Susu badam dan susu soya

Susu badam dan susu soya adalah dua jenis susu berasaskan tumbuhan yang paling popular di pasaran. Apakah perbezaan dan yang lebih baik daripada yang lain? Isu-isu seperti intoleransi laktosa, alahan susu, dan peningkatan populariti vegetarian, vegan, dan diet rendah kolesterol telah mendorong industri makanan untuk memperkenalkan pelbagai alternatif berasaskan tumbuhan kepada susu lembu.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Susu badam dan susu soya adalah kedua-dua vegan, secara semula jadi bebas laktosa, dan kolesterol rendah, tetapi terdapat perbezaan manfaat kesihatan mereka, kandungan nutrien, dan kesan alam sekitar.

Dalam artikel ini, kita melihat manfaat dan kelemahan susu kacang badam dan soya.

Faedah kesihatan

Susu badam dan susu soya adalah pilihan yang sihat dalam pelbagai cara. Ia mengandungi nutrien yang berbeza dan mungkin mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan seseorang, seperti yang dibincangkan di bawah.

Susu badam

Kita boleh menggunakan susu badam dalam kopi, teh dan smoothies.

Badam mentah mempunyai manfaat kesihatan yang sangat baik, menjadi sumber protein, vitamin utama, serat, dan antioksidan. Faedah kesihatan badam mentah telah membantu meningkatkan populariti susu badam.

Susu badam mempunyai tahap asid lemak tanpa monounsaturated. Jenis lemak yang sihat ini boleh membantu dalam penurunan berat badan dan pengurusan berat badan.

Penyelidikan juga mencadangkan bahawa asid lemak tak jenuh tunggal boleh membantu mengurangkan lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) – yang doktor di hospital juga memanggil kolesterol jahat – dalam badan. Penyelidik telah mengaitkan lemak ini kepada penyakit jantung, obesiti, dan kanser.

Susu soya

Sama seperti susu badam, susu soya mempunyai kandungan lemak tak tepu yang lebih tinggi berbanding dengan lemak tepu. Lemak tepu, yang terdapat dalam susu lembu, menyumbang kepada kolesterol tinggi dan masalah jantung.

Bersama dengan mengandung lemak yang sihat, susu soya merupakan satu-satunya alternatif susu yang menawarkan jumlah protein yang sama seperti susu lembu. Kandungan nutrien dalam susu soya sebanding dengan susu lembu.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Selain dari sifat bebas kolesterol dan vegan secara semulajadi, susu soya mengandungi isoflavon. Penyelidikan menunjukkan bahawa isoflavon adalah antioksidan, boleh mengurangkan keradangan dalam badan, dan mungkin juga mempunyai kesan antikanker.

Menurut Pusat Kebangsaan Kesihatan Pelengkap dan Integratif, mengkonsumsi protein soya setiap hari boleh mengurangkan kolesterol LDL.

Pemakanan

Jadual berikut dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat membandingkan nilai pemakanan 240 mililit (ml) susu badam dan susu soya dalam gram (g), miligram (mg), atau unit antarabangsa (IU):

Susu soya, 240 mlSusu badam, 240 ml
Kalori10129
Macronutrients
Protein6 g1.01 g
Jumlah lemak3.5 g2.5 g
Karbohidrat12 g1.01 g
Serat1 g1 g
Gula9 g0 g
Mineral
Kalsium451 mg451 mg
Besi1.08 mg0.36 mg
Magnesium41 mg17 mg
Fosforus79 mgTiada data tersedia
Potasium300 mg36 mg
Natrium91 mg115 mg
Vitamin
Riboflavin0.425 mg0.067 mg
Vitamin A499 IU499 IU
Vitamin D120 IU101 IU

Kandungan nutrien pelbagai jenama susu kacang badam dan susu soya berbeza. Ada yang menambah gula, garam, dan pengawet. Penambahan ini boleh mengubah kandungan karbohidrat dan kalori dalam susu.

Kebanyakan jenama alternatif berasaskan tumbuhan juga akan menambah kalsium dan vitamin D untuk meniru kandungan dalam susu lembu.

Penggunaan susu badam dan soya

Susu badam di atas meja
Susu badam boleh digunakan dalam kopi, teh, dan smoothies.

Kita boleh menggunakan susu soya dan kacang badam dengan cara yang sama. Ramai yang menggunakannya secara langsung sebagai pengganti susu tenusu dalam bijirin, oat, kopi, teh dan smoothies. Mereka juga boleh menggantikan segelas susu lembu yang mudah.

Ramai orang mencari rasa susu badam lebih sesuai daripada susu soya. Dalam sesetengah kes, rasa susu soya mungkin lebih kuat dalam bijirin, minuman, atau memasak berbanding dengan susu badam.

Kita boleh menggunakan susu badam dan susu soya sebagai pengganti susu dalam kek. Tahap lemak yang lebih rendah dalam jenis susu ini berbanding dengan susu lembu boleh meringankan resipi kek tanpa mengubah rasa.

Susu berasaskan tumbuhan juga boleh mengubah konsistensi pencuci mulut, dan kita mungkin perlu menambah jumlah susu yang lebih besar kepada resipi.

Kelemahan

Di samping faedah susu soya dan kacang badam, kita juga perlu tahu kelemahannya, seperti yang dibincangkan di bawah.

Susu badam

Susu badam adalah rendah kalori dan protein berbanding dengan susu lembu dan susu soya. Apabila menggantikan susu lembu dengan susu badam, kita harus menggantikan kalori, protein, dan vitamin yang hilang dari sumber makanan lain.

Sesetengah pengilang menambah carrageenan sebagai pemekat untuk makanan tanpa lemak dan pengganti tenusu, termasuk susu badam. Carrageenan mempunyai beberapa kesan sampingan, yang paling biasa adalah gangguan penghadaman, ulser, dan keradangan.

Untuk mengelakkan aditif dalam susu badam, cubalah membuat susu badam di rumah. Kita boleh melihat secara dalam talian untuk pelbagai resipi susu kacang, termasuk resipi daripada ahli diet berdaftar.

Sama seperti tindak balas alergi yang menyebabkan protein dalam susu lembu, sesetengah orang alahan kepada badam dan harus mengelakkan minum susu badam.

Susu soya

Walaupun susu soya mengandungi protein, beberapa jenama kekurangan methionine, asid amino penting, kerana pengeluar proses digunakan untuk membuat susu soya. Kita mungkin perlu mendapatkan asid amino ini daripada diet lain.

Sekiranya seseorang tidak mendapat metionin tambahan, kalsium, dan vitamin D, susu soya mungkin menjadi pengganti yang tidak sesuai kepada susu lembu.

Seperti susu badam, sesetengah orang mungkin mempunyai alergi kepada kacang soya dan harus mengelakkan susu soya.

Susu soya mengandungi sebatian yang sesetengah orang merujuk sebagai antinutrien. Ini antinutrien semulajadi boleh mengurangkan keupayaan tubuh untuk menyerap nutrien penting dan mengurangkan pencernaan protein dan karbohidrat.

Antinutrien yang terkandung dalam kacang soya termasuk:

 • perencat trypsin
 • lektin
 • asid phytic
 • oligosakarida ketara

Proses pembuatan yang berbeza boleh mengurangkan kehadiran antinutrien dan meningkatkan nilai pemakanan kacang soya. Proses-proses ini memerlukan buruh tambahan, kerja, dan kos.

Kesan alam sekitar

Pengeluaran susu badam mungkin mengambil tol di alam sekitar.

Badam adalah tanaman yang sangat intensif. Menurut Pejabat Keberlanjutan di University of California San Francisco , pengilang menggunakan 15 gelen air untuk menghasilkan hanya 16 badam.

Petani menghasilkan kira kira 80 peratus daripada badam dunia di California. Keperluan pengairan yang meningkat di ladang-ladang ini mungkin mempunyai kesan jangka panjang terhadap alam sekitar di rantau ini yang terancam punah.

Petani menggunakan racun perosak untuk menghasilkan kacang badam dan kacang soya. Penyiasatan Penggunaan Kimia Pertanian 2017 menyoroti penggunaan pelbagai racun perosak pada tanaman soya. Racun perosak ini boleh mencemarkan bekalan air dan boleh membuat air minuman lebih toksik dan beracun.

Apakah alternatif vegan lain untuk susu lembu?

kelapa separuh pada meja kayu biru dengan segelas santan
Ubi kayu adalah pilihan untuk minuman bebas laktosa.

Hari ini, pengguna boleh memilih dari pelbagai pilihan susu tanpa susu. Selain susu kacang badam dan soya, makanan vegan lain yang boleh dibuat oleh orang-orang dengan minuman laktosa secara semulajadi termasuk:

 • beras
 • cashews
 • kelapa
 • biji rami
 • oat
 • flaxseed
 • hazelnuts
 • kacang macadamia

Ringkasan

Badam dan susu soya adalah dua alternatif vegan yang popular untuk susu tenusu. Ia mempunyai profil nutrisi yang berbeza dan manfaat untuk kesihatan manusia.

Susu soya mengandungi vitamin dan mineral tambahan. Dalam banyak cara, susu soya menyerupai susu tenusu dengan cara terbaik di kalangan alternatif, tetapi tidak semua orang menikmati citarasa.

Kita boleh memilih antara pelbagai susu soya dan produk susu badam dalam talian, atau mencarinya di pasar raya tempatan.

Membuat varieti susu berasaskan tumbuhan buatan sendiri boleh menawarkan alternatif yang berkekalan jika seseorang menggunakan bahan bebas racun perosak.

Mereka yang menggunakan produk susu berasaskan tumbuhan harus sedar tentang kalori, makronutrien, mineral, dan vitamin yang banyak terdapat dalam susu lembu dan pastikan untuk membentuk nutrien ini dalam bidang diet lain.