KONGSI
melanoma makan ikan

Melanoma dan ikan. Anda telah menambahkan ikan pada diet anda untuk makan secara sihat, tetapi kini kajian baharu menyampaikan beberapa berita buruk: Pencinta ikan mungkin mempunyai risiko melanoma yang meningkat sedikit.

Penyelidik mengikuti lebih 490,000 warga Amerika yang lebih berusia dan mendapati 20% dengan pengambilan tertinggi mempunyai kira-kira satu perempat risiko lebih tinggi untuk membangunkan penyakit itu dalam tempoh 15 tahun, berbanding 20% dengan penggunaan ikan paling rendah.

Namun, pakar menegaskan penemuan hanya menunjukkan korelasi, dan tidak boleh menyalahkan makanan laut.

Seorang pakar diet onkologi yang tidak terlibat dengan kajian itu menekankan “gambaran yang lebih besar.”

Secara umum, ikan ialah sumber protein yang sihat, selalunya kaya dengan asid lemak omega-3 anti-radang, kata Amy Bragagnini, dari Pusat Kanser Mercy Health Lacks, di Grand Rapids, Mich.

Kerana faedahnya – termasuk pautan kepada kesihatan jantung dan otak yang lebih baik – pakar biasanya mengesyorkan orang ramai berusaha untuk dua hidangan 4-auns ikan setiap minggu, kata Bragagnini, yang juga jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik.

Ikan boleh menjadi “alternatif yang hebat,” katanya, bagi mereka yang ingin mengehadkan daging merah dan daging yang diproses – yang dikaitkan dengan risiko kanser tertentu yang lebih tinggi, termasuk kanser kolon dan rektum.Jadi mengapakah ikan dikaitkan dengan melanoma, penyakit yang paling berkait rapat dengan faktor risiko seperti selaran matahari dan sejarah keluarga?Ia tidak jelas, kata ketua penyelidik Eunyoung Cho. Tetapi satu hipotesis ialah ia bukan ikan, tetapi bahan cemar – seperti merkuri dan PCB – yang boleh wujud pada tahap yang agak tinggi dalam sesetengah ikan.
Penyelidikan lepas telah mengaitkan pendedahan merkuri kepada risiko melanoma yang lebih tinggi dan kanser kulit yang lain, kata Cho, seorang profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Warren Alpert Universiti Brown, di Providence, RIBagaimanapun, katanya, teori pencemar itu sahaja. “Ini adalah kajian pertama yang menunjukkan persatuan ini,” kata Cho. “Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk meniru penemuan ini sebelum kami boleh membuat sebarang cadangan pemakanan.”Penemuan yang diterbitkan pada 9 Jun dalam jurnal Cancer Causes and Control , adalah berdasarkan 491,000 rakyat Amerika berumur 50 hingga 71 tahun yang diikuti selama 15 tahun. Pada awalnya, mereka melengkapkan soal selidik mengenai diet, senaman, dan tabiat merokok dan minum.
Sepanjang tempoh kajian, hanya lebih 5,000 peserta telah didiagnosis menghidap melanoma malignan, manakala hampir 3,300 melanoma berkembang di situ — di mana sel melanoma “pra-kanser” berada di lapisan atas kulit tetapi tidak menembusi lapisan yang lebih dalam.Pasukan Cho mendapati bahawa orang dalam 20% teratas untuk pengambilan ikan mempunyai risiko melanoma malignan 22% lebih tinggi, dan risiko melanoma in situ 28% lebih tinggi, berbanding peserta yang makan paling sedikit ikan. Kumpulan teratas itu biasanya memakan hampir 43 gram ikan setiap hari.Risiko yang lebih tinggi itu dipegang apabila penyelidik mengambil kira tabiat gaya hidup, bangsa, tahap pendidikan dan tempat tinggal orang lain.Bagaimanapun, kajian itu tidak mempunyai butiran mengenai tabiat matahari peribadi orang, kata Dr William Dahut, ketua pegawai saintifik untuk Persatuan Kanser Amerika. Tidak jelas, katanya, sama ada pencinta ikan lebih cenderung mempunyai “rumah pantai” atau menghabiskan masa di luar rumah.Dahut, yang tidak terlibat dalam kajian itu, menyebutnya sebagai “menarik,” dan layak untuk menyelam lebih mendalam.
“Tetapi saya tidak akan memberitahu orang ramai untuk tidak makan ikan kerana risiko melanoma, ” katanya.Dahut juga menunjukkan penemuan yang membingungkan: Orang yang melaporkan makan lebih banyak ikan tidak digoreng atau tuna dalam tin mempunyai peningkatan risiko melanoma malignan. Tetapi mereka yang makan banyak ikan goreng sebenarnya mempunyai risiko yang berkurangan.Kedua-dua Cho dan Bragagnini bersetuju bahawa penemuan adalah sukar untuk dijelaskan. Ada kemungkinan, Cho membuat spekulasi, bahawa jenis ikan itu penting; dia berkata kajian masa depan boleh melihat sama ada jenis ikan tertentu dikaitkan dengan risiko melanoma yang lebih tinggi.
Buat masa ini, Bragagnini mengesyorkan menumpukan pada diet keseluruhan, termasuk mendapatkan banyak makanan tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, kacang dan bijirin kaya serat. Bagi ikan pula, dia menasihatkan membakar atau mengukusnya daripada menggoreng dalam-dalam, yang boleh mengurangkan lemak “baik”.Apabila bercakap mengenai melanoma malignan, Dahut berkata taktik pencegahan utama tetap sama: mengehadkan pendedahan kepada sinaran ultraungu – dari matahari atau katil penyamakan – dan memeriksa kulit untuk pertumbuhan baru atau perubahan pada tahi lalat sedia ada.
KONGSI
Artikel sebelum iniSakit Sendi: Pakar Kongsi Petua Untuk Masalah Arthritis Anda
Artikel seterusnyaDemensia: Adakah antioksidan melindungi kita daripadanya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.