Kebal COVID-19

Lonjakan COVID terkini menyebabkan rekod kes dan gangguan yang tinggi di seluruh negara. Kekurangan kakitangan berlaku di banyak kawasan kerana pekerja memanggil sakit, syarikat penerbangan membatalkan penerbangan kerana peningkatan kes, beberapa sekolah kembali kepada pembelajaran dalam talian sahaja dan bilik kecemasan dipenuhi dengan kapasiti pesakit COVID-19. Mengambil langkah berjaga-jaga untuk membantu mencegah jangkitan virus adalah penting sekarang.Kita berbincang dengan pakar yang menerangkan cara terbaik untuk memastikan kehidupan anda kebal COVID-19 sebanyak mungkin.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dapatkan Vaksin dan Booster

Wanita dengan topeng muka mendapat vaksin, coronavirus, covid-19 dan konsep vaksinasi.

“Sekarang ini saya fikir perkara paling penting untuk dilakukan ialah melindungi rakyat Amerika. Kami melakukannya dengan memberi mereka vaksin dan meningkatkan mereka,” kata Ketua CDC Rochelle Walensky di Fox News Sunday. Dan walaupun Omicron menjangkiti orang yang divaksin, juga, “ia menjangkiti mereka pada kadar yang lebih rendah dan yang penting, orang yang divaksin dan dijangkiti Omicron bukanlah mereka yang akhirnya sakit teruk di hospital. Mereka adalah orang yang tidak divaksin.” Jangan bergantung pada jangkitan sebelumnya yang memastikan anda kebal terhadap jangkitan baharu, tambahnya, sambil menyebut penyelidikan terhadap Omicron, “yang setakat ini telah menunjukkan bahawa jangkitan terdahulu melindungi anda dengan kurang baik” daripadanya. Dapatkan juga dos penggalak supaya bebas dari omicron.

Menurut Dr. Javeed Siddiqui MD/MPH, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Perubatan di TeleMed2U, “Vaksinasi menawarkan perlindungan daripada jangkitan dan berpotensi untuk mengurangkan intensiti dan tempoh simbolologi.”

Pakai Topeng N95

Anda kini memerlukan topeng N95 untuk melindungi anda daripada Omicron. “Topeng kain tidak akan memberikan banyak perlindungan,” kata bekas pengarah FDA Dr. Scott Gottlieb. “Itulah kesimpulannya. Ini adalah penyakit bawaan udara. Kami kini memahaminya. Dan topeng kain tidak akan melindungi anda daripada virus yang merebak melalui penghantaran melalui udara. Ia boleh melindungi dengan lebih baik melalui penghantaran titisan, seperti selsema, tetapi tidak sesuatu seperti coronavirus ini.”

Ikuti Empat Tonggak Kesihatan

Wanita berotot melakukan senaman teras dengan bola ubat

Dr. Sean Zager, pakar perubatan keluarga yang diperakui lembaga dengan Paloma Health menjelaskan, “Dengan hampir setiap cabaran kesihatan yang ditanya oleh pesakit kepada saya, saya sentiasa bermula dengan empat tonggak kesihatan: tidur, pengurusan tekanan, senaman dan pemakanan. Itu hanyalah cara asas untuk membantu menyokong sistem imun kita, jadi jika kita bersentuhan dengan varian COVID, kita mungkin tidak dijangkiti atau terdedah kepada sakit akibatnya. Untuk mengekalkan keseimbangan dalam kelenjar adrenal dan kita pengeluaran hormon tiroid, saya selalu bercakap dengan pesakit tentang empat tonggak kesihatan: diet, senaman, tidur, dan pengurusan tekanan. Anda boleh memutarkan roda anda tentang ubat-ubatan dan herba dan makanan tambahan, tetapi sehingga anda mendapat empat tiang ini secara seimbang, tiada satu pun daripada selebihnya perkara penting.”

Ikuti Diet Anti-Radang

Diet anti-radang

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dr Zager berkata, “Dengan diet, saya cadangkan untuk mengelakkan pencetus makanan yang diketahui dan berpegang kepada diet anti-radang dengan minimum lemak tidak sihat atau gula halus. Mendapatkan senaman aerobik yang kerap membantu badan kita menjadi lebih baik dalam mengawal kortisol. Kebersihan tidur yang baik termasuk memastikan anda menjauhkan diri daripada skrin dan beberapa jam sebelum tidur dan mematuhi jadual tidur yang konsisten. Dan untuk pengurusan tekanan, saya sering menggalakkan pesakit melakukan kedua-dua bentuk aktif dan pasif. Contohnya, senaman adalah aktif. Atau pernafasan dalam, imejan berpandu, meditasi atau muzik yang menenangkan untuk pasif. Bagi sesetengah orang, mandi garam Epsom panas sebelum tidur.” Sambungan