KONGSI

Apakah lurasidone hydrochloride (Latuda)? Apakah yang digunakan oleh Latuda?

Lurasidone (Latuda) tergolong dalam kelas ubat-ubatan dari hospital yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal. Ubat lain dari kelas ini termasuk clozapine ( Clozaril ), risperidone ( Risperdal ), aripiprazole ( Abilify ) dan ziprasidone ( Geodon ). Antipsikotik atipikal seperti lurasidone dianggap standard penjagaan untuk merawat skizofrenia. Di samping itu, dalam kajian klinikal, lurasidone ditunjukkan berkesan dalam meningkatkan mood dalam ramai orang yang bergelut dengan kemurungan bipolar. Lurasidone boleh diambil secara bersendirian atau dengan lithium ( Lithobid ) atau valproate ( Depakote ).

Mekanisme tepat tindakan lurasidone tidak diketahui. Ia mungkin berfungsi dengan menghalang reseptor untuk beberapa neurotransmitter (bahan kimia yang digunakan oleh saraf untuk berkomunikasi antara satu sama lain) di otak. Ia mengikat dopamin dan reseptor jenis 2 (5-HT2) serotonin.

Lurasidone telah diluluskan untuk rawatan skizofrenia pada orang dewasa pada bulan Oktober, 2010. Hampir tiga tahun kemudian pada Julai 2012, FDA meluluskan lurasidone untuk rawatan episod depresi yang berkaitan dengan gangguan bipolar I.

Nama jenama apa yang ada untuk lurasidone hydrochloride Latuda?

Latuda

Adakah lurasidone hydrochloride Latuda boleh didapati sebagai ubat generik?

Tidak

Adakah saya memerlukan preskripsi untuk lurasidone hydrochloride Latuda?

Ya

Apakah kesan sampingan dari Latuda?

Kesan sampingan yang paling biasa dari lurasidone termasuk:

  • mengantuk
  • akathesia (kegelisahan atau perasaan perlu bergerak)
  • kesukaran bergerak
  • pergerakan perlahan
  • kekejangan otot
  • menggigil
  • mual

Lurasidone boleh meningkatkan risiko strok yang boleh mengakibatkan kematian pada pesakit yang berusia dengan demensia. Ia dikaitkan dengan peningkatan risiko pemikiran atau tindakan bunuh diri terutama pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda dalam beberapa bulan pertama rawatan. Neuroleptic malignant syndrome atau NMS, gangguan jarang tetapi serius yang disebabkan oleh ubat antipsikotik boleh berlaku.

Kesan sampingan yang lain termasuk:

latuda

Schizophrenia: Gejala, Jenis, Punca, Rawatan.

Apakah dos untuk Latuda?

Tablet Lurasidone perlu diambil dengan makanan (sekurang-kurangnya 350 kalori) kerana pentadbiran dengan makanan dengan ketara meningkatkan penyerapannya.

Schizophrenia: dosis awal lurasidon yang dicadangkan adalah 40 mg sekali sehari. Dos dapat ditingkatkan berdasarkan respons pesakit atau toleransi individu. Bagi kebanyakan pesakit, 40 hingga 160 mg lurasidone sehari telah terbukti berkesan. Dos yang disyorkan maksimum ialah 160 mg sehari.

Episod kemurungan yang berkaitan dengan gangguan bipolar I: dosis awal lurasidon yang dianjurkan adalah 20 mg sekali sehari, bersendirian atau dengan litium atau valproat. Dos dapat ditingkatkan berdasarkan respons pesakit atau toleransi individu. Bagi kebanyakan pesakit, 20 hingga 120 mg lurasidone setiap hari telah terbukti berkesan. Dos maksimum yang disyorkan ialah 120 mg sehari.

Penyakit ginjal atau buah pinggang: pelarasan dos dicadangkan pada pesakit dengan sederhana (pelepasan kreatinin 30 hingga <50 ml / min) atau penyakit buah pinggang yang teruk (pelepasan kreatinin <30 ml / min). Dos permulaan yang disyorkan untuk pesakit tersebut ialah 20 mg sehari dan dosnya tidak melebihi 80 mg sehari.

Penyakit hati : penyesuaian dos disyorkan kepada pesakit yang sederhana (Skala Kanak-Pugh = 7 hingga 9) atau penyakit hati yang teruk (Skor Kanak-Pugh = 10 hingga 15). Dos permulaan yang disyorkan dalam pesakit ini ialah 20 mg sehari. Dos pada pesakit dengan penyakit hati yang sederhana tidak boleh melebihi 80 mg sehari dan dos pada pesakit dengan penyakit hati yang teruk tidak boleh melebihi 40 mg sehari.

Keselamatan dan keberkesanan lurasidone belum ditubuhkan pada kanak-kanak.

Berita Kesihatan Mental Terkini

Dadah atau suplemen mana yang berinteraksi dengan Latuda?

Lurasidone terutamanya dimetabolisme atau dipecah oleh enzim hati CYP3A4. Pentadbiran bersama ubat-ubatan yang mengganggu aktiviti enzim ini dapat mengubah tahap lurasidon dalam darah. Lurasidone tidak boleh digunakan bersamaan dengan perencat CYP3A4 yang kuat seperti ketoconazole ( Extina, Kuric , Nizoral ), clarithromycin ( Biaxin ), ritonavir ( Norvir ), voriconazole ( VFEND ), mibefradil (Posicor), dan banyak lagi ubat lain yang berisiko meningkatkan tahap darah lurasidone. Grapefruit dan jus limau gedang juga boleh menghalang enzim CYP3A4 dan harus dielakkan pada pesakit yang mengambil lurasidone.

Lurasidone tidak boleh digunakan bersama-sama dengan induk CYP3A4 yang kuat seperti rifampin ( Rimactane ), St John’s Wort , phenytoin ( Dilantin ), dan carbamazepine ( Tegretol ) kerana tahap darah lurasidone mungkin berkurang, mengakibatkan hasil rawatan yang buruk. Sekiranya digunakan dengan indenter CYP3A4 sederhana selama 7 hari atau lebih, dos lurasidone mungkin perlu ditingkatkan.

Schizophrenia adalah penyakit mental yang paling melumpuhkan.

Adakah Latuda selamat untuk diambil jika saya hamil atau menyusu?

Penggunaan lurasidone pada wanita hamil tidak dinilai dengan secukupnya. Oleh kerana kekurangan data keselamatan konklusif, lurasidone harus digunakan semasa kehamilan hanya jika manfaat berpotensi membenarkan potensi risiko kepada janin. Lurasidone dikelaskan sebagai kategori risiko kehamilan FDA B (tiada kajian haiwan menunjukkan bahaya).

Lurasidone diekskresikan dalam susu tikus dalam kajian haiwan. Tidak diketahui jika lurasidone diekskresikan dalam susu ibu. Oleh kerana banyak ubat yang dikeluarkan dalam susu manusia dan berpotensi menyebabkan kerosakan pada bayi kejururawatan , keputusan harus dibuat sama ada untuk berhenti menyusui atau mengambil lurasidone.

Apa lagi yang perlu saya ketahui mengenai Latuda?

Apakah persediaan lurasidone hydrochloride Latuda yang boleh didapati?

Tablet lisan: 20, 40, 60, 80, dan 120 mg.

Bagaimana saya perlu menyimpan lurasidone hydrochloride Latuda yang disimpan?

Tablet perlu disimpan pada suhu bilik, antara 15 C hingga 30 C (59 F hingga 86 F).

RUJUKAN:

Maklumat Penetapan FDA

KONGSI
Artikel sebelum iniBengkak Prostat (BPH, Hyperplasia Prostatic Benign)
Artikel seterusnyaBilakah masa terbaik untuk mandi air panas supaya tidur lebih baik?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.