KONGSI

Setiap orang boleh mengalami sakit sendi dari semasa ke semasa, tetapi apabila ia menjadi berterusan, kemungkinan besar ia adalah arthritis. Apabila kita semakin tua, arthritis, atau keradangan sendi, boleh berlaku dan menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , “Di Amerika Syarikat, 24% daripada semua orang dewasa, atau 58.5 juta orang, mengalami arthritis. Ia adalah punca utama kerja. hilang upaya, dengan kos tahunan untuk rawatan perubatan dan kehilangan pendapatan sebanyak $303.5 bilion.” Dr. Jacob Hascalovici , ketua pegawai perubatan dan pakar sakit dengan Clearing menjelaskan tentangĀ “Walaupun pada masa ini tiada ubat untuk arthritis, terdapat lebih banyak pilihan rawatan berbanding sebelum ini. Matlamat kebanyakan rawatan arthritis adalah untuk mengekalkan dan memulihkan mobiliti sendi anda, sambil mengekalkan tahap kesakitan anda rendah.” Walaupun begitu, ada perkara yang boleh kita lakukan untuk membantu memulihkan arthritis, kata Dr Hascalovici. Baca petua beliau di bawah dan baca terus untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan terlepas.

Senaman dan Terapi Fizikal

Dr. Hascalovici menyatakan, “Terapi fizikal dan senaman ringan boleh menjadi sebahagian daripada pelan rawatan arthritis anda. Yoga, khususnya, telah ditunjukkan untuk memberikan kelegaan untuk sakit arthritis dan memulihkan mobiliti dalam ujian klinikal. Rutin regangan yang ditetapkan oleh profesional boleh mengurangkan tekanan pada sendi anda sambil membantu badan anda berehat.”

Diet Anti-Radang

“Pemakanan anti-radang atau suplemen pemakanan: Keradangan yang dikaitkan dengan arthritis kadangkala boleh diuruskan dengan memakan keseluruhan makanan berasaskan tumbuhan dengan banyak nutrien dan serat semula jadi. Jus beri biru, raspberi, delima dan strawberi semuanya boleh memainkan peranan dalam melegakan gejala arthritis kerana sifat antioksidannya,” kata Dr. Hascalovici. “Suplemen semula jadi yang mungkin mempunyai faedah melegakan kesakitan untuk pesakit arthritis termasuk glukosamin, kondroitin dan NEMĀ®. Saya kadang-kadang mengesyorkan pesakit saya membuat perubahan diet atau mencuba suplemen sebagai sebahagian daripada pendekatan rawatan pelbagai serampang untuk pengurusan kesakitan.”

Ubat Farmasi

Menurut Dr Hascalovici, “Doktor menggunakan NSAID seperti acetaminophen dan naproxen untuk merawat banyak perkara yang menyebabkan kesakitan atau keradangan, termasuk arthritis. Kesemuanya mengurangkan kesakitan dan keradangan, tetapi setiap orang akan mengalami kelegaan kesakitan dan kesan sampingan yang berpotensi secara berbeza.”

Krim Pelega Sakit Topikal

Dr Hascalovici berkata, “Krim pelega sakit topikal yang anda sapu pada kulit anda mungkin termasuk bahan anti-radang bukan steroid (NSAID). Ibuprofen, indomethacin dan natrium diklofenak adalah semua bahan yang boleh mengurangkan keradangan untuk membantu mengurangkan tahap kesakitan anda. Sebagai bonus, menggunakan ubat penahan sakit NSAID secara topikal bermakna terdapat risiko yang lebih rendah terhadap beberapa kesan sampingan yang datang dengan pil penahan sakit, seperti sakit perut. Walau bagaimanapun, banyak topikal yang mempunyai ramuan NSAID memerlukan preskripsi.”

Siapa yang Berisiko untuk Sakit Sendi?

Dr. Hascalovici menerangkan, “Malangnya, kita semua berisiko mendapat artritis apabila kita semakin tua, dan satu daripada setiap empat orang Amerika mengalami beberapa bentuk sakit sendi, menurut CDC. Orang yang merokok, mempunyai pekerjaan yang melibatkan banyak lenturan. dan menanggung berat badan, yang berlebihan berat badan atau obes, atau yang mengalami jangkitan sendi tinggi risiko yang lebih tinggi akhirnya mendapat arthritis. Gen dan umur memainkan peranan, juga, dan wanita mempunyai risiko arthritis yang lebih tinggi daripada lelaki.”

Bagaimana Artritis Membangun

“Arthritis mempunyai komponen genetik, jadi sesetengah daripada kita cenderung untuk mengembangkannya,” kata Dr. Hascalovici. “Kehausan berterusan pada sendi, seperti yang berlaku lebih banyak apabila orang berlebihan berat badan atau kerja yang sukar pada sendi, boleh meningkatkan peluang untuk mendapat arthritis. Ia juga boleh berkembang berikutan jangkitan sendi.”

Cara Membantu Mencegah Arthritis

Wanita yang tidak dikenali memakai dan melaraskan pad pelindung lutut keselamatannya.

Menurut Dr. Hascalovici, “Jika anda perasan sebarang kehangatan atau kemerahan pada sendi anda, anda mungkin ingin mendapatkan rawatan perubatan untuk menangani kemungkinan jangkitan secara proaktif. Anda juga boleh membantu sendi anda dengan menjaganya dengan baik. Pakai peralatan perlindungan seperti pelapik lutut, jika anda banyak melutut, contohnya. Sediakan persekitaran kerja anda supaya anda tidak membongkok atau mengangkat beban berat lebih daripada yang diperlukan. Lakukan yang terbaik untuk mengelakkan jatuh dan kecederaan sendi. Jika anda merokok, tanya diri anda jika anda ingin menggantikan tabiat pengurusan tekanan yang berbeza, dan jika anda rasa berat anda mungkin lebih sedikit daripada yang anda mahu, mulakan berjalan, berenang atau menambah aktiviti tekanan rendah yang anda suka sambil menyediakan anti-radang. makanan.”

KONGSI
Artikel sebelum iniBola sepak: pertimbangan latihan untuk pemain amatur
Artikel seterusnyaMelanoma: makan banyak ikan? Risiko anda boleh meningkat
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.