Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Risiko dan komplikasi

Pembedahan katarak adalah prosedur pesakit luar yang menggunakan anestesia tempatan. Oleh itu, pakar-pakar biasanya mempertimbangkan prosedur supaya selamat.

Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan, terdapat risiko komplikasi. Sebelum seseorang memutuskan untuk menjalani pembedahan katarak, mereka harus berbincang dengan doktor tentang sebarang komplikasi yang mungkin berlaku.

Beberapa komplikasi yang biasa termasuk:

  • bengkak kornea dan mata
  • pendarahan dalam kehilangan mata
  • pengumpulan cecair di retina
  • dislokasi atau pergerakan kanta implan

Pesakit harus sedar bahawa keadaan perubatan tertentu boleh meningkatkan risiko komplikasi dari pembedahan katarak.

Sebagai contoh, seseorang yang mengalami degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD) berisiko tinggi untuk mengembangkan kebutaan berikutan pembedahan katarak. Pesakit yang mempunyai AMD harus membincangkan kemungkinan risiko dan manfaat dengan doktor mereka, sebelum memutuskan sama ada meneruskan pembedahan.

Juga, masalah mata asas tertentu, seperti kerosakan pada retina, mungkin menjadi jelas selepas pembedahan.

Selaput mata

seorang pesakit dengan hiperkalemia bercakap dengan doktor di pejabat
Jika seseorang mengalami komplikasi selepas pembedahan katarak, mereka harus bercakap dengan doktor mereka.

Dengan mengandaikan tiada komplikasi berkembang, seseorang boleh menjangkakan mempunyai penglihatan yang lebih jelas berikutan pembedahan katarak. Walau bagaimanapun, jika seseorang mendapati apa-apa kesan sampingan atau komplikasi, mereka harus membiarkan doktor mengetahui dengan secepat mungkin.

Sesetengah orang mungkin mengalami katarak sekunder. Apabila ini berlaku, membran lensa yang tidak dibuang oleh pakar bedah semasa prosedur mula berulang. Menurut Persatuan Optometrik Amerika , sehingga 50% orang yang menjalani pembedahan katarak boleh mengembangkan keadaan ini.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Katarak sekunder boleh dirawat. Lazimnya, seorang doktor akan menggunakan rawatan laser beam untuk membuat pembukaan di kawasan yang mendung.

Kesimpulan

Pembedahan katarak adalah prosedur pesakit luar biasa. Ia adalah satu-satunya rawatan untuk mengeluarkan katarak.

Walau bagaimanapun, tidak semua pesakit katarak memerlukan pembedahan untuk membuangnya. Sesetengah orang mungkin tidak akan kehilangan fungsi penglihatan mereka. Orang lain mungkin dapat membetulkan masalah penglihatan mereka dengan cermin mata.

Seseorang yang sedang mempertimbangkan pembedahan katarak harus berbincang dengan doktor atau ahli optik mengenai kemungkinan risiko dan komplikasi yang terlibat. Bahagian pertama