Kacang hijau

Kacang hijau adalah sejenis nadi yang mempunyai keseimbangan pemakanan yang baik dengan banyak vitamin dan mineral. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa kacang-kacangan ini mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Menyediakan kacang hijau sangat mudah, dan seseorang boleh menambahnya ke dalam pelbagai hidangan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita membincangkan potensi manfaat kesihatan kacang hijau dan nilai pemakanannya. Kami juga memberikan nasihat mengenai berapa jenis makanan ini untuk dimakan, bagaimana menyediakannya, dan beberapa idea resipi.

Faedah kesihatan

Kacang hijau
Kacang kacang boleh membantu menurunkan tahap glukosa darah dan tekanan darah.

Kacang hijau adalah sejenis nadi, yang bermaksud ia adalah benih yang boleh dimakan dari keluarga tumbuhan legum.

Begitu juga dengan semua denyutan, kacang mungih seimbang. Ia mengandungi vitamin, mineral, dan enzim yang bermanfaat, yang membuatkan mereka menjadi sebahagian daripada diet yang sihat.

Menurut kajian pada tahun 2014 , bukti menunjukkan bahawa kacang hijau mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang berpotensi, termasuk:

  • Kesan antioksidan . Penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa sebatian dalam kacang hijau menunjukkan aktiviti antioksidan.
  • Aktiviti antikulat dan antimikrob . Ini termasuk beberapa bakteria Helicobacter pylori yang menyebabkan ulser perut.
  • Aktiviti anti-keradangan . Kajian tiub ujian menunjukkan bahawa ekstrak kacang hijau mungkin mempunyai potensi untuk memperbaiki gejala keadaan keradangan, seperti alahan.
  • Diabetes . Kajian pada tikus menunjukkan bahawa ekstrak kacang hijau dapat membantu menurunkan kadar glukosa darah.
  • Hipertensi . Kajian pada tikus menunjukkan ekstrak bercambah dapat membantu menurunkan tekanan darah.
  • Kanser . Uji tiub ujian menunjukkan bahawa sebatian dalam kacang hijau mungkin mempunyai sifat antitumor.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut mengenai manusia diperlukan untuk saintis mengesahkan dan lebih memahami sifat-sifat ini.

Pemakanan

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) , 100 gram (g) kacang rebus mengandungi:

  • 7.02 g protein
  • 19.15 g karbohidrat, termasuk 2 g gula
  • 7.60 g serat makanan

Kacang hijau juga merupakan sumber vitamin B yang baik yang diperlukan untuk pelbagai fungsi tubuh dan membantu mengekalkan kesihatan otak.

Khususnya, kacang hijau adalah sumber vitamin B-9 yang sangat baik, yang juga dikenali sebagai folat, yang membantu tubuh seseorang membuat DNA. Folat adalah penting sebelum dan semasa kehamilan, kerana ia membantu menghalang keabnormalan kelahiran.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Laporan USDA bahawa 100 g kacang mung mengandungi 159 mikrogram (mcg) folat. Elaun harian yang disyorkan untuk folat adalah 400 mcg untuk orang dewasa dan 600 mcg semasa mengandung. Oleh itu, tidak mungkin seseorang memenuhi keperluan folat mereka dengan memakan kacang kacang sahaja.

Bagi wanita, makanan tambahan mungkin cara yang lebih praktikal untuk mendapatkan jumlah folat yang betul sebelum dan semasa kehamilan.

Berapa banyak perlu dimakan?

Kacang kacang sprouted
Orang boleh makan taugeh sebagai sebahagian daripada diet yang sihat.

Menurut Pejabat untuk Pencegahan Penyakit dan Promosi Kesihatan , bukti menunjukkan bahawa kacang-kacangan, seperti kacang hijau, boleh menjadi sebahagian daripada pola makan yang sihat.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa diet berasaskan tumbuhan adalah cara yang penting bagi orang untuk memperbaiki kesihatan mereka, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik. Makan kacang mung boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan lebih banyak makanan berasaskan tumbuhan ke dalam diet seseorang.

Walaupun kacang hijau merupakan sumber nutrien, vitamin, dan mineral yang sangat baik, penting untuk makan makanan berasaskan tumbuhan yang lain juga. Biji kacang tidak mengandungi semua pemakanan yang diperlukan oleh seseorang. Makan pelbagai makanan berasaskan tumbuhan adalah cara terbaik untuk mencapai diet yang sihat.

Perkara kuantiti juga. Walaupun kacang ini kaya dengan vitamin dan mineral, seseorang perlu membuatnya dan makanan berasaskan tumbuhan yang lain menjadi sebahagian utama dari makanan mereka untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak dari mereka.

Salah satu cara untuk mendapatkan banyak makanan berasaskan tumbuhan ke dalam pelbagai hidangan adalah memasak makan tengahari berasaskan tumbuhan yang besar dan menyimpan bahagian yang baik untuk makan tengah hari pada hari berikutnya.

Mengulangi ini sepanjang minggu akan menjamin bahawa dua makanan seseorang penuh dengan makanan berasaskan tumbuhan. Sambungan