Terlibat dengan Komuniti

Wanita senior menjalankan temu bual

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kekal berhubung dengan orang lain adalah penting untuk kelihatan dan berasa hebat, kata Dr. Rachel Dew, pengasas bersama dan Ketua Pegawai EksekutifModiHealth .

“Interaksi sosial boleh membuatkan kita dirangsang secara intelek dan kognitif. Sama ada melalui kesukarelawanan atau hobi, rasa struktur dalam kehidupan kita sangat sihat dan membawa kegembiraan. Berinteraksi dengan keluarga, rakan dan orang tersayang boleh menghalang otak daripada menjadi tidak aktif dan menguatkan kemahiran komunikasi kita. Mengekalkan kehidupan sosial boleh membantu dengan pemakanan yang lebih sihat dan kekal aktif, yang memberi manfaat kepada kesihatan kita secara keseluruhan. Rasa kemasyarakatan sangat penting untuk kesejahteraan kita sama ada melalui panggilan telefon mudah, media sosial, e-mel atau tarikh kopi, sentiasa berhubung membuatkan kami sentiasa terhubung secara mental.”

Gunakan Pelindung Matahari Daripada Bergantung pada Solekan dengan SPF

wanita pertengahan umur menyapu losyen pelindung matahari pada muka di pantai

Banyak asas dan pelembap berwarna mengandungi SPF, tetapi ia tidak melindungi kulit anda seperti yang anda fikirkan. “Kebanyakan solekan melindungi daripada sinaran UVB tetapi tidak menyekat sinaran UVA, yang menyebabkan garis halus, bintik-bintik coklat, pori-pori membesar, dan rasa seram,” kata Dee Anna Glaser, MD, pakar dermatologi yang diperakui oleh lembaga, seorang profesor, dan Pengerusi sementara jabatan dermatologi di Sekolah Perubatan Universiti St. Louis di Missouri memberitahuEveryDay Health.

Jadi gunakan pelindung matahari untuk memastikan perlindungan daripada sinaran berbahaya.

Berhenti merokok

Wanita matang dengan sakit tekak, berdiri di ruang tamu di rumah.

Kita semua tahu merokok tidak baik untuk anda, tetapi ia juga menyebabkan penampilan penuaan menjadi lebih cepat nampak tua. Menurut J. Taylor Hayes, MD dariMayo Clinic , “Perubahan ini termasuk kaki gagak, garis jelas antara kening, kulit tidak sekata, tona kelabu pada kulit yang lebih cerah, lipatan dalam dan bengkak di bawah mata, kedutan di sekitar mulut. , dan bibir lebih nipis.”

Dia menambah, “Semakin banyak rokok yang anda hisap dan semakin lama anda merokok, semakin besar kemungkinan anda mengalami kedutan dan perubahan lain yang berkaitan dengan usia pada wajah anda. Faktor utama lain yang boleh anda kawal yang menyebabkan kerosakan kulit ialah pendedahan matahari. Gabungan pendedahan matahari tanpa perlindungan dan merokok boleh menyebabkan kedutan yang lebih ketara.” Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan lawati mana-mana tempat tumpuan umum untuk mengelakkan jangkitan Covid-19

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.