Kucing sebagai haiwan peliharaan meningkatkan kesihatan mental

Adakah anda pencinta kucing? Jika ya, adakah anda tahu sejauh mana mereka boleh meningkatkan kehidupan anda? Kucing sememangnya comel apabila mereka berpelukan dengan anda, dan ia sangat selesa untuk melihat mereka meringkuk di atas katil anda. Walau bagaimanapun, bagaimana mereka meningkatkan kesihatan anda? Ketahui lebih lanjut dengan membaca artikel ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

kucing

“Kucing itu akan tenang dan tenang, dengan ketenangan yang melampaui semua pemahaman” tulis pengarang Muriel Spark dalam A Far Cry dari Kensington.

“Dan,” dia meneruskan, “ketenangan haiwan itu secara beransur-ansur akan mempengaruhi anda, supaya semua kualiti yang menggembirakan yang menghalang tumpuan anda menenangkan diri dan memberi fikiran anda perintah diri yang telah hilang.”

Dia mendakwa bahawa hanya mempunyai kucing di sekeliling adalah mencukupi. “Kesan haiwan itu terhadap keupayaan anda untuk menumpukan perhatian adalah menakjubkan dan agak pelik.”

Haiwan ini sering dipuji sebagai haiwan yang boleh menenangkan. Mungkin atas sebab ini, kafe kucing, di mana sesiapa sahaja boleh melawat dan membelai atau memeluk haiwan ini sambil menghirup minuman yang menenangkan, sangat disukai di mana-mana sahaja mereka beroperasi.

Apakah faedah kesihatan dan kesejahteraan yang boleh kita jangka secara realistik untuk diberikan oleh kucing, selain daripada testimoni gembira daripada pemilik haiwan ini tentang semua kelebihan bergaul dengan kucing? Dalam penulisan ini, kami memberikan gambaran keseluruhan penyelidikan tentang cara haiwan ini boleh meningkatkan kehidupan dan kesihatan kita.

Siapa di antara kita yang tidak mengalami pengalaman bersiap sedia untuk menjalankan perniagaan hanya untuk diketepikan oleh video anak kucing yang comel di Internet?
Video ini sangat menarik sehingga banyak jam dihabiskan untuk menangguhkan kerana ia sangat ketagihan.

Walau bagaimanapun, seperti yang dibuktikan oleh kajian, terdapat penjelasan yang sah mengapa orang menjadi ketagih dengan video kucing: mereka boleh membuat kita lebih gembira dan menyokong pengurusan emosi yang tidak menyenangkan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Siapa di antara kita yang tidak mengalami pengalaman bersiap sedia untuk menjalankan perniagaan hanya untuk diketepikan oleh video anak kucing yang comel di Internet? Video ini sangat menarik sehingga banyak jam dihabiskan untuk menangguhkan kerana ia sangat ketagihan. Walau bagaimanapun, seperti yang dibuktikan oleh kajian, terdapat penjelasan yang sah mengapa seseorang menjadi ketagih dengan video kucing: mereka boleh membuat kita lebih gembira dan menyokong pengurusan emosi yang tidak menyenangkan.

Hasil emosi daripada menonton video kucing di YouTube, tambah pengarang kajian Jessica Gall Myrick, “sebenarnya boleh membantu orang ramai melakukan aktiviti yang sukar selepas itu, walaupun [mereka] berbuat demikian untuk menangguhkan atau semasa mereka sepatutnya bekerja.”

Tambahan pula, seseorang yang menghabiskan masa dengan kucing atau anak kucing melaporkan berasa lebih tenang dan kurang marah, menurut tinjauan pendapat 2011 oleh badan amal kucing British Cats Protection.

Antara pemilik kucing yang mengambil bahagian dalam tinjauan pendapat itu, 87 peratus merasakan bahawa mempunyai haiwan ini dalam hidup mereka meningkatkan kesejahteraan keseluruhan mereka, dan 76 peratus mengatakan bahawa mempunyai haiwan comel ini mengurangkan tekanan harian mereka dengan ketara.

Beth Skillings, pegawai veterinar klinikal di Cats Protection, menjelaskan bahawa meluangkan masa dengan kucing yang puas pada penghujung hari yang sibuk adalah seperti mendapatkan urutan yang menenangkan untuk semangat.

Mungkin ini disebabkan oleh perkaitan tipikal hum yang menenangkan dengan ketenangan dan komunikasi yang damai, atau mungkin kerana frekuensi getaran berada dalam julat yang boleh menggalakkan penyembuhan. – Beth Skillings

Kucing mungkin dapat mengenali apabila pemiliknya berasa rendah diri dan bertindak balas dengan sewajarnya, walaupun pada hakikatnya ramai di antara kita mungkin menganggap mereka jauh dan tidak mempunyai empati yang biasanya dikaitkan dengan anjing.

Menurut kajian 2015 yang muncul dalam jurnal Animal Cognition.
Kucing domestik telah ditunjukkan oleh pengarang Moriah Galvan dan Jennifer Vonk untuk dapat membaca ekspresi muka manusia dan mengenali isyarat emosi tertentu, yang mungkin membolehkan mereka bertindak balas dengan sewajarnya dalam setiap keadaan individu.

Kelebihan kepada badan

Haiwan manja ini juga boleh meningkatkan kesihatan fizikal pemiliknya. Sebagai contoh, satu kajian yang kami kaji sebelum ini mendedahkan bahawa mempunyai kucing di sekeliling mengurangkan risiko mendapat serangan jantung.

Berkemungkinan mempunyai haiwan kesayangan nabi ini sebagai rakan adalah menenangkan dan meyakinkan, yang akhirnya menambah kepada memelihara kesihatan jantung, walaupun ini mungkin semata-mata kerana “peminat kucing” secara semula jadi lebih tenang dan lebih bersedia untuk menangani tekanan.

Ini, menurut penyelidik, mungkin kerana Ruminococcus dan Oscillospira, dua populasi bakteria usus yang nampaknya mempunyai kesan perlindungan, lebih lazim dalam usus bayi yang terdedah kepada haiwan tersebut.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Allergy and Clinical Immunology tahun lepas, kanak-kanak kecil yang terdedah kepada haiwan ini pada awal kehidupan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap asma.

Menurut saintis, ini kerana anak-anak muda yang berinteraksi dengan kucing menyerap jenis asid sialik yang biasanya tidak berlaku dalam tubuh manusia tetapi kelihatan mengawal tindak balas keradangan. Sambungan