Buli

Penyelidikan baru mencadangkan bahawa terdapat perbezaan struktur fizikal dalam otak remaja yang sering dibuli.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Buli: Kanak-kanak membuli dan dibuli
Satu carta kajian terbaru perubahan otak dikaitkan dengan buli.

Menurut Pusat Kebangsaan Statistik Pendidikan dan Biro Keadilan Statistik, antara satu dan tiga pelajar dalam laporan Amerika Syarikat yang dibuli di sekolah.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, cyberbullying telah menjadi masalah yang meluas.

Cyberbullying adalah sebarang pembuli yang dilakukan melalui telefon bimbit, media sosial, atau Internet secara umum.

Peranti seperti ini membenarkan pembuli untuk meneruskan gangguan mereka secara tanpa nama dan pada bila-bila masa sepanjang hari.

Buli mempunyai kesan serius terhadap kesihatan

Satu kajian menunjukkan bahawa pembuli kanak-kanak mempunyai kesan terhadap kesihatan, dan ia boleh membawa kepada kos yang signifikan untuk individu, keluarga mereka, dan masyarakat pada umumnya.

Di Amerika Syarikat, para penyelidik menganggarkan bahawa pencegahan pembulian sekolah tinggi boleh menyebabkan faedah seumur hidup lebih dari $ 1 juta setiap individu.

Penyelidikan baru sekarang menunjukkan bahawa buli boleh menyebabkan perubahan fizikal di otak dan meningkatkan peluang penyakit mental. Kajian ini kini muncul dalam jurnal Psikiatri Molekul .

Erin Burke Quinlan, King’s College London di United Kingdom, dan rakan sekerja menjalankan kajian ini. Mereka menganalisis soal selidik dan imbasan otak lebih daripada 600 orang muda dari pelbagai negara di Eropah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Para peserta adalah sebahagian daripada projek jangka panjang IMAGEN. Matlamat kajian ini adalah untuk menilai perkembangan otak dan kesihatan mental dewasa muda melalui soal selidik dan imbasan resolusi tinggi yang diambil ketika peserta berusia 14 dan 19 tahun.

Para saintis mendapati bahawa lebih daripada 30 peserta mengalami buli kronik. Kemudian, mereka membandingkan data dengan orang-orang muda yang tidak pernah menjadi mangsa buli kronik.

Analisis menunjukkan bahawa buli yang teruk dikaitkan dengan perubahan dalam jumlah otak dan tahap kecemasan pada usia 19 tahun.

Otak remaja yang dibuli

Kajian itu mengesahkan hasil kajian terdahulu yang mengaitkan buli dengan isu kesihatan mental – tetapi ia juga menunjukkan sesuatu yang baru.

Buli boleh mengurangkan jumlah bahagian otak yang dipanggil caudate dan putamen.

The caudate memainkan peranan penting dalam bagaimana otak belajar – khususnya bagaimana ia memproses kenangan. Bahagian otak ini menggunakan maklumat dari pengalaman masa lalu untuk mempengaruhi tindakan dan keputusan masa depan. Putamen mengawal pergerakan dan mempengaruhi pembelajaran.

Penulis mengatakan bahawa perubahan fizikal dalam otak remaja yang sentiasa dibuli sebahagiannya menerangkan hubungan antara pengkhianatan rakan sebaya dan tahap kecemasan yang tinggi pada usia 19 tahun.

Walaupun tidak secara klasik dianggap relevan untuk kegelisahan, pentingnya perubahan struktur dalam putamen dan caudate kepada perkembangan kecemasan kemungkinan besar terletak pada sumbangan mereka terhadap tingkah laku yang berkaitan seperti sensitiviti ganjaran, motivasi, pengkondisian, perhatian, dan pemprosesan emosional.”

Erin Burke Quinlan

Dia menjelaskan bahawa ia membimbangkan bahawa sebanyak 30 peratus orang muda boleh dibuli setiap hari. Burke Quinlan juga menekankan pentingnya perkembangan otak semasa remaja.

Beliau juga berharap dapat melihat lebih banyak usaha untuk memerangi buli di masa depan, kerana pengambilan rakan sebaya menjadi masalah global yang mungkin membawa kepada perubahan fizikal di dalam otak, kebimbangan yang meluas, dan kos yang tinggi untuk masyarakat.