KONGSI

Teh hijau mengandungi banyak antioksidan yang mempromosikan penurunan berat badan, memberikan perlindungan terhadap barah, dan menurunkan risiko penyakit jantung.

manfaat teh hijau

Teh hijau diseduh dari daun tanaman Camellia sinensis, dan merupakan minuman yang paling banyak diminum di seluruh dunia selain air. Secara tradisional, teh ini telah digunakan dalam perubatan bukan hospital di India dan Cina. Peningkatan minat terhadap manfaat kesihatan teh menyebabkan penambahan ekstrak teh dalam bentuk suplemen makanan.

Oleh kerana teh hijau tidak diproses, ia kaya dengan polifenol pelindung. Polifenol utama dalam teh hijau adalah flavonoid, termasuk katekin dan epigallocatechin gallate (EGCG). Daun teh hijau biasanya mengandungi 10-20% katekin. Antioksidan kuat ini mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk peningkatan fungsi otak, kehilangan lemak, perlindungan terhadap barah dan penyakit lain, pencegahan kerosakan sel, dan menurunkan risiko penyakit jantung. Antioksidan juga terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan yang tidak diproses.

Teh hijau juga mengandungi nutrien lain termasuk magnesium, folat, vitamin B, dan asid amino. Sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang, teh ini juga dapat menjadi sumber antioksidan dan sumber nutrien yang penting.

Di sini kita menyemak tiga faedah kesihatan terbaik:

Mendorong penurunan berat badan

Meminum teh hijau sebelum ini dikaitkan dengan penurunan berat badan. Salah satu sebabnya ialah bahawa epigallocatechin gallate yang terdapat dalam teh ini dapat meningkatkan metabolisme dan pembakaran lemak, terutama di kawasan perut. Lemak perut berbahaya kerana dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Fisiologi & Tingkah Laku dengan enam puluh peserta gemuk mendapati bahawa ekstrak teh hijau membantu individu untuk mengurangkan berat badan mereka sebanyak 7.3 paun tambahan dan membakar 183 kalori lebih banyak daripada mereka yang tidak minum teh ini selama dua belas minggu. Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Obesiti yang melibatkan 240 peserta dengan obesiti mendapati penurunan berat badan, peratusan lemak badan, lilitan pinggang, lemak perut, dan kadar kolesterol dalam kumpulan teh hijau dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambil teh ini selama dua belas minggu.

Nota penting adalah bahawa faedah teh ini pada penurunan berat badan dibantu oleh senaman yang kerap. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Health Science yang melibatkan empat belas lelaki yang sihat mendapati bahawa terdapat peningkatan kehilangan lemak yang signifikan untuk perbelanjaan tenaga pada individu yang menggabungkan pengambilan senaman dan teh berbanding dengan mereka yang bersenam tetapi tidak mengambil teh ini.

Teh jenis ini juga sangat berkesan apabila diminum sebagai alternatif untuk soda dan pilihan yang kurang sihat yang lain.

Memberi perlindungan terhadap barah

Kanser boleh disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan kerosakan oksidatif. Menurut Institut Kanser Nasional, polifenol pelindung dalam teh nampaknya mempunyai kaitan dengan pertumbuhan tumor yang berkurang. Antioksidan dalam teh hijau dapat membantu melindungi daripada kerosakan oksidatif.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau menyebabkan penurunan risiko pelbagai jenis kanser. Teh hijau nampaknya mempunyai sifat anti-karsinogenik. Satu kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan dan Rawatan Kanser Payudara mendapati bahawa peningkatan pengambilan teh hijau dikaitkan dengan penurunan risiko barah payudara sebanyak 20-30%. Satu kajian Jepun yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology mendapati penurunan risiko barah prostat pada lelaki yang minum lebih banyak cawan teh hijau setiap hari.

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Biomarker Epidemiologi dan Pencegahan Kanser , didapati bahawa pengambilan sepuluh cawan teh hijau setiap hari ditambah dengan tablet ekstrak teh ini membatasi kambuhnya polip kolorektal.

Walau bagaimanapun, mekanisme antioksidan dalam teh hijau berinteraksi dengan sel barah tidak diketahui. Diandaikan bahawa mekanisme menekan pertumbuhan sel, meningkatkan apoptosis (kematian sel yang diprogramkan), dan menghambat angiogenesis (pembentukan saluran darah baru).

Mengurangkan risiko penyakit jantung dan keadaan perubatan lain

Penyakit kardiovaskular adalah penyebab utama kematian di peringkat global. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika menyimpulkan bahawa terdapat risiko kematian yang jauh lebih rendah, terutamanya disebabkan oleh penyakit kardiovaskular, pada individu yang minum sekurang-kurangnya lima cawan teh ini sehari berbanding satu cawan.

Manfaat kesihatan teh jenis ini termasuk peningkatan aliran darah, menurunkan kolesterol, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan fungsi jantung. Ekstrak teh hijau mempunyai sifat anti-radang kerana adanya flavonoid. Keradangan berkaitan dengan keadaan seperti arthritis, sindrom iritasi usus (IBS), dan sakit period.

Katekin dalam teh hijau dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine dengan tindak lanjut lima tahun mendapati 42% mengurangkan risiko diabetes jenis 2 pada lelaki dan wanita yang minum teh hijau setiap hari.

Penting untuk diingat bahawa teh hijau mengandungi kafein; atas sebab ini, pengambilan teh ini setiap hari harus terhad pada individu yang sensitif terhadap kafein. Walau bagaimanapun, jumlah kafein yang sederhana meningkatkan fungsi otak termasuk mood, masa reaksi, dan ingatan. Sebagai tambahan kepada kafein, teh hijau mengandungi sebatian asam amino L-theanine yang meningkatkan otak. L-theanine boleh menyebabkan peningkatan fungsi otak dan kesan anti-kegelisahan dengan meningkatkan tahap neurotransmitter tertentu (utusan kimia) dalam darah.

Pelbagai manfaat kesihatan mengenai teh hijau tidak dapat disimpulkan, jadi penyelidikan masa depan sangat penting untuk memberikan lebih banyak bukti. Namun, jelas bahawa teh hijau mempunyai pelbagai potensi manfaat kesihatan.

Rujukan:

Adakah teh baik untuk anda? (2018). Makanan Baik BBC. Diperolehi dari: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-green-tea

Auvichayapat, P., et al. (2008). Keberkesanan teh terhadap penurunan berat badan pada orang Thailand yang gemuk: percubaan terkawal dan rawak. Fisiologi & Tingkah Laku, 93 (3), hlm.486-491.

Nagao, T., Hase, T. dan Tokimitsu, I. (2007). Ekstrak teh yang tinggi katekin mengurangkan lemak badan dan risiko kardiovaskular pada manusia. Obesiti, 15 (6), hlm.1473-1483.

Ota, N., et al. (2005). Kesan gabungan latihan biasa dan pengambilan katekin teh terhadap perbelanjaan tenaga pada manusia. Jurnal Sains Kesihatan, 51 (2), hlm.233-236.

Ogunleye, AA, Xue, F. dan Michels, KB (2010). Pengambilan teh dan risiko barah payudara atau berulang: analisis meta. Penyelidikan dan Rawatan Kanser Payudara, 119 (2), hlm.477.

Kurahashi, N., et al. (2008). Pengambilan teh dan risiko barah prostat pada lelaki Jepun: kajian prospektif. American Journal of Epidemiology, 167 (1), hlm.71-77.

Yang, CS dan Wang, H. (2016). Kegiatan pencegahan barah katekin teh. Molekul, 21 (12), hlm.1679.

Iso, H., et al. (2006). Hubungan antara teh dan jumlah pengambilan kafein dan risiko untuk diabetes jenis 2 yang dilaporkan sendiri di kalangan orang dewasa Jepun. Annals of Internal Medicine, 144 (8), hlm.554-562.

Shimizu, M., et al. (2008). Ekstrak teh untuk pencegahan adenoma kolorektal metakron: kajian rintis. Biomarker Epidemiologi dan Pencegahan Kanser, 17 (11), hlm.3020-3025.

Suganuma, M., Saha, A. dan Fujiki, H. (2011). Strategi rawatan barah baru menggunakan kombinasi ubat katekin teh dan ubat antikanser. Sains Kanser, 102 (2), hlm.317-323.

Kuriyama, S., et al. (2006). Penggunaan teh dan kematian akibat penyakit kardiovaskular, barah, dan semua penyebab di Jepun: kajian Ohsaki. JAMA, 296 (10), hlm.1255-1265.

KONGSI
Artikel sebelum iniBolehkah ubat sclerosis dimethyl fumarate membantu merawat coronavirus?
Artikel seterusnyaKesakitan lumborum quadratus: Rawatan dan peregangan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.