: 1-6. doi: 10.1016 / j.ctim.2018.12.021

Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Adakah suplemen menurunkan tekanan darah? Kajian sistematik dan meta-analisis ujian klinikal. Phytother Res . 2019; 33 (6): 1639-1647. doi: 10.1002 / ptr.6362

KONGSI
Artikel sebelum iniUbat-ubatan alzheimer biasa yang berkaitan dengan penurunan mental
Artikel seterusnyaBagaimana Humira berfungsi?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.