KONGSI

Kesihatan mental

Kesihatan mental: Dengan pandemik yang melanda, pergolakan sosial, perpecahan politik, perintah kawalan pergerakan, belanjawan negara yang tidak membela rakyat, dan bencana alam sekitar yang menjadi tajuk utama, kita semua ingin mencari berita yang menggembirakan. Tetapi masuk setiap hari untuk membaca statistik mengerikan dan kisah-kisah yang membimbangkan boleh menjadi sangat luar biasa, dan oleh itu tidak membantu kesihatan mental kita. Kita perlu bertanya kepada diri sendiri: Bagaimana kita mengawal pengambilan maklumat tanpa henti dan menjaga kesejahteraan mental kita?

Tahun yang sukar dan mencabar

Menurut Persatuan Kesihatan Mental Kanada, satu daripada lima orang Kanada secara peribadi akan mengalami masalah kesihatan mental pada tahun tertentu. Dalam tinjauan pendapat yang diterbitkan pada Mei 2020, orang Kanada melaporkan peningkatan perasaan tertekan secara berkala atau sepanjang masa, berbanding satu bulan sebelum wabak COVID-19 melanda Kanada. COVID-19 telah terbukti menjadi sumber tekanan yang besar, memicu rasa tidak selamat pekerjaan, menunggu vaksin yang selamat, dan keprihatinan terhadap kesihatan bagi orang yang kita sayangi dan diri kita sendiri.

Di seluruh Amerika Utara, kitaran berita 24/7 tidak membantu. Satu kajian baru-baru ini dari Persatuan Psikologi Amerika mendapati bahawa penggunaan berita mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental bagi banyak individu. Majalah Time melaporkan bahawa separuh orang Amerika mengakui berita itu menyebabkan mereka tertekan dan akibatnya mereka kehilangan tidur dan merasa cemas. Di zaman di mana kita selalu menatap layar kita, sukar untuk tidak tersandung tajuk utama terbaru yang membimbangkan. Ya, sangat penting untuk terus mengetahui keadaan dunia. Tetapi dapatkah kita mengembangkan mekanisme penanganan yang sihat untuk mengatasinya?

Mengatasi anak-anak anda

Baru-baru ini, banyak keluarga di Kanada menghantar anak-anak mereka kembali ke sekolah. Ini adalah sumber tekanan lain, kerana ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka tentang pentingnya memakai topeng muka, menjaga jarak yang selamat dari rakan sekelas mereka, dan tetap sihat dan selamat secara keseluruhan. Ini boleh menjadi masa kritikal bagi kanak-kanak. Kira-kira 70 peratus cabaran kesihatan mental bermula pada masa kanak-kanak atau remaja, jadi kita perlu menolong anak-anak kecil dalam menghadapi masa-masa yang merisaukan ini.

Menjelaskan wabak kepada anak-anak anda bukanlah perkara yang mudah. Anxiety Canada melaporkan bahawa lebih baik mengadakan dialog terbuka. Jawab soalan mereka, dan jangan takut untuk mengakui bahawa mungkin anda juga sedikit bimbang. Sama pentingnya untuk memberitahu mereka apa fakta dan fiksyen. Kajian McGill University baru-baru ini melaporkan bahawa mereka yang menggunakan media sosial (sesuatu yang mungkin disukai oleh anak-anak anda) lebih cenderung mempercayai maklumat palsu yang terdapat dalam talian, termasuk teori konspirasi, statistik yang mengelirukan, dan tuntutan palsu mengenai cara merawat virus di hospital. Ketahui dengan anak-anak anda tentang cara membaca berita palsu berbanding berita sebenar, dan sumber mana yang memberikan maklumat yang tidak berjalan di tajuk utama berdasarkan ketakutan.

Luangkan masa untuk diri sendiri

Membicarakannya adalah satu perkara. Tetapi apabila berat dunia mulai terasa seperti terlalu banyak, pertimbangkan kaedah mengatasi hanya untuk anda. Meditasi lebih popular daripada sebelumnya, mendorong keadaan minda yang santai, menghilangkan tekanan yang terkumpul, meningkatkan tenaga, dan meningkatkan kesihatan. Cara mudah lain untuk menenangkan tekanan dengan cepat termasuk minum teh herba , mendengar muzik, bersenam di gym, bermain dengan haiwan kesayangan, atau bercakap dengan rakan. Cuba elakkan kaedah mengatasi yang menggoda seperti minum alkohol, merokok, mencuba aktiviti berisiko, dan mematikan diri daripada orang lain. Penyelesaian mudah lain? Matikan telefon anda. Walaupun kelihatan sukar, matikan, masukkan ke dalam laci, dan habiskan beberapa jam terputus dari berita. Talian eKasih 15999.

Menerima ketidakpastian

Ketika tahun 2020 menuju ke arah yang tidak pasti, ada beberapa kebenaran keras yang perlu kita terima. Kita tidak tahu bila usia COVID-19 akan berakhir atau apakah kehidupan akan kembali kepada definisi peribadi kita tentang “normal”. Kita tidak dapat mengawal masa depan, tetapi kita dapat mengawal tindakan kita dan bagaimana kita bertindak balas terhadap dunia di sekitar kita. Tetap maklum, tetapi jadikan kesihatan anda sebagai keutamaan. Tidak ada rasa malu untuk mengambil langkah mundur, menyekat kebisingan luar, dan memberi tumpuan kepada diri sendiri dan keluarga. Elakkan gelombang keempat dari berlaku.

KONGSI
Artikel sebelum iniInsulin: Makanan sihat untuk keluarga menghalang diabetes
Artikel seterusnyaSakit badan: Apa yang perlu diketahui dan maklumat penting
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.