KONGSI

Insulin dan makanan

Insulin: Diabetes jenis 2 hampir tidak ada pada kalangan kanak-kanak tiga dekad yang lalu, yang mempengaruhi terutamanya orang dewasa berusia 45 tahun ke atas. Pada masa ini terdapat peningkatan kes yang membimbangkan pada kalangan orang muda. Apa yang berlaku antara dulu dan sekarang?

Fahami hubungan insulin

Setiap kali kita makan, tubuh kita mendapat kemasukan gula yang, dengan insulin yang dihasilkan oleh pankreas, memasuki sel kita sebagai tenaga. Proses ini memastikan tahap gula dalam darah seimbang selepas makan atau merawat di hospital.

Kadang-kadang sel berhenti bertindak balas terhadap insulin, atau pankreas tidak menghasilkan cukup. Ketika itulah pengambilan karbohidrat yang tinggi boleh menjadi masalah, kata Rachel McBryan, ahli diet berdaftar di Pulau Vancouver, BC.

“Berat badan berlebihan dan makan banyak karbohidrat dapat memulai peningkatan pengeluaran insulin, tetapi, akhirnya, pankreas tidak dapat bertahan, yang menyebabkan ketahanan insulin,” kata McBryan. Ini boleh mempengaruhi sistem kardiovaskular dan buah pinggang, dan juga boleh menyebabkan masalah penglihatan.

Ketahui faktor risiko

Apabila berkaitan dengan penyakit kronik seperti diabetes jenis 2, genetik berperanan. Faktor risiko lain, bagaimanapun, ada kaitan dengan gaya hidup.

“Diabetes jenis 2 dikaitkan dengan perut buncit (‘lemak perut’), dan jumlah anak dengan lemak perut yang berlebihan telah meningkat dalam beberapa tahun terakhir,” kata McBryan.

Remaja mempunyai cabaran tambahan. Oleh kerana peningkatan hormon pertumbuhan secara fisiologi, mereka dapat mengalami ketahanan insulin pada masa baligh mereka.

Juga, banyak kanak-kanak dan remaja tersekat di belakang layar televisyen atau telefon mudah alih untuk jangka masa yang panjang setiap hari, yang merupakan faktor risiko lain. “Aktiviti fizikal meningkatkan keberkesanan insulin yang dihasilkan oleh tubuh,” kata McBryan.

Ajarkan kata F (serat, iaitu)

Satu kajian baru-baru ini menyimpulkan bahawa orang yang makan biji-bijian dan makanan gandum (seperti oatmeal, dedak tambahan, bijirin sarapan bijirin penuh, roti gelap, dan beras perang) mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang jauh lebih rendah.

Sekiranya anda meneka bahawa serat berada di balik keajaiban, anda pasti betul, tetapi ada juga fitokimia, mineral, dan vitamin. Mereka membantu meningkatkan kepekaan insulin, mengurangkan jisim badan, dan mengurangkan keradangan.

Tidak pernah terlalu awal untuk bermula. “Ibu bapa sangat penting dalam menetapkan batas-batas yang sihat di sekitar makanan dan makan, dan mereka harus memodelkan tingkah laku makan yang sihat,” kata McBryan.

Menetapkan batas yang sihat

Cadangan McBryan untuk menetapkan batas yang sihat termasuk memastikan setiap makanan mengandungi banyak buah dan sayur-sayuran, mengelakkan perebutan kuasa, dan secara beransur-ansur mengurangkan pilihan sedia ada untuk makanan manis, daripada menggantikan gula dengan pengganti.

Jadikan ia sebagai urusan keluarga

Terokai makanan sihat sebagai keluarga. “Dengan anak-anak, saya sarankan pada setiap hidangan, mempunyai satu makanan yang anda tahu mereka suka dan juga menawarkan makanan baru,” nasihat McBryan.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengubah kesihatan keluarga anda:

  • Biarkan kulitnya bila boleh, tetapi basuh atau cuci bersih sebelum makan.
  • Fikirkan warna – semakin banyak di pinggan, lebih banyak fitokimia dan serat.
  • Gantikan bijirin pagi bergula dengan susunan buah, kacang, dan biji buatan sendiri di atas mangkuk oatmeal yang dimasak.
  • Pastikan daging (terutamanya goreng) minimum. Makanan nabati mengandungi antioksidan dan serat, yang dapat menurunkan risiko diabetes tipe 2 dengan mengurangi keradangan.

Herba dan rempah

Kunyit

Apabila diambil secara berkala, kunyit dapat menurunkan risiko prediabetes, keadaan yang mendahului diabetes jenis 2. Tambahkan ke dalam sup dan rebusan atau taburkan pada sayur panggang.

Fenugreek

Luaskan masakan anda untuk memasukkan fenugreek. Rempah ini terbukti dapat mengurangkan kesan ketahanan insulin.

Kayu manis

Kayu manis telah digunakan untuk kawalan glukosa darah, tetapi kesannya terhadap kepekaan insulin terhad.

Bawang putih

Bawang putih terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dan mengurangkan hiperinsulinemia. Tambahkan sedikit bawang putih segar ke sos yang sihat seperti hummus, tetapi jika tidak diterima dengan baik, anda boleh memilih ekstrak bawang putih yang sudah tua, yang terbukti sebagai antioksidan yang berkesan.

Catatan: Sila berjumpa dengan pengamal penjagaan kesihatan anda untuk memilih makanan tambahan yang sesuai untuk anak-anak anda.

Anggaran terkini menunjukkan bahawa satu dari tiga orang Kanada menghidap diabetes atau prediabetes, dengan diabetes jenis 2 menyumbang hingga 95 peratus kes diabetes. Itu termasuk kanak-kanak dan remaja juga. Hampir separuh daripadanya adalah warisan Orang Asli.

insulin dan makanan

Petua untuk menguruskan gejala

  • Bersenam sekurang-kurangnya satu jam setiap hari (lebih baik di luar rumah).
  • Masak bersama dari awal menggunakan makanan keseluruhan.
  • Pilih makanan yang dimasak di rumah semasa makan.
  • Kurangkan saiz bahagian.
  • Gantikan minuman bergula, termasuk jus buah, dengan air.
  • Makan makanan ringan yang belum diproses sahaja (buah atau sayur, kacang, keropok biji buatan sendiri).
KONGSI
Artikel sebelum iniPenyembuhan Untuk Kesihatan Dalam Kehidupan
Artikel seterusnyaKesihatan mental COVID-19: Mencari ketenangan dalam sukar
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.