Apakah sebenarnya kesihatan mental?

Kesihatan kognitif, tingkah laku dan emosi semuanya termasuk dalam kesihatan mental. Semuanya bergantung kepada cara orang bertindak, merasa dan berfikir. Ketiadaan keadaan mental kadangkala dimaksudkan apabila frasa “kesihatan mental” digunakan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kehidupan seharian, perhubungan dan kesihatan fizikal semuanya boleh dipengaruhi oleh kesihatan mental.

Sambungan ini, bagaimanapun, juga berfungsi sebaliknya. Penyakit mental boleh dipengaruhi oleh keadaan peribadi, hubungan sosial, dan keadaan fizikal.

Mengekalkan kesihatan mental seseorang mungkin membantu mereka terus menikmati kehidupan. Ini memerlukan keseimbangan antara kewajipan harian, aktiviti hidup, dan usaha untuk membangunkan daya tahan psikologi.

Rutin individu boleh terganggu dan masalah kesihatan mental mereka terjejas oleh tekanan, kemurungan dan kebimbangan.

Walaupun profesional perubatan sering merujuk kepada isu kesihatan mental, banyak masalah psikologi mempunyai punca fizikal, menurut pakar perubatan.

Apa yang dimaksudkan dengan istilah “kesihatan mental” dan “sakit mental” dijelaskan dalam artikel ini. Kita juga melalui pelbagai jenis penyakit mental yang paling lazim, tanda amaran awalnya, dan pilihan rawatan.

kesihatan mental

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


“Kesihatan mental ialah keadaan kesejahteraan mental yang membantu orang ramai menghadapi tekanan hidup, mengembangkan potensi mereka, belajar dan bekerja dengan berkesan, serta menyumbang kepada komuniti mereka.”

Menurut WHO, mempunyai keadaan mental yang sihat melibatkan “lebih daripada sekadar bebas daripada penyakit mental atau kecacatan.” Untuk mencapai sihat dari segi mental yang kemuncak, seseorang bukan sahaja mesti menjaga penyakit akut tetapi juga mengekalkan kesejahteraan dan kebahagiaan yang berterusan.

Kepentingan untuk melindungi dan mendapatkan semula kesihatan mental di peringkat peribadi serta di peringkat komuniti dan masyarakat juga ditekankan.

Menurut Perikatan Kebangsaan mengenai Penyakit Mental, lebih 1 dalam 5 orang dewasa di Amerika Syarikat bergelut dengan isu kesihatan mental setiap tahun.

Menurut Institut Kesihatan Mental Kebangsaan, 14.2 juta orang dewasa di Amerika Syarikat, atau 5.6% daripada populasi, diramalkan mengalami gangguan psikiatri yang serius pada tahun 2020. (NIMH).

Unsur yang meningkatkan risiko penyakit mental

Tidak kira umur, jantina, tahap kewangan atau bangsa, semua orang berisiko mendapat masalah kesihatan mental. Penyakit mental adalah salah satu punca utama ketidakupayaan di AS dan kebanyakan negara maju.

Kesihatan mental seseorang mungkin dipengaruhi oleh situasi sosial dan kewangan mereka, kenangan zaman kanak-kanak yang sukar, sifat biologi, dan gangguan fizikal yang mendasarinya.

Ramai orang yang mengalami gangguan kesihatan mental secara serentak mengalami banyak keadaan.

Perkembangan penyakit ini mungkin dipengaruhi oleh beberapa keadaan, dan adalah penting untuk diingat bahawa kesihatan mental yang baik bergantung pada keseimbangan faktor yang halus.

Gangguan kepada kesihatan mental mungkin disebabkan oleh unsur-unsur berikut.

Tekanan ekonomi dan sosial yang berterusan

Risiko gangguan kesihatan mental boleh dibangkitkan dengan mempunyai sedikit sumber atau dengan menjadi ahli etnik minoriti yang dipinggirkan atau disasarkan untuk penganiayaan.

Kajian Iran 2015 menyenaraikan beberapa faktor sosioekonomi yang menyumbang kepada isu kesihatan mental, seperti kemiskinan dan tinggal di pinggir bandar besar.

Selain itu, penyelidik membincangkan kedua-dua elemen fleksibel (boleh diubah suai) dan tegar (tidak boleh diubah suai) yang mempengaruhi kebolehcapaian dan keberkesanan penjagaan kesihatan mental untuk kumpulan tertentu.

Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh diubah suai untuk isu kesihatan mental.

 • keadaan sosioekonomi, seperti sama ada pekerjaaan tersedia di kawasan tempatan
 • pekerjaan
 • tahap penglibatan sosial seseorang
 • pendidikan
 • kualiti tempat tinggal
 • jantina

Antara faktor yang tidak boleh diubah suai ialah:

 • jantina
 • umur
 • etnik
 • kewarganegaraan

Para penyelidik mendapati bahawa menjadi wanita kira-kira empat kali ganda kemungkinan mengalami kesihatan mental yang lemah. Dalam kajian ini, mereka yang mempunyai “status ekonomi yang lemah” juga mempunyai markah yang lebih teruk untuk isu kesihatan mental.

Kesusahan dan penderitaan zaman kanak-kanak

Kesihatan mental dan fizikal kanak-kanak yang semakin meningkat banyak dipengaruhi oleh peristiwa traumatik zaman kanak-kanak seperti penderaan kanak-kanak, kehilangan ibu bapa, perpisahan ibu bapa dan penyakit ibu bapa, menurut beberapa kajian.

Selain itu, terdapat kaitan antara kejadian yang tidak diingini dan penyakit psikotik lain, termasuk penganiayaan kanak-kanak. Selain itu, kejadian ini meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan tekanan selepas trauma (PTSD).

Komponen biologi

Menurut NIMH, sejarah keluarga genetik seseorang mungkin Seseorang lebih berkemungkinan mengalami masalah kesihatan mental akibat daripada gen dan varian gen tertentu yang meningkatkan risiko.

Walau bagaimanapun, pelbagai faktor tambahan juga memainkan peranan dalam kemunculan penyakit ini.

Kehadiran gen yang dikaitkan dengan penyakit kesihatan mental tidak memastikan gangguan itu akan nyata. Sama seperti bagaimana mereka yang mempunyai gen yang dikaitkan atau sejarah keluarga penyakit mental masih boleh mengalami masalah dengan kesihatan mental mereka.

Isu kesihatan fizikal kronik seperti kanser, kencing manis dan sakit kronik boleh membawa kepada penyakit kesihatan mental seperti kemurungan dan kebimbangan serta tekanan kronik.

Jenis masalah kesihatan mental

Disebabkan ciri-ciri yang mereka kongsi, penyakit mental tertentu dikategorikan. Berikut adalah beberapa contoh penyakit mental:

 • gangguan kebimbangan / kecemasan
 • gangguan perasaan
 • gangguan skizofrenia

Gangguan kecemasan

Penyakit mental yang paling lazim, menurut Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika, adalah gangguan kecemasan.

Seseorang yang menghidap penyakit ini mengalami ketakutan atau kebimbangan yang mendalam berhubung dengan perkara atau keadaan tertentu. Kebanyakan individu yang mengalami gangguan kecemasan berusaha untuk mengehadkan pendedahan mereka kepada apa-apa yang membuatkan mereka cemas.

Berikut adalah beberapa ilustrasi gangguan kecemasan.

Gangguan kebimbangan umum

Jumlah kebimbangan atau ketakutan yang berlebihan yang mengganggu kehidupan seharian adalah gejala gangguan kecemasan umum (GAD).

Tanda-tanda fizikal yang mungkin dialami orang termasuk:

 • kegelisahan
 • keletihan
 • kepekaan yang lemah
 • otot tegang
 • tidur terganggu

Pada pesakit dengan GAD, serangan kebimbangan tidak selalu memerlukan sebab tertentu.

Apabila berhadapan dengan senario rutin seperti kerja rumah atau janji temu yang tidak membahayakan mereka secara langsung, mereka mungkin menjadi terlalu cemas. Kebimbangan kadangkala boleh menyerang seseorang dengan GAD tanpa pencetus yang jelas.

Gangguan panik

Serangan panik yang kerap dicirikan oleh kebimbangan melampau atau rasa azab yang akan datang memberi kesan kepada orang yang mengalami gangguan panik.

Fobia

Terdapat pelbagai bentuk fobia:

 • Fobia mudah: Ini boleh melibatkan ketakutan yang berlebihan terhadap perkara, situasi atau haiwan tertentu. Contoh biasa ialah ketakutan terhadap labah-labah.
 • Fobia sosial, juga dirujuk sebagai kebimbangan sosial, adalah ketakutan untuk dinilai oleh orang lain. Orang yang mempunyai kebimbangan sosial kerap mengehadkan pendedahan mereka kepada tetapan sosial.
 • Agoraphobia ialah nama untuk keadaan yang menakutkan di mana melarikan diri akan menjadi mencabar, seperti berada di dalam lif atau kereta api yang bergerak. Fobia ini kadangkala disalah anggap sebagai ketakutan berada di luar.

Kerana fobia adalah sangat peribadi, tidak semua jenis diketahui oleh doktor. Mungkin terdapat beribu-ribu fobia yang berbeza, dan perkara yang seseorang mungkin mendapati luar biasa mungkin merupakan isu serius yang mengambil alih kehidupan harian mereka untuk yang lain.

OCD

Ketaksuban dan paksaan adalah ciri orang yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif (OCD). Dalam erti kata lain, individu mempunyai pemikiran yang berterusan, cemas dan ingin melakukan sesuatu berulang kali, seperti mencuci tangan.

PTSD

Selepas mengalami atau menyaksikan peristiwa yang sangat tertekan atau traumatik, PTSD mungkin berkembang. Seseorang itu percaya bahawa nyawa mereka atau nyawa orang lain berada dalam risiko semasa kejadian seperti ini berlaku. Mereka mungkin mengalami ketakutan atau tanggapan bahawa mereka tidak berkuasa atau bertanggungjawab atas situasi itu.

PTSD kemudiannya mungkin disebabkan oleh trauma dan perasaan yang berkaitan dengan ketakutan ini.

Gangguan perasaan

Gangguan afektif dan gangguan kemurungan adalah istilah lain yang digunakan untuk menggambarkan masalah perasaan.

Penyakit-penyakit ini menyebabkan perubahan mood yang teruk pada penghidap, yang lazimnya sama ada mania—tempoh semangat dan kegembiraan yang melampau—atau kesedihan. Gangguan perasaan termasuk, sebagai contoh:

 • Kemurungan utama: Seseorang yang mengalami kemurungan besar mempunyai mood yang berterusan dan hilang minat dalam aktiviti dan acara yang menyeronokkan (anhedonia). Mereka mungkin mengalami kesedihan yang mendalam dalam jangka masa yang panjang.
 • Gangguan bipolar: Seseorang yang mempunyai keadaan ini melalui variasi luar biasa dalam mood, tahap tenaga, tahap aktiviti dan keupayaan untuk menjalani kehidupan seharian mereka. Fasa manik ialah masa mood yang melampau, manakala fasa kemurungan ialah masa mood rendah yang melampau.
 • Pencahayaan siang yang berkurangan pada musim luruh, musim sejuk dan awal musim bunga menyebabkan gangguan afektif bermusim (SAD), sejenis kemurungan yang serius. Ia amat lazim di negara-negara yang jauh dari khatulistiwa.

Gangguan skizofrenia

Istilah “skizofrenia” sering digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit yang ditandai dengan gejala psikotik yang teruk. Ini adalah keadaan yang sangat sukar.

Gejala skizofrenia sering muncul antara umur 16 dan 30 tahun, menurut NIMH. Orang itu juga mungkin menghadapi masalah memproses maklumat dan mempunyai idea yang berselerak.

Kedua-dua tanda negatif dan positif skizofrenia wujud. Khayalan, gangguan pemikiran dan halusinasi adalah contoh simptom positif, manakala penarikan diri, kurang pemanduan dan mood yang tidak sesuai atau rata adalah contoh simptom negatif.

Tanda-tanda awal

Tiada pemeriksaan perubatan atau imbasan dapat mengetahui dengan betul jika seseorang mempunyai penyakit mental. Walau bagaimanapun, petunjuk amaran berikut tentang isu kesihatan mental harus diperhatikan:

 • menarik diri daripada rakan, keluarga dan rakan sekerja
 • mengelakkan aktiviti yang biasanya mereka sukai
 • tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit
 • makan terlalu banyak atau terlalu sedikit
 • rasa putus asa
 • mempunyai tenaga yang rendah secara konsisten
 • menggunakan bahan yang mengubah mood, termasuk alkohol dan nikotin, dengan lebih kerap
 • menunjukkan emosi negatif
 • sedang dan sering keliru
 • tidak dapat menyelesaikan tugas harian, seperti pergi ke tempat kerja atau memasak makanan
 • mempunyai pemikiran atau ingatan berterusan yang muncul semula dengan kerap
  berfikir untuk menyebabkan kecederaan fizikal kepada diri sendiri atau orang lain
 • mendengar suara
 • mengalami khayalan

Sambungan