KONGSI

Makan Ikan

Tidur malam yang baik dan IQ yang lebih tinggi boleh dicapai dengan memakan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu – sekurang-kurangnya untuk kanak-kanak.
Makan ikan setiap minggu boleh meningkatkan kualiti tidur kanak-kanak dan kecerdasan, kata penyelidik.
Penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak berumur 9-11 tahun yang makan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu mempunyai skor ujian IQ yang lebih tinggi dan kualiti tidur yang lebih baik, berbanding dengan kanak-kanak yang tidak gemar memakan ikan. Kajian bersama penulis Jianghong Liu, Sekolah Kejururawatan di Pennsylvania State University (Penn State) di State College, dan rakan-rakan baru-baru ini melaporkan penemuan mereka dalam jurnal Laporan Saintifik . Ikan dianggap sebagai bahagian penting dalam diet yang sihat. Bukan hanya rendah lemak tepu dan kaya dengan protein, vitamin , dan mineral, tetapi ikan juga merupakan sumber asid lemak omega-3 yang baik. Penyelidikan telah mencadangkan bahawa asid lemak omega-3 dapat memberi manfaat kepada kesihatan jantung dengan mengurangkan risiko degupan jantung tidak teratur, atau aritmia, menurunkan kadar trigliserida, dan sedikit menurunkan tekanan darah. Asid lemak Omega-3 juga dikaitkan secara bebas dengan tidur yang lebih baik dan kecerdasan yang meningkat. Untuk kajian mereka, Liu dan rakan-rakan berusaha untuk mempelajari lebih lanjut tentang persatuan antara omega-3 dan tidur dan kecerdasan, dengan menilai penggunaan ikan 541 kanak-kanak dari China berusia antara 9 dan 11 tahun. Menggunakan soal selidik diet, kanak-kanak melaporkan berapa banyak ikan yang mereka makan sepanjang bulan lalu. IQ kanak-kanak dinilai menggunakan Skala Perisikan Wechsler untuk Kanak-Kanak-Disemak. Ibu bapa kanak-kanak diminta melengkapkan Soal Selidik Tabiat Tidur Kanak-kanak, yang menanyakan tentang tempoh tidur, kekerapan bangun, dan mengantuk siang hari.
 Tidur boleh mengarahkan pautan kecerdasan ikan
Berbanding dengan kanak-kanak yang “jarang” atau “tidak pernah” makan ikan, mereka yang menggunakan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu menjaringkan purata 4.8 mata lebih tinggi pada ujian IQ, manakala kanak-kanak yang “kadang-kadang” makan ikan menjaringkan 3.3 mata. Selain itu, kanak-kanak yang makan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu mempunyai gangguan tidur yang kurang daripada orang-orang dengan pengambilan ikan yang rendah, yang dikatakan penyelidik adalah penunjuk “kualiti tidur keseluruhan yang lebih baik.” Para penyelidik percaya bahawa penemuan mereka tidak hanya menyokong kajian terdahulu yang menghubungkan asid lemak omega-3 dengan tidur yang lebih baik dan kecerdasan meningkat, tetapi mereka juga menunjukkan bahawa tidur yang lebih baik dapat menengahi persamaan antara omega-3 dan kecerdasan yang berasal dari ikan. “Kekurangan tidur dikaitkan dengan tingkah laku antisosial; kognisi yang lemah dikaitkan dengan tingkah laku antisosial,” jelas pengarang bersama Prof Prof Adrian Raine dari Sekolah Seni dan Sains di Penn State Perelman School of Medicine. “Kami telah mendapati bahawa suplemen omega-3 mengurangkan kelakuan antisosial, jadi tidak terlalu mengejutkan bahawa ikan berada di belakang ini.” Para penyelidik mengatakan bahawa kajian mereka juga menyediakan bukti lanjut tentang manfaat kesihatan ikan, dan mereka menggalakkan kanak-kanak makan lebih banyak.
 “Kanak-kanak harus diperkenalkan dengannya sejak awal,” jelas penulis bersama Jennifer Pinto-Martin, juga dari Sekolah Kejururawatan di Penn State. Dia menambah bahawa perkenalan ikan harus bermula dari usia 2 tahun, tetapi ia boleh bermula seawal 10 bulan. Dia memberi amaran, bagaimanapun, bahawa ikan harus bebas tulang dan dicincang halus.
“Memperkenalkan rasa awal menjadikannya lebih enak,” tambahnya. “Ia semestinya menjadi usaha yang konsisten, terutamanya dalam budaya di mana ikan tidak lazim dihidangkan. Kanak-kanak sensitif terhadap bau, jika tidak digunakan, mereka mungkin akan menjauhkan diri dari itu.” Sama ada penemuan pasukan mungkin berkaitan dengan orang dewasa yang masih boleh dilihat, tetapi ini adalah sesuatu yang mereka merancang untuk menyiasat penyelidikan masa depan, dan jenis ikan yang paling bermanfaat.
KONGSI
Artikel sebelum iniAdakah soya baik untuk kesihatan anda?
Artikel seterusnyaHepatitis C di luar badan dan fakta-fakta virus lain
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.