KONGSI

Pisang dan manfaat terhadap kesihatan

Terdapat beribu-ribu jenis makanan enak ini, ditanam di 150 negara yang berbeza. Pisang adalah makanan utama bagi sebahagian besar dunia. Dikira sebagai buah pertama di bumi, pisang adalah sumber kalium, serat, dan vitamin C yang baik.

Berikut adalah faedah kesihatan pisang teratas:

Kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu di dunia. Terdapat banyak cara untuk membuat jantung anda dalam keadaan baik, seperti makan makanan berkhasiat dan melakukan sekurang-kurangnya dua setengah jam latihan seminggu.

Diet kadang-kadang terasa seperti tugas berat dan merancang diet juga memakan banyak masa. Perbelanjaan untuk membeli makanan yang sihat berbanding dengan alternatif yang diproses dengan kos rendah dan boleh menjadi perhatian.

Masukkan sahaja buah yang murah ini! Biasanya buah ini berharga kurang dari 60 sen satu paun, dan juga merupakan makanan keseluruhan yang berpatutan. Buah ini juga merupakan sumber nutrien sihat jantung yang baik seperti kalium, magnesium, zat besi, dan kalsium.

Pisang mengandungi fitokimia, sebatian yang dibuat oleh tumbuhan untuk melindungi diri. Fitokimia boleh berfungsi sebagai antioksidan, hormon, perangsang enzim, dan antibakteria.

Antioksidan dalam pisang berfungsi untuk melawan radikal bebas, khususnya spesies oksigen reaktif (ROS), yang membawa kepada penyakit. Antioksidan pisang menstabilkan radikal bebas.

Kandungan kalium yang tinggi dalam pisang membantu mengekalkan fungsi jantung dan dapat mencegah pengerasan arteri. Buah ini kaya akan vitamin B6 , yang juga boleh meningkatkan kesihatan jantung.

pisang memberi banyak manfaat terhadap kesihatan

Diabetes jenis 2

Satu lagi dalam senarai sepuluh pembunuh yang mematikan, diabetes jenis 2 disebabkan oleh terlalu banyak gula yang beredar dalam darah. Biasanya, tubuh menggunakan gula untuk bahan bakar, dan pankreas menghasilkan insulin. Insulin memindahkan gula dari darah ke bahagian tubuh yang memerlukannya. Insulin mengekalkan tahap gula dalam darah dalam tahap yang sihat.

Namun, apabila anda menghidap diabetes jenis 2, insulin tidak lagi dapat menjaga paras gula darah dalam lingkungan yang sihat. Tubuh mengembangkan ketahanan insulin, dan pankreas tidak dapat membuat insulin yang mencukupi untuk mengatur kadar gula darah dengan secukupnya.

Kerana ketahanan insulin, pesakit diabetes mesti berhati-hati dengan makanan yang mereka makan. Makanan berkanji dan bergula mempunyai indeks glisemik yang tinggi, yang bermaksud ia akan menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat ke tahap berbahaya. Lonjakan yang paling berbahaya berlaku sejurus selepas sahaja makan.

Kajian menunjukkan bahawa pati dalam pisang adalah pati tahan. Pati tahan bertindak seperti serat makanan yang tidak dicerna dalam usus kecil tetapi sampai ke usus besar. Di sana ia memanaskan dan menghasilkan asid lemak rantai pendek, yang membantu memetabolisme gula dengan berkesan.

Pisang masak mempunyai indeks glisemik rendah dan menaikkan kadar gula darah ke tahap rendah. Pisang hijau mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah. Pesakit diabetes jenis 2 boleh makan pisang dengan selamat tetapi harus mendapatkan nasihat perubatan untuk diet mereka.

Kesihatan pencernaan

Buah ini sangat baik untuk kesihatan pencernaan. Ia membantu meneutralkan asid perut, melindungi dari pedih ulu hati, dan melawan bisul. Ia juga boleh digunakan untuk merawat lesi usus. Pisang yang dimasak cukup mudah dicerna dan selalunya merupakan salah satu makanan pejal pertama yang diberikan kepada bayi.

Serat yang tidak dicerna dalam pisang menjadikan aktiviti usus menjadi sebaris. Serat dan pektin membantu usus menyerap air, yang membantu pergerakan usus secara berkala. Ini dapat membantu sembelit atau cirit-birit.

Buah ini juga mengandung prebiotik, yang ketika difermentasi oleh bakteria baik meningkatkan jumlah bakteria probiotik (baik) di usus besar. Ini membantu badan menyerap nutrien.

Faedah tambahan

Berikut adalah beberapa cara lain pisang dapat meningkatkan kesihatan anda.

Tekanan darah

Kerana buah ini tinggi kalium, mereka berkesan menurunkan tekanan darah tinggi. Satu kajian menunjukkan sebatian dalam pisang sama efektifnya dengan ubat tekanan darah. Pesakit yang makan dua pisang sehari selama seminggu mengalami penurunan tekanan darah sepuluh peratus.

Pengurangan berat

Serat makanan dalam buah ini tidak hanya berguna dalam membantu pesakit diabetes menjaga gula darah yang sihat, tetapi juga dapat membantu menurunkan berat badan. Walaupun pisang masak dapat dimasukkan dalam rencana penurunan berat badan, pisang hijau semakin banyak digunakan untuk membuat produk yang dapat membantu menurunkan berat badan. Produk seperti tepung pisang, bubur pisang hijau, atau pisang hijau yang dimasak telah dikaji dan menunjukkan banyak manfaat kesihatan.

Kesihatan neurologi

Fitokimia pisang melindungi daripada toksin yang memusnahkan tisu saraf, yang dikenali sebagai neurotoksin. Mereka juga dapat membantu mencegah penyakit neurologi seperti Alzheimer. Pisang mungkin memainkan peranan penting dalam mengangkat mood anda, melawan kemurungan, PMS, meningkatkan kewaspadaan, dan menenangkan sistem saraf.

Rawatan dirumah

Pisang secara tradisional telah digunakan untuk merawat berbagai penyakit kecil seperti:

Mual – pisang dapat membantu mencegah penyakit pagi dengan mengekalkan kadar gula dalam darah.

Hangover – milkshake pisang melakukan tugas ganda dengan menenangkan perut dan menghidratkan badan anda.

Luka terbakar – pisang tumbuk yang ditutup dengan pembalut kain melegakan kesakitan akibat luka terbakar yang kecil.

Bahagian dalam pisang bukan satu-satunya bahagian yang berguna. Kulit pisang juga mempunyai sifat penyembuhan dan telah digunakan untuk mengobati gigitan serangga, ketuat, racun ivy, dan lebam.

Mereka mungkin bukan penawar ajaib untuk semua yang menimpa anda, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa makan pisang bersaiz sederhana setiap hari dapat meningkatkan kesihatan anda dengan lebih banyak cara daripada satu.

Rujukan

 1. Semua Mengenai Pisang: Pengeluar, Tempat Penanamannya & amp; Mengapa Mereka Penting. Pautan Pisang. https://www.bananalink.org.uk/all-about-bananas/.
 2. Amy Campbell MS. Adakah Pisang Baik untuk Diabetes? – Diabetes Sendiri. Pengurusan. https://www.diabetesselfmanagement.com/healthy-living/nutrition-exercise/is-banana-good-for-diabetes/. Diterbitkan pada 11 Mac 2020.
 3. Pisang. Mempunyai Tumbuhan. https://fruitsandveggies.org/fruits-and-veggies/banana/.
 4. Coppola Pby D, harga runcit pisang 30 NUS. Statista. https://www.statista.com/statistics/236880/retail-price-of-bananas-in-the-united-states/. Diterbitkan pada 30 November 2020.
 5. Falcomer AL, Riquette RFR, Lima BRD, Ginani VC, Zandonadi RP. Manfaat Kesihatan Penggunaan Pisang Hijau: Kajian Sistematik. Nutrien . 2019; 11 (6): 1222. doi: 10.3390 / nu11061222
 6. Glosari. Pendidikan Diabetes Dalam Talian. https://dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type2/understanding-type-2-diabetes/what-is-type-2-diabetes/.
 7. Berapa banyak aktiviti fizikal yang diperlukan oleh orang dewasa? Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm. Diterbitkan pada 7 Oktober 2020.
 8. Jiménez-Domínguez G, Ble-Castillo J, Aparicio-Trápala M, et al. Kesan Pengambilan Akut Pati Pisang Asli pada Tindak Balas Glikemik yang dinilai oleh Pemantauan Glukosa Berterusan pada Subjek Obes dan Lean. Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam . 2015; 12 (7): 7491-7505. doi: 10.3390 / ijerph120707491
 9. Kanazawa K, Sakakibara H. Kandungan Dopamin Tinggi, Antioksidan Kuat, dalam Cavendish Banana. Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan . 2000; 48 (3): 844-848. doi: 10.1021 / jf9909860
 10. Fitokimia. struktur fitokimia. https://www.phytochemicals.info/.
 11. Sampath Kumar KP, Bhowmik D, Duraivel S, Umadevi M. Kegunaan Tradisional dan Ubat Pisang. Jurnal Farmakognosis dan Fitokimia . 2012; 1 (3): 51-63.
 12. Sidhu JS, Zafar TA. Sebatian bioaktif dalam buah pisang dan manfaat kesihatannya. Kualiti dan Keselamatan Makanan . 2018; 2 (4): 183-188. doi: 10.1093 / fqsafe / fyy019
 13. Ilmu Yang Mengejutkan Di Sebalik Buah Paling Popular di Dunia. Geografi Nasional. https://www.nationalgeographic.com/environment/urban-expeditions/food/food-journeys-graphic/. Diterbitkan pada 24 Oktober 2017.
 14. 10 penyebab utama kematian. Pertubuhan Kesihatan Dunia. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.
KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang dimaksudkan dengan kesihatan mental?
Artikel seterusnya7 manfaat kesihatan bawang putih yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.