melanoma makan ikan

Melanoma dan ikan. Anda telah menambahkan ikan pada diet anda untuk makan secara sihat, tetapi kini kajian baharu menyampaikan beberapa berita buruk: Pencinta ikan mungkin mempunyai risiko melanoma yang meningkat sedikit.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik mengikuti lebih 490,000 warga Amerika yang lebih berusia dan mendapati 20% dengan pengambilan tertinggi mempunyai kira-kira satu perempat risiko lebih tinggi untuk membangunkan penyakit itu dalam tempoh 15 tahun, berbanding 20% dengan penggunaan ikan paling rendah.

Namun, pakar menegaskan penemuan hanya menunjukkan korelasi, dan tidak boleh menyalahkan makanan laut.

Seorang pakar diet onkologi yang tidak terlibat dengan kajian itu menekankan “gambaran yang lebih besar.”

Secara umum, ikan ialah sumber protein yang sihat, selalunya kaya dengan asid lemak omega-3 anti-radang, kata Amy Bragagnini, dari Pusat Kanser Mercy Health Lacks, di Grand Rapids, Mich.

Kerana faedahnya – termasuk pautan kepada kesihatan jantung dan otak yang lebih baik – pakar biasanya mengesyorkan orang ramai berusaha untuk dua hidangan 4-auns ikan setiap minggu, kata Bragagnini, yang juga jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik.

Ikan boleh menjadi “alternatif yang hebat,” katanya, bagi mereka yang ingin mengehadkan daging merah dan daging yang diproses – yang dikaitkan dengan risiko kanser tertentu yang lebih tinggi, termasuk kanser kolon dan rektum.Jadi mengapakah ikan dikaitkan dengan melanoma, penyakit yang paling berkait rapat dengan faktor risiko seperti selaran matahari dan sejarah keluarga?Ia tidak jelas, kata ketua penyelidik Eunyoung Cho. Tetapi satu hipotesis ialah ia bukan ikan, tetapi bahan cemar – seperti merkuri dan PCB – yang boleh wujud pada tahap yang agak tinggi dalam sesetengah ikan.
Penyelidikan lepas telah mengaitkan pendedahan merkuri kepada risiko melanoma yang lebih tinggi dan kanser kulit yang lain, kata Cho, seorang profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Warren Alpert Universiti Brown, di Providence, RIBagaimanapun, katanya, teori pencemar itu sahaja. “Ini adalah kajian pertama yang menunjukkan persatuan ini,” kata Cho. “Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk meniru penemuan ini sebelum kami boleh membuat sebarang cadangan pemakanan.”Penemuan yang diterbitkan pada 9 Jun dalam jurnal Cancer Causes and Control , adalah berdasarkan 491,000 rakyat Amerika berumur 50 hingga 71 tahun yang diikuti selama 15 tahun. Pada awalnya, mereka melengkapkan soal selidik mengenai diet, senaman, dan tabiat merokok dan minum. Sambungan